Simona Rebolj

« | | »

POP TV KLAVNICA ŠOV, ENA MOŽAKARSKO LOVSKA IN POLHASTA TRADICIJA

1.12.2007

POP TV KLAVNICA ŠOV

Da POP TV z resničnostnim šovom Kmetija podira rekorde slabega okusa v svrho promocije neupravičenega kretenizma, ni nikakršno spoznanje, ki ne bi bilo dostopno vsakemu bebcu, četudi je bebec in se bori za pravice do bebčevstva. So pa bolj od samega dejstva, da komu kaj takšnega spravit na male ekrane sploh pade na pamet, zgovorni odzivi na sramoten dobičkarski projekt. V zadnjih letih nas je s pomočjo desničarske vlade med drugim preplavila turbo scena po slovensko in ruralno obarvane zabavne oddaje. Namreč naši vladniki so se javno skušali prislinit “preprostejšemu” delu prebivalstva tako, da so začeli na ves glas opletat s hvalospevi harmonikaškim zabavljačem, na političnih feštah so se spravljali celo na hodulje, malo je manjkalo pa bi videli še kakšno smeha polna skleda akcijo poslanskih kravatarjev, ki se valjajo po blatu, vlečejo vrv in so sploh tako zabavni, da je za crknit. Elita pač ne simbolizira vrhunskosti in sofisticiranosti. Čemu bi se pretvarjali?! Kolovodja vzora s samih vrhov, gospod Lojze Peterle, glavni orgličar parlamenta, pa je itak celotno svojo predsedniško kampanjo zavil v spremstvo turbobenda Atomik Harmonik in posledično ni čudno, da se je tudi na terenu resničnostnih šovov pojavila Kmetija, kjer je ena izmed kvazizvezd celo mama atomičnoharomonične Špele Grošelj, Magda Grošelj. Vse se tako lepo poveže eno z drugim, da je pogled na padanje domin kar srhljiv.

Bedastoče od Kmetije nisem gledala niti deset minut, zato mi je bil prihranjen šov klanja prašiča, sekanja kurjih glav in odvažanja bolnih nepreskrbljenih krav. Nič nenavadnega, da se je zvrstilo nešteto zgroženih komentarjev, prispevkov, blogov in na koncu še tožba zavoljo nehumanega in protipredpisnega ravnanja z živalmi. Super! Fajn! Ampak to so kreatorji barbarsko neumne oddaje brez dvoma pričakovali, kar pa ni odtehtalo sle po obetavnem dobičku. Morebitno skromno določeno kazen bodo z lahkoto izplačali. Seveda so se oglasili tudi zmedenci z resnično resničnih kmetij, ki jim v replikah pod blogi ni bilo jasno, čemu razburjenje, saj oni točno tako to počnejo, ko so koline, salamo pa menda vsi radi jemo, a ne?! Pa saj se sicer nihče ne oglaša! Res je ! Mater smo butasti! Seveda verjamem, da točno tako počnejo, brez nekih cenovno neprijetnih sredstev za omamljanje živali in tisto, kar je najpomembnejše … hej, ta občutljivi! … klanje pujsa je na kmetiji ta glavna zabava! Bolj ko kruli, preplašeno teka, bolj glasno seka harmonika in smeh! Ja, primitivno do slabosti v želodcu, ampak tako večinoma je. In nihče se ne oglaša! In nobena inšpekcija ne preverja humane izvedbe klanja! Čemu? V Kanadi varčujejo z metki pri pobojih tjulnjev. Na stotisoče jih potolčejo kar s palicami in za boljše krzno odrejo pri živem telesu. Ni sicer organiziranega kakšnega posebnega žura ob vsej lepoti prizora, je pa zelo dobičkonosno. Za tepce pa bojda nujno potrebno, ker smo ljudje tako zelo lačni, da bomo izstradali, saj nam tjulnji lahko požrejo vse ribe. Preveč jih je. Ne ljudi … tjulnjev je preveč. Saj se razumemo. In Kmetija je dejansko resničnostni Šov! Šov! Klanje je priromalo na naše male ekrane pod oznako Šov! To ni bil dokumentarec o kmečkem življenju … ne … Temu se pri nas reče Šov! Za bruhat. In ob vsem klavskem šovu je še vedno marsikdo pripravljen zinit eno samo na račun svobode govora in nekih vulgarizmov! Ja, saj vemo, kako to gre … dobra klavska zabava, obilno kosilo, maša, spoved, gvant in po božje lepe besede. Nobenega preklinjanja, pa veliko krvi, sadistične naslade in požrešnosti! Toliko o vrednotah zaenkrat.

ENA MOŽAKARSKO LOVSKA

Po “naključju” sem kliknila na zanimiv zapis blogerja, ki se naziva s psevdonimom Možakar. In Možakar je ustvaril blog z naslovom Malo za šalo, še bolj za hec. In med enega izmed hecov spada tudi zapis Lovska. Duhovičenje na račun novopečenega lovca, ki se nespretno spravi na odstrel jelena, a se mu zlobna ravnokar posekana smreka zvali na puško in jo ukrivi. Za crknit od smeha. Spet. Zanimiv je tale citat:

… Kar se nenadoma na robu jase pojavi jelen. Rekel je, da je bil tolikšen, da se mu je pivo skoraj zaletelo v grlu. Prav polahko se je začel plaziti proti dvocevki, da bi jelenu pokazal, kaj zna. …”

Zgornji izsek lepo pokaže, kako lovci dobro skrbijo za naravo in predvsem odrešujejo muk bolne živali. Ne streljajo radi velikih zdravih jelenov, še manj pri tem popivajo. Kje pa! Ironija, da se avtor poimenuje pač Možakar in piše o možakarju, ki bo jelenu s puško pokazal, kaj Zna!!! Res Možakarsko! Ubogi brezjajčnik svoje neznanje lahko trkolika samo pred jelenom. To pa še ni konec heca. Še ena o ženskah je notri:

” … Ugasnil je motorko, razvil vrečko z malico in nekajkrat nagnil steklenico piva. Ogledoval je okoliške smreke, katera bi bila podobna dekletu – zrela za podiranje. …”

Tako nam je Možakar iz prve roke lepo pojasnil, kako lovci spet radi skrbijo za naravo in seveda niti slučajno ne sekajo najlepša drevesa. Kje pa! Samo tista, spet, ta bolna. Skrbijo za gozd. In s tem v skladu gre tudi spoštovanje do vsega lepega. Na primer do žensk. Možakar pač rad podira ta zrele za podiranje. Naj bodo smreke ali babe. Saj ne loči. Hec! Vam rečem!

Toliko o dobri vzgoji, sprenevednjih okrog primitivizmov raznih možakarskih sort in zabavah, hecih, šalah … kakor koli hočete. Takle mamo! Resničnostni šov! Zares!

POLHASTA TRADICIJA

Naslednji članek je pa sploh vzgojen in poln vrednot za kozlat. Zapis je iz Mladine, nastal po burnih odzivih na članek Blaža Ogorevca o nasladah in pasteh pri gonji na izumirajoče polhe na Slovenskem. Tokrat piše Deja Crnović v prispevku Predlog za prepoved lova na polhe..

Za konec celote tega bloga je spodnji citat naravnost žebljica na glavico, ki me navaja k spraševanju, kaj pravzaprav pomeni letnica 2007 za človeka, bitje razuma, sočuta, empatije … za bitje nad živalsko pozicijo, ki lahko izboljšuje ta svet s svojim bojda po “božje” skopiranim nivojem. Gre za izjavo pristojnih na ministrstvu za okolje:

„Veliko narodov v Evropi ima svoje tradicionalne vrednote, ki jih skrbno negujejo, saj je to del njihove identitete. Pri nas je ena od teh tradicij polhanje.“

Res je. Skoraj vsak narod pestuje rak rano specifiziranega nehumano izvrševanega (beri poceni) lova na eno izmed živali. In zavoljo dobička se vsak protest zatre v kali. Zgornje klamfanje pa priča o odgovornih, kako zlorabljajo pojme vrednote, tradicija in skrbna nega. Čemu tako skrbno ne negujejo tradicijo, ki bi bila človeku in naravi koristna. Nobenih pripomb tudi na betonu, ko se na primer mirno poignorira skrbno gradnjo domov v tradicionalnem smislu … Arhitektura se mirno prilagodi cenovno ugodnejšim rešitvam gradnje “lego kocka” stolpnic za trume ljudi, ki se trpajo v grde, slabo zgrajene male celice, sociologija geta po ameriško pač. Jebeš tradicijo, če ne prinaša denarcev. Oooooo, tradicija, vrednote in skrbna nega pa ne pozna meja nehumanosti, v kolikor se dobro trži. Tradicija, vrednote in skrbna nega torej nima nikakršne veze z ozaveščenostjo, moralo in etiko. Se opravičujem, vem, da ne odkrivam tople vode, pa vendar … oseba, ki izusti zgornjo antičlovečno modrost, bi morala po mojem mnenju zavoljo neumnosti in človeku v bistvu bistva nekoristnih načel letet kot skrajno neodgovorna s položaja takoj! Kaj pa počne tam? Nič posebnega. Leto 2007 se končuje in očitno še vedno pomeni letnico zaostalosti duhovnega bitja v razvoju. Hudo zaostalega. Zarukanega, primitivnega in požrešnega. Zakaj neki se počutimo tako napredni?

 • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 1.12.2007 ob 18:37 pod Aktualno, Mediji, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

135 odgovorov na “POP TV KLAVNICA ŠOV, ENA MOŽAKARSKO LOVSKA IN POLHASTA TRADICIJA”
 1. chef - 1.12.2007 ob 18:49
  chef

  Če moreš, simona, razloži primitivizem Kmetije moji bivši punci, med drugim doktorici veterine, ki to prekleto ostudno oddajo redno gleda.

  Obenem trdi, da se sicer ne strinja s kretenčki, ki so se prijavili v šov, kot tudi ne z mučenjem za živali, ampak da je oddaja na splošno dobra, ker lepo prikazuje kmečko življenje. Zato jo rada gleda.

  Najbrž ni treba dvakrat povedat, zakaj bivša.

 2. strojnik - 1.12.2007 ob 18:59
  strojnik

  Zakaj je bivša razumemo, me pa firbec matra, kako je doktorirala… :shock:

 3. chef - 1.12.2007 ob 19:12
  chef

  Pridna je, zagnana in zelo inteligentna.

  Razumi, če moreš. Jaz ne.

 4. beatnik - 1.12.2007 ob 19:29

  Si me spomnila na dogodek, kateremu sem bil priča ta teden … je ženska po dolgem času obiskala partnerja v zaporu in glavna tema njunega pogovora je bila … khm khm…očitno tudi v zaporih popularna Kmetija. Je bla ona čisto šokirana, ko ji je on razkril, da sta v šovu 2 Bosanki…o, to pa ne, v Sloveniji mora zmagat Slovenec, in kliše je šel z roko v roki z drugim klišejem…

  Opravičevanje primitivnosti in potrebe po krvoločnosti s tradicionalnimi vrednotami je največji dokaz, kako zelo smo napredni. In tako v Španiji dokazujejo svojo moškost s pobijanjem bikov, v Angliji svoje plemištvo z lovom na lisice, v muslimanskih državah (npr. Sudanu)… pa svojo versko gorečnost z zahtevo po smrtni kazni učiteljice, ki si je drznila medvedka poimenovati z Mohamedom. Ja, tradicija.

 5. blitz - 1.12.2007 ob 20:27
  blitz

  voz gre nizbrdo. Neustavljivo. Že pred 25 leti sem mislil, da slabše ne more biti, vsaj kar se tiče “zabavnih” oddaj. Pa me vsako leto znova presenetijo. Jaz že Maria nisem mogel gledati. Reality showa pa še sploh ne.

  Tole s klanjem pa je sploh višek in mi sploh ni jasno, kako lahko to kdo počne ali gleda. Pa nočem izpasti hinavec, meso jem in mesarjev seveda ne obsojam za njihovo početje. Ampak njih nihče ne snema pri delu. Tele dripce v oddaji pa ljudje gledajo, razen tega pa niti niso izšolani mesarji. Svašta.

  Kar dobro napisano Simonca. Z drobno opazko seveda – ne morem pač iz svoje kože. Peterle je kolikor vem vegetarijanec in je nekoliko mimo ga kriviti za tovrstne oddaje. Tele njegove orglice pa tudi niso tako zlovešče, no.

  Kot sem na začetku zapisal – voz slovenske TV zabave nezadržno drsi v brezno vse od Ježkove “upokojitve”, ni takšna ali drugačna vlada kriva, ampak kreatorji TV programa. Še bo šlo navzdol, četudi se zdi nemogoče. Pa čeprav se bodo oblastniki zamenjali.

 6. vickyha - 1.12.2007 ob 22:05

  Ubijanje prašičev oziroma “koline”, (kot jih romantično imenujejo pri nas) so pri nas na kmetih resnično – po mojih izkušnjah – eno samo zverinsko klanje….. Ker živimo na deželi, me nemalokrat pozimi, v času teh, oh, veselih kmečkih običajev, prebudi obupano rjovenje umirajočih prašičev, ki s svojimi obupanimi in groze vzbujajočimi kriki naznanjajo neizbežno smrt. Glasen, prodoren krik groze umirajočega bitja, ki bi predramil gluhega. Kako je možno, da sicer na videz povsem kulturni in izobraženi (no ,vsaj OŠ je obvezna) ljudje pustijo te uboge živali nemoteno viseti in umirati z glavo navzdol po uro ali več, tega nikakor in še danes ne more razumeti moj mož (ki seveda ni Slovenec in je to bil zanj nepojmljiv kulturni šok) Kje so vendar inšpekcije ? (aja, to delajo ob vikendih, ko inšpekcija tako ali tako ne dela) in pod točko “razno” takšno ravnanje z živalmi pri nas vendar ni kaznivo. To pomeni, da je vse OK. Saj konec koncev, to je vendar – normalna praksa! “A si zmešana, baba, ka pa gobcaš, zgin nazaj u mesto kamor spadaš, pa se ne meši u posle ki jih ne zastopiš!” sem jih že dobila večkrat po kljunu. Od takrat sem seveda Persona non grata. Briga me. Saj vemo, tradicija, pa kultura, pa izročilo….. Ki se mora obržati za vsako ceno, pa če je še tako nehumano – tako se vendar to dela! Ah, Slovenija, kako dolga in težka pot je še pred nami….

 7. bin - 1.12.2007 ob 22:46

  Predlagam ukinitev “zabavnih” oddaj, prepoved lovstva in gozdarstva, predvsem pa prepoved polhanja! Tudi klanje živali doma, izven strogo strokovnih ustanov za tako delo, bi bilo treba prepovedati!

  Potem bo pa Simona pisala o tem, kako nihče več ne ve, da je za mleko treba pomolzti kravo, da nam srne in jeleni vso solato popasejo, pa da gozdovi ustvarjajo preveliko vlago in vse gnije, polhi so nam pa vsa jabolka in orehe pojedli. Meso bomo pa tako ali tako iz škatle jedli. Trikrat prekuhano in dve leti v državnih rezervah shranjeno. :mrgreen:

  Lepo, Simona, da pišeš o “deviacijah” v naši družbi. Vse opisane pojave je treba “držati nazaj”. “Kmetija” in podobni projekti so tudi meni odvratni. Vendar se najde dovolj ljudi, ki jim to predstavlja zabavo. Naj jo imajo, saj ne dela posebne škode. Lov gozdarstvo in polhanje pa so stvar potrebe in tradicije. Polhanja kaj kmalu ne bo več, saj uboge živalce nimajo od česa živeti. Včasih pa smo polhe lovili v pasti zato, da nam niso prav vseh hrušk in jabolk pojedli. Da je bilo kaj posušiti. Kateri greh mojega očeta bi bil večji? Uboj polhov, ki so ropali sadje ali stradanje otrok zaradi usmiljenja do polhov?

  Lovci naj bi skrbeli za pravilno gostoto živali v naravi. Seveda je prednostni odstrel “slabotnih”, vendar pogosto ni dovolj! Tudi “kapitalce” je treba “regulirati”. Gozdarstvo pa je sploh gospodarska panoga. Čiščenje gozda (polomljeno ali slabotno drevje), je strošek, posek najlepših dreves pa “posel”!

 8. nimfa - 1.12.2007 ob 22:57

  Tradicija, ja, to je tako luštno prikladno pojasnilo/opravičilo, če le pride iz pravih ust. Ko rečem ravih seveda mislim tiste, ki se nahajajo na (brez)obrazu tistega, ki je nastavljen dovolj visoko.

  Bom spet tečna s kajenjem, ampak jebatga, tudi to je tradicija, le prava usta (še vedno ista definicija) je niso tako poimenovala.

  Ah, kako pridejo prav, ta vedno prisotna…dvojna merila…

 9. Poldanovich - 1.12.2007 ob 23:35

  hahaha. Ti pa res ne moreš desničarjev. Me zanima česa so te oropali, da jih tako sovražiš.
  Ti šovi so samo bolni produkti komercialnih televizij, namenjeni zaostalim ljudem, ki jim pravijo preprosti ljudje, z namenom jih čim bolj obrat, kar jim perfektno uspeva. Če bi kdo rad gledal manj razvita bitja naj raje gleda animal planet, kot pa take šove. Se mi zdi, da sta glih primerljivi odaji kmetija in pa življenje opic na animal planetu. Samo, da so opice malo bolj zanimive. Kaj ste pa pričakovali od pop tv-ja, odurne odaje z odurnimi reklamami= pehanje za dobičkom. Ko norci pijejo pametni služijo :)
  @Chef: intelegenca je odvisna s katerega vidika gledaš. Tudi gorila je inteligenta, če jo primerjaš z deževnikom ;)
  @Bin: Kateri lovec pa skrbi za primerno gostoto ljudi ? A se ti ne zdi, da je prav človeška vrsta kriva za vse pizdarije na tem svetu. In če pogledaš nas je že več kot 6 miljard plus, da je želja skoraj slehernega človeka imeti otroke. Hitlerja že dolgo ni več, Stalin je tudi že pod rušo, Sadama pa so pravkar zadrgnili. Kje pa so ostali lovci ? :)

 10. Vanja - 2.12.2007 ob 10:20

  Tradicija polinezijskih ljudstev je, da so vsake toliko časa pohamali kakšnega sovražnika. Zakaj jim torej ne bi dovolili, da- for the sake of old traditional values- popacajo vsake toliko časa kakšnega tolstega turista?

 11. dvoglav - 2.12.2007 ob 11:06

  Definicija: lovec je oborožen pijanec, ki gre skozi gozd v gostilno.

 12. simonarebolj - 2.12.2007 ob 14:34
  simonarebolj

  @chef:
  Se je za zamislit, v kolikor oddaja res lepo (verjetno je mišljeno dobro, ker lepega res ni veliko … he, he …) prikazuje kmečko življenje. Čast kmetov bi namreč v tem primeru lahko rešilo samo njihovo negodovanje nad nesposobnimi in neodgovornimi akterji.

  Sicer pa je za doktorat potrebna pridnost in zagnanost … kakšna večja inteligenca pa dandanes še posebej res ne. Dvomim, da je zelo inteligentna, kvečjem dovolj, glede na povprečje. In čestitke, da si se je rešil … bejba kvasi traparije.

  @strojnik:
  Zakaj pa ne? Manj inteligentni so velikokrat še posebej zagnani in vztrajni, ker se hočejo dokazat, kjer se pač lahko. V prostem času pa berejo Direkt, si vrtajo po nosu in zabavajo ob ogledu Kmetije. Poglej v parlament. Sami doktorji, pa kakšne moramo poslušat od prenekaterih.

  @beatnik:
  Ja … saj … ampak v vseh primerih gre predvsem za dobičkonosno ozadje. Bikoborbe in tek za biki po Pamploni (o čemer imam tudi blog), lov na lisice itd. … to je vse močan biznis, ki dviguje gospodarsko rast. Primer medvedka in podobne štorije se pa pajcajo po deželah, kjer še vedno ni uvedene sekularizacije. Tudi če bi bila, mora preteči še veliko časa, da religiozne plombe v glavi izpuhtijo. Kapitalizem je pravzaprav tudi religija, pri čemer je sveto – dobiček in odvijajo se enaki mentalitetni kiksi z zlorabami na vrhu pokazatelj, za kaj v bistvu gre.

  @blitz:
  Peterle je postal vegeterijanec zaradi svoje bolezni. Odločil se je namreč za terapijo, ki je vključevala radikalne poste, križ čez meso pa je bila itak osnova. Poskusil je in ker je pač videl, da očitno funkcionira, je ostal vegeterijanec. Seveda ni Peterle kriv neposredno za program, vlada tudi ne. Vendar simbolika, ki jo podaja elita v pliva na prioritete ljudstva. Medijem je bistvo, da se tržijo in če v državi zavlada določena klima, bodo ponujali temu primerne vsebine. To je vedno povezano! Če bo postal moderen tak in tak kroj jopic (moderno pomeni, da jih nosijo vplivne medijske osebnosti), boš v vseh butikih lahko kupil petdeset različic takih jopic, dokler ne bo konec mode. V Sloveniji so politiki zvezde, popularnejši od siceršnjega profila zvezd po svetu (igralci, pevci …). To pomeni, da pri nas izjava Peterleta odmeva bolj od izjave kakšnega Predina ali na drugi strani Šaške Lendero.

 13. simonarebolj - 2.12.2007 ob 14:58
  simonarebolj

  @vickyha:
  Ja, vickyha … dolga pot je še pred nami, tako dolga, da obstaja upravičena bojazen, da bomo prej vse uničili, preden bi lahko zaživeli človeku dostojno življenje. Narava nas bo pač izpljunila, ker nismo vredni njenih naukov. To ne velja samo za Slovenijo. In … vidiš … zato se jaz skrivam na betonu … he, he …

  @bin:
  Ne, bin, Simona ne piše za vsako ceno, samo da piše in težko bi prebral od mene, da so polhi krivi primanjkljaja jabolk, meso je itak nepotrebno za uživanje človeku (nisem popolna vegeterijanka, spoštujem pa boljše od sebe), ne vem pa, kaj je narobe z molzenjem krave in pobiranjem jajc, v kolikor to spet ne pomeni nehumanega ravnanja z živalmi …

  Ne, bin, ne reče se, naj imajo nekateri zabavo samo zato, ker jim je to zabavno. Nekomu je zabavno tudi posiljevanje žensk, pa ne rečemo naj imajo nekateri to zabavo. Nikoli nismo polhov lovili samo zato, ker nam jejo jaboka, namreč obstajajo tudi drugačna sredstva za preprečevanje človeku prekomernega odžiranja dobrin. Polhe se je od nekdaj lovilo predvsem zaradi krzna. Se pa na primer preganja podgane izključno iz razloga predvsem higienske “ogroženosti”. In tudi v teh primerih ni nobenega razloga, da se jih ubija na najbolj možen nehuman način. Gre za cenen ali necenen strup. Tudi pri polhanju si preberi članek, gre za lov, ki je izrazito nehuman … seveda v svrho cenenih sredstev. O kakšnih potrebah in vsebini tradicije govoriš?!! Tradicija sama po sebi? To je enako debilno kot odgovor žene, da fuka z možem, ker je pač z njim poročena.

  In ja strošek in posel. Zakaj mi to razlagaš? Saj o tem sem vendar pisala.

  @nimfa:
  Ja … tradicija po potrebi. Ampak potrebi koga ali česa?! Zarukanost press.

  @Poldanovich:
  Oropali so me tega, o čemer pisarim. Niti slučajno pa ne misli, da nisem bila kritična tudi do levičarjev, ko so bili na oblasti. Je pa res, da se v levičarskih časih svetovno nazorsko nikoli nisem opredeljevala … še danes sem nekje v sredini, odvisno od tematike, vendar pa mi desničarji tacajo po za moje pojme tako pomembnih osnovnih prioritetah mentalitete, da so me kar sami s sabo zbrcali na levo.

  @Vanja:
  Oh, ne, Vanja … imamo bolj bolj luštne tradicionalne zabave na paleti. Fukanje najstnic za drobiž na primer. Najstarejša obrt pač.

  @dvoglav:
  Nikakor se ne morejo otresti te tradicionalne definicije, ja.

 14. Mr. Mojo - 2.12.2007 ob 15:39
  Mr. Mojo

  Mene pa moti dvoličnost nasprotnikov pobijanja živali. Če se živali ubija industrijsko. sistematično in nadzorovano, ni prav, in se sklicuje na tradicionalno kmetovanje, če se pa pokaže, kako takšno tradicionalno kmetovanje deluje v praksi, potem spet ni prav, ker je kao nehumano. Make up your mind.

  Uživanje mesa se mi zdi smiselno, saj živali lahko utilizirajo vire hrane (konkretno travo, oz. celulozo), ki jih mi ne moremo, in jih pretvorijo v obliko, ki je za nas užitna.

  Absolutno zagovarjam čimbolj humano ubijanje živali, ampak tako pri prehrani, kot tudi pri medicinskih raziskavah, je treba živali ubiti. Temu se ne moremo izogniti, razen, če smo pripravljeni sprejeti odgovornost za posledice. Jaz jih nisem.

 15. Mr. Mojo - 2.12.2007 ob 15:40
  Mr. Mojo

  edit: jaz JE nisem (odgovornosti)

 16. noobinzon - 2.12.2007 ob 16:29
  noobinzon

  Zatohli vonj inkvizicijskega besa, svete jeze nad preprostim neumnim življem,ki veje iz tega zapisa, mi vzbuja sum, da se jih vedno najde eno par, ki bi radi povedali svetu (ker svet to zanima), da oni pa že niso bebci. Kako patetično. Stare mamce pa u luft. :smile:

 17. simonarebolj - 2.12.2007 ob 16:43
  simonarebolj

  @Mr.Mojo:
  Kar se “Make up your mind” tiče, je itak jasno … Če je nehumano, je nehumano … na kmetih, v tovarni ali doma. Tipičen primer, kako vsebina vedno ostane na stranskem tiru, zato pa potem vik in krik kakor koli obrneš. Ker se ne obrača po smislu.

  Zakaj živali utilizirajo snovi, ki jih mi ne moremo???? Pojej travo, če misliš, da ti je brezmejno primanjkuje. In ne vem kakšnih posledic neki te je tako strah?? Mene je situacije, kakršna je zdaj namreč. In preseneča me, da misliš, kako ješ meso blazno naravno zdravo pitane krave.

  @noobinzon:
  O kakšnih starih mamcah skušaš razpravljat? Česa so zdaj stare mamce krive? In če se ne bi kar ti osebno(tudi na svojem blogu, kot sem uzrla takoj iz prve, ko sem te kliknila) toliko ukvarjal z etiketami, kdo je bebec in kdo ni, bi mogoče raje prešel na vsebine izpovedanega … in s časom bi morda z lahkoto izločil bebavost.

 18. nada - 2.12.2007 ob 16:45

  16.- ne gredo vse stare mamce ravno v luft…jaz že ne, ker je meni večja patetika in licemerstvo v nehumanem zažiganju mladih zdravih organov, ki bi bolj služili s presaditvijo v druga bolna telesa…in tako se vsak dan eno mlado zdravo telo požene prostovoljno v smrt…pa kaj,važno da ne gre za klobase.Kdo je sedaj bebec ?

 19. simonarebolj - 2.12.2007 ob 16:58
  simonarebolj

  @nada:
  Priznam! Tega pa nisem dobro razumela … kakšno NEHUMANO zažiganje mladih zdravih organov imaš v mislih? Govoriš o podpisu dovoljenja za darovanje organov in krematoriju?

 20. noobinzon - 2.12.2007 ob 17:14
  noobinzon

  Jejžeš, jejžeš, kam gre ta svet…A z ga vidla mulca, nobenga spoštuvanja, nubenih manir, bi mu kr eno prmazala nesramnežu, … zeh, ne da se mi več, če je to kakšen fajt, grem pa že rajši darovat organe starejšim občanom…

 21. simonarebolj - 2.12.2007 ob 17:26
  simonarebolj

  @noobinzon:
  A sploh veš, kaj se ti da, po kaj si prišel in kaj bi rad? … Očitno ne … Zeeeeeeh!

  Organe pa raje daruj mlajšim občanom … bodo tudi starejši bolj veseli, saj gre za njihove potomce.

 22. Blitz - 2.12.2007 ob 17:39

  mr.mojo, se kar se strinjam s tabo, problem ni tako enostaven. Ključno je, da živalim zagotovimo čim boljše pogoje, dokler …

  Mislim, da ni tako enostavno odpraviti borcev za pravice živali kot dvoličneže. Čeprav to kdaj pa kdaj so, je prav, da se NEKDO zavzema za pravice živali. Ker je vedno potrebno imeti protiutež. Gotovo to prispeva k boljšim razmeram za “obsojene” živali.

  Seveda bi pa od tistih, ki se zavzemajo za splošno prepoved poskusov na živalih, pričakoval, da prevzamejo odgovornost za morebitne posledice vsakič, kadar je njihov otrok cepljen.

 23. irenca - 2.12.2007 ob 17:49
  irenca

  @simona: te snovi utilizirajo, ker jih lahko, ker imajo takšno presnovo in simbiotske bakterije, ki jim pri tem pomagajo. Trave mi ne primanjkuje. Ravno v tem je finta – s travo pač ne dobiš ničesar, s kravo, ki je to travo pojedla pa bolj/manj vse, kar potrebuješ za preživetje.

  Glede naravno pitane krave – na majhnih kmetijah, ki jih podpira dovolj pašnikov, lahko dobiš dokaj neoporečno hranjeno kravo. Tak kmetovalec bo kravo (ali telička) tudi preprosto zaklal. Podobno (domnevam), kot je bilo pokazano v Kmetiji.

 24. Mr. Mojo - 2.12.2007 ob 18:22
  Mr. Mojo

  Ups, pri Ireni sem napisal komentar.
  ^^^^
  C’est moi, Mr. Mojo.
  Se opravičujem.

 25. simonarebolj - 2.12.2007 ob 18:22
  simonarebolj

  @blitz:
  Se strinjam, kar se tiče prevzemanja odgovornosti. Kar se cepljenja tiče na primer, do pred kratkim odgovornosti prevzet sploh nisi mogel, ker ti je država odvzemala to pravico … No … lahko si jo sprejel samo z odslužitvijo zaporne kazni … he, he … Kdo je pa kdaj prevzel odgovornost za anomalije otrok, ki cepiva niso prenesli??? Taista država??? Malo morgen!

  @irenca:
  Presenečena je bila moja mama, biolog in kemik med drugim, kako se filozofije znotraj kvazi znenstvenih dognanj s časom preoblikujejo … glede na potrebe potrošnje in pritiskov določene mentalitete … heh!

  Je pa res, da se potrebe, glede na način življenja, skozi zgodovino dejansko spreminjajo. Spreminja se sama kvaliteta življenja in posledično mišljenja. S tem v paketu seveda teorija o mesu kot nujno potrebnem za dobro preživetje človeka danes roma v odplako kot usran sekret papir. Hkrati tudi poetiziranje o zdravih kravicah, ki jih zmlete kupujemo v Mercatorju. Male kmetije itak propadajo, niti slučajno pa ni res, da je najboljši zakol tak, kot je bil predstavljen v budalaština šovu. Zakol se namreč lahko izvede tako, da žival ne uspe niti pisnit. Videla! Ja, za vsako, še tako marginalno zadevo obstajajo profiji ali popolni amaterji.

  Kakor lepo udobno živiš danes ti, ne potrebuješ niti zrezka na leto, da boš zdrava. Lahko pa zrezki iz tebe naredijo zamaščeno, zaholesterolano, precej nezdravo dečvo. Meso dandanes potrebuje kvečjem kakšen rudar ali človek s fizično podobno zahtevnim poklicem … pa še to izključno zaradi pomanjkanja interesa v zdrave in primerne oblike prehranjevanja. Vse gre eno z drugim, se razvija in preoblikuje. Temu primerna prihajajo tudi sporočila v takih in drugačnih oblikah … bolezni, prepiri in maščevanje narave.

 26. simonarebolj - 2.12.2007 ob 18:26
  simonarebolj

  @Mr.Mojo:
  Nič! Zdaj si se zapečatil! Zame boš vedno irenca, tudi če se uspeva srečat na bložiču, bom za tabo vpila Irenca … naj vsi vedo! Hahahaha …

 27. bin - 2.12.2007 ob 19:02

  Jeziš se, Simona, pa brez potrebe.

  Nisem mislil, da bi “pisala za vsako ceno”. Pisala bi zato, ker bi takrat tisto občutila kot problem.

  O lovu na polhe sem veliko čital, predvsem leposlovnih del, kjer je res opevano vse kaj drugega, kot bitka za preživetje. Morda je bilo ponekod res tako? V naših krajih pa smo morali polhe loviti – ubijati, predvsem za preživetje. Malokdo jih je uporabil za hrano, krzna pa tudi v “mojih časih” nismo uporabljali. Je bilo industrijsko strojenje predrago, domači postopki pa so puščali za moderno dobo nekoliko neprijetne vonjave. Večino polhov, ki so se v pasti zadušili, smo enostavno zakopali. Brez polšjega lova pa bi v “Bevkovih grapah”, kjer je sadje raslo na sami meji gmajne, ne pobrali ničesar. Suho sadje je bilo vir preživetja za marsikatero bajtarsko družino.

  Tvoje primerjanje “zabave” posiljevalca z zabavo, ki jo nekaterim nudijo oddaje tipa Kmetija, ni ravno pošteno. Že v prejšnjem komentarju sem zapisal svoje mnenje, da oddaja ne dela kakšne velike škode. Seveda imaš pravico misliti drugače. Le utemeljitev škodljivih vplivov pogrešam.

  Potrebe in tradicija gredo z roko v roki že tisočletja s človekom. Vsi se zgražamo nad uničevanjem narave, radi bi imeli zemljo tako, kot je bila nekoč. Vendar večina hoče imeti “mobitel”, hoče v prestolnico priti “v eni uri”, hoče (želi) imeti spalnico iz masivnega lesa, … Za vse to, pa je potrebno postaviti oddajnike, zgraditi avtoceste, posekati gozd. Tradicija ni nekaj iz davnine, temveč to, kar trajno ima ali počne večina ljudi v našem kulturnem prostoru. Za zadovoljitev zahtev tradicije, pa je potrebno !!!! tudi sekanje najlepših dreves!

 28. bin - 2.12.2007 ob 19:11

  @Poldanovich

  Na tvoje vprašanje: Kateri lovec pa skrbi za primerno gostoto ljudi ?, je najprimernejši odgovor tale: Dva sta, Ris in Matilda! :mrgreen: Malce star vic, zato nisem prepričan, da ga boš razumel. Pa povprašaj “starce”. Ti bo že kdo znal povedati. :)

 29. Blitz - 2.12.2007 ob 19:58

  simona, ne govorim o otroških cepljenjih ampak o vsakem cepljenju. Denimo proti tetanusu za odraslega. Se urežeš na zarjaveli bodeči žici, prideš k zdravniku in on bo rekel: “nujna je injekcija – lahko dobite dokazano apirogene, testirane na zajcih seveda, lahko pa izberete netestirane na živalih – verjetnost da preživite, je 80%”. To je ta izbira, Simona. Zate ali za tvojega otroka.

 30. fuga - 2.12.2007 ob 19:59

  Ja, zgleda da potegnejo samo še primitivne stvari. Seveda mora vsebovati polno brihtnih debilitet in ob ugotovitvi koliko aktivnih gledalcev je za tako stvar, lahko narediš načrt za naslednje predsedniške volitve. Nč. Nekaj podobnega.

 31. chef - 2.12.2007 ob 20:16
  chef

  No, za izobrazbo dr. vet. med. ni treba delat doktorata, hehe, ampak samo opravit zelo zajeban študij.

 32. Aljaž - 2.12.2007 ob 20:18

  Čakaj, zdaj ne vem če prav razumem… ker še nisem gledal Kmetije… saj govoriš o posnetkih iz parlamenta a ne
  Daj me razveseli in mi povej koga so klali.
  Ne resno… Kmetija – pač še ena popestritev za tiste brez življenja…o hvala bogu, da imam kar naprej kakšne pizdarije
  Lovci… najdeš večinoma debile z orožnim dovoljenjem, ampak se pa najde tudi kak normalen
  Polhi… kaj pa vem… meni je alkoholizem bolj všečna tradicija

 33. Poldanovich - 3.12.2007 ob 00:43

  @Bin: Nope ne razumem povej ta vic ;)

 34. simonarebolj - 3.12.2007 ob 14:47
  simonarebolj

  @bin:
  Jezim se, ja. Ne vem, če je brez potrebe. Vprašanje smisla nasploh. Za vsak slučaj se raje jezim …

  Vem, da si mislil, kako bi takrat tisto občutila kot problem, ampak sem zavrnila tako mnenje. Očitno mi ni uspelo bit dovolj jasna. Nikoli ne bi napisala, kakšen problem je, ker mi neka žival pomalica vse hruške. Meni se zdi to smešno. Napisala bi kvečjem, kako ljudje, ki se imajo za sposobne, ne znajo ohranit toliko in toliko hrušk na primer. Razburjam se na primer zaradi psov, ki po našem okrožju tekajo naokrog, a nikoli ne pišem, kako me motijo psi. Motijo me neodgovorni nesposobni lastniki, ki ne skrbijo za psa in okolico, torej ga niso sposobni imet itd.

  Seveda bin! Ravno zato gre! Za opevanje in naslado, ne za kvazi bitko za preživetje. O tem jaz pišem. Tudi bikoborbe niso borba za preživetje, niti lov na lisice ne, tak kot obstaja v svrho športa, tradicije in sla po krznu. Temu primerne so tudi metode in sam odnos do narave, do živali!!! posledično odnos do sebe in soljudi, do vrednot, prioritet.

  Moja primerjava s posilstvom je popolnoma poštena. Saj gre ravno tako za naslado, za naslado ob izkazovanju premoči!!!! Zakaj torej vse skupaj ne bi poimenovali šov in fliknili na male ekrane. Ker gre v tem primeru zgolj za princip, da je žrtev človek. Poanta je pa ista!!! Namreč oseba, ki uživa ob klanju in ji to predstavlja zabavo, je temu primerna osebnost!!! Jaz to bit ne morem, nekdo pa je! Zakaj! Zame je to pač oblika najbolj minorne patetične frustracije. Bolnost duha.

  In težko razumem, kako ne vidiš utemeljitve škodljivih vplivov?? Prosim??? Kaj pa je lahko bolj škodljivega kot to, da mladim predstavljaš mučenje in klanje kot obliko šova?!!!! To ni dokumentarna oddaja o kmečkem življenju! Ampak gre za nekaj amaterskih mulcev, ki slabo kmetujejo, slabo upravljajo z živalmi, so neumni, primitivni in so tam zato, da bi nas zabavali s svojo neumnostjo. V ta paket zabave – šova pa spada amatersko izvedeno klanje in sekanje kurjih glav za dvig gledanosti, za kvazi slavo kretenov in za denar. In ti potrebuješ boljšo utemeljitev, zakaj bi bilo to škodljivo?!! Ne razumem. Kaj pa je potem sploh škodljivo?

 35. simonarebolj - 3.12.2007 ob 14:55
  simonarebolj

  @Blitz:
  Ja, saj sem razumela. Samo nadgradila sem še tisto o odgovornosti kot možnosti sploh. Namreč vedno več je tako zdravil kot drugovrstnih kemičnih proizvodov, ki na živalih testirana niso … ker nam napredek to omogoča v dovolj zadovoljivi meri. Včasih še ni bilo mogoče. Razvijamo se pač in ni vseeno, katere kategorije razvoja najbolj spoštujemo … blabla … Tudi pri testiranju na živalih so možna večja ali manjša mučenja. In spet je največ odvisno od šparovčka. V stilu … cepivo stekli lisici, odstrel ali najceneje … poboj s palico. Vedno je isto. Samo to.

  @fuga:
  Ja

  @chef:
  Piflarsko izobraževanje je to … ja. Idealno za problematične z intelektom … he, he …

  @Aljaž:
  V parlamentu po vsakem klanju vsi od mrtvih vstajajo, on and on and on …, pa še s kmetije na kmetijo se selijo. Neverjetno. Zombi šov posebne vrste.

 36. Mr. Mojo - 3.12.2007 ob 16:01
  Mr. Mojo

  @simona:
  Meso potrebujemo, ker trave in listja ne moremo jest, krave in koze pa lahko – simple as that. Verjetno bi lahko prehranili celo človeštvo (za silo) na zgolj vegetarianski dieti, vendar bi bile najbrž posledice za okolje (zaradi monokultur) katastrofalne, poleg tega je horror zaradi pobitih in pohabljenih živali pri vsaki žetvi tak, da je tale Kmetija v primerjavi s tem Dineyjeva risanka. Malo poglej, kaj naredi kombajn iz miši, krtov, ptic in drugih poljskih živali, potem se pa lahko naprej pogovarjamo o brutalnosti zakola kure v Kmetiji.

  Število ločil na koncu stavka zagotovo pripomore k kakovosti trditve. Right.

 37. Možakar - 3.12.2007 ob 20:08

  O, Simona, hvala ker si me omenila v svojem blogu. Tega nisem ravno navajen na Siolu. Lahko me obiščeš na Delovem blogu in tam med mojimi blogi ugotoviš kakšne sorte blogar sem.
  Ampak, verjetno slutiš, da se ti ne oglašam zaradi tega. Samo da ti pojasnim dve stvari. Prva je ta, da je ta zgodba popolnoma izmišljena, torej je lovska. In druga je glede deklet. Privoščil bi ti, da bi bila samo en dan moški.

 38. bin - 3.12.2007 ob 20:26

  Prihodnjič, Simona, boš pa še puljenje repe prikazala kot zločin. :mrgreen: Saj je repa tudi živo bitje, ki ga kruto mučimo, (odvzamemo mu hrano in vodo) preden ga dokončno “ubijemo” v loncu.

  Ne, nisem pristaš mučenja živali in sem tudi sam (skoraj) vegetarianec. Sem pa odrasel na deželi, v krajih, “kjer je bog s prazno vrečo mahal”, zato vem, da je treba tudi prašiča zaklati in jelena ustreliti (da ne bo delal preveč škode), če hočemo preživeti.

  “Mladi”, ki ne smejo vedeti, da se na kmetih kolje prašiče, pa mnogi tudi tega ne vedo, da je treba kravo molzti, če hočemo imeti mleko. Je postal kar resničen tisti vic: Mulc reče, mami, saj vem da nam krava daje mleko, toda kje dobi toliko steklenic? (Je še iz časa, ko so mleko v steklenicah prodajali.) Nisem pa gledal oddaje (šova) Kmetija, zato ne bom sodil, ali so bili prizori primerni za otroke ali ne? Mislim, da imamo v državi za tako kontrolo zadolžene ljudi, ki jih za to tudi plačujemo. Ne ,da se midva tukaj prerekava, ali je ali ni škodljivo.

  Lepo spi, kljub temu, da te nisem pohvalil in ti dal prav. ;)

 39. blitz - 3.12.2007 ob 21:34
  blitz

  simona, lepo, da se razumeva. :lol:

 40. simonarebolj - 3.12.2007 ob 23:20
  simonarebolj

  @Mr.Mojo:
  Seveda lahko ješ travo in listje. Brez problema. Pa tudi če ne ješ trave in listja, te zaradi tega, stoprocentno, ne bo konec. Še prehladil se ne boš. Vegeterijanstvo ni dieta, ampak način prehranjevanja. Zajec ni na dieti in človek ni medved. Človek ima možnosti. Raje bi bila s kombajnom povožen krt, kot pa preganjan prašic iz Kmetije. Kombajn naredi iz miši pašteto … tako, kot jo itak jemo, ampak drugače pridobljeno …

  Sploh pa ne razumem, zakaj mi to razlagaš. Poanta mojega bloga je bila v odnosu do klanja … ubijanja. Da gre za hudo duhovno krizo, v kolikor to pomeni šov ali vic!!! Ne bluzim o izkoreninjenju krutosti na tem svetu znotraj borbe za preživetje. Zakol iz zabave je eno … zakol, na čim bolj human način, ker si dejansko lačen, pa nekaj drugega.

  Število ločil na koncu stavka ima operativno funkcijo kot ločila, mašila, medmeti itd. Nikoli pa pri meni nobena ločila niso zamenjevala vsebine. Meniš, da bi morala preit na uporabo smeškov?????

  @Možakar:
  Lepo, da si se oglasil. Jaz večkrat uporabim v blogih kakšne misli soblogerjev in tistih, ki komentirajo. Mi je jasno, da je zgodba lahko tudi izmišljena (napisana pa ni tako). Podala sem tudi link, da si lahko vsak sam prebere in si svoje misli. Poanta pa je predvsem v tem, da se avtorju (kar sem tudi poudarila) zdi zgodba zabavna in prikupna … zato jo je napisal. In ves moj blog govori o tem. O naslajanju in zabavi, kjer jaz osebno ne vidim nič zabavnega. Tudi jaz bi tebi privoščila, da bi bil vsaj en teden ženska. Bi bilo poučno … brez dvoma.

  @bin:
  Repa nima živčnega sistema in ne vemo ničesar o njenih možnih bolečinah. Pri živalih je zadeva jasna kot beli dan in ni izgovora.

  Jelen ne more delat škode! Škodo lahko dela samo človek, ker poseduje zavedanje, razum in celo domišljijo. Jelen samo živi svoje življenje na edini način, kakor ga lahko in zna.

  Nikjer nisem pisala o mladih, ki ne bi Smeli vedeti, da se na kmetih kolje prašiča. Pisala sem o oddaji, ki je podana kot Šov, Zabavna oddaja in kjer je bila sama izvedba zakola prikazana kot zabava in izvedena amatersko, pospremljena s krohoti mladih, ki kot da se pripravljajo na bombastičen fuk!!! Govorim o sporočilih, ki jih podajamo mladim. To sem ti že napisala in ne razumem, kaj še ni jasno, da ta dejstva, o katerih je šlo v celotnem blogu preprosto ignoriraš. Gledala sem kar nekaj dokumentarcev o življenju na kmetiji in o raznih plemenih, kjer se lova in te in one krvoločne akcije ne manjka. Ampak namen teh oddaj je povsem drugačen, zato tudi sporočila niso enaka!!!
  Gre za poanto v slogu reka: “Boga ne zanima, kaj kdo dela, ampak zakaj in kako!” Mislim, da je to zame kot ateistko edini rek v zvezi z bogom, ki se mi zdi najpomembnejši v smislu nauka o pomenu življenja.

  In jaz ne potrebujem nobenih strokovnjakov, da bom lahko spala in se ne prerekala. Strokovnjaki so tudi samo ljudje in počnejo kozlarije tipa Zdenska vas. Imam možgane, da se izobražujem in mislim s svojo glavo. In noben strokovnjak me ne bi mogel prepričat, da je prikazovanje nasilja nad šibkejšimi, klanje in podobne krvoločne fore z namenom Zabave, neškodljivo. Kaj drugega kot primitivizem to bit ne more. Priporočam pa ogled filma American History X. Komercialen, ampak odličen.

 41. simonarebolj - 3.12.2007 ob 23:23
  simonarebolj

  @blitz:
  Madona … tako si prijazen zadnje čase, da te skoraj nisem opazila med komentarji … he, he ..

 42. Aljaž - 4.12.2007 ob 00:19

  off topic… a lahko že enkrat pošlješ mail… namesto da gledam tvoj ip, pa nič od tega….

 43. Mr. Mojo - 4.12.2007 ob 01:51
  Mr. Mojo

  @simona:
  Trave in listja žal ne moreš jest. Oziroma lahko, če ti je vseeno, ali umreš od lakote. Celuloze pač ne moreš prebavit. Zato pa lahko ješ herbivore, ki celulozo lahko izkoristijo. To je bil moj point. To in seveda dvoličnost politično korektnih, ki na etični podlagi zagovarjajo svojo izbiro, obenem se pa ne zavedajo ali se nočejo zavedati, kaj ta izbira dejansko pomeni in kaj prinese s sabo.

 44. Možakar - 4.12.2007 ob 06:45

  Si pa zanimiva v svojih komentarjih, ni kaj.
  Najprej hvala za primerjavo z žensko – verjetno bi zastopil, zakaj ženske gledate moške riti.
  Drugo je vegetarianska hrana. A veš kje se prideluje? Za računalnikom je vse idealno. Nekaj si zamisliš in tisto napišeš. Pa ni tako. Za pšenico, koruzo, repo… rabiš njive. Ko se že giblješ v strokovnih krogih – koliko kultur bi morali na svetu pridelati, da bi nadomestili meso, ki ga ljudje pojemo po svetu. In kje bi bi dobili toliko njiv? Verjetno bi morali zopet poseči tja, kjer so doma živali – v gozd. In kje bi potem te živele? Bi prišle v mesto? Se spomniš, kaj se je zgodilo z medvedom, ki je prišel v Ljubljano? Bi tudi z ostalimi naredili tako, ali bi ga trpela na svojem dvorišču? Mi, barbari z dežele, ga pustimo da odhlača po svoje, v gozd, kamor sodi.
  In to, da jelen ne dela škode? Daj, pojdi malo izpred računalnika na kmete in povprašaj ljudi koliko pridelka jim uničijo. Verjetno tisti trakovi okoli njiv niso samo zaradi turistov.
  Jaz se ne razumem na Ljubljano, zato njeno prometno ureditev pustim pri miru. Ti se ne spoznaš na deželo, zato stori isto.

 45. Možakar - 4.12.2007 ob 07:08

  Oprosti, še nekaj sem se spomnil.
  Polhanje – v naših krajih se je nekoč polhalo PREDVSEM zaradi polhovega mesa, kot poživitev borne prehrane ljudi ( preberi si literaturo o tem). Naj te spomnim – takrat še ni bilo trgovin, kamor bi se po asfaltu odpeljala z avtom, ki onesnažuje okolje.
  Še k njivam bi nekaj dodal. Ker ne bi bilo več krav – s kom bi gnojila? Umetna gnojila, pesticidi – kam gre vse to? Bi pila zastrupljeno vodo, kot jo skoraj v Prekmurju? Bi jedla kruh iz gensko spremenjene pšenice?

 46. Vanja - 4.12.2007 ob 10:24

  ej možakar moj dreka pa res nikoli ne zmanjka. Sicer pa bi lahko gnojili tudi iz bio odpadkov.Poleg tega govoriš precejšnje je bedarije-glede monokultur in njiv-največ tega gre prav za krmila kravam. Cel Svet bi lahko prehranili s krmilom, ki ga porabimo zato, da nahranimo govedo. A veš koliko ena krava poje? Posplošeno torej, namesto, da bi gojili pšenico ali riž, gojimo krmila za goveda, ki jih skupaj z horomni za hitrejšo rast in maso-prodajamo na zahodni trg za male denarje. V Kanadi je npr. kila mesa skoraj cenejša kot kila zelenjave. Kar mi nekako ne gre v račun.In potem se ljudje masovno bašejo z mesom, meso trikrat na dan-zato, da na drugem koncu sveta ljudje umirajo od lakote.

 47. strojnik - 4.12.2007 ob 10:38
  strojnik

  Nisem si mislil, da bom to kdaj rekel, ampak v tej zadevi ima Vanja prav, pa nisem vegeterjanec in zaenkrat tudi ne nameravam postati. Kar je res je pa res… :?

 48. Možakar - 4.12.2007 ob 10:40

  Vanja, posplošeno?

  Tudi jaz izza računalnika lahko posplošeno rešujem naftno krizo z uvedbo gorilnih celic.

 49. mica - 4.12.2007 ob 10:57
  mica

  Če sem odkrita, ZELO pogosto povem na glas, da gledajo Kmetijo taki, ki imajo IQ mojega levega čevlja. Pa mi dol visi, če se s tem komu zamerim (ali pa ne).
  nekaj drugega pa je klanje živali. Ker sem doma s kmetov, je tovrstno “mučenje živali” nekaj normalnega, vpeto v običajen vsakdan, čeprav, to moram reči, klanja nikoli nisem gledala od blizu.,
  Pa še nekaj: vegetarianka sem postala zaradi neužitnega mesa, futranega z vso možno svinjarijo, kar si jo domisli zblojena človeška pamet, ki hlepi zgolj in samo po dobičku, niti v najbolj drznih sanjah pa se mesu ne bi odrekla zaradi hm…”humanosti in usmiljenja do ubogih” živali.

 50. simonarebolj - 4.12.2007 ob 13:26
  simonarebolj

  @Mr.Mojo:
  He, he … Preprosto me tvoja silna potreba po travi ne prepriča. Česar ne moreš prebavit, ne potrebuješ.

  Ja, posledice … Zanimivo, da tako pozitivno ocenjuješ posledice, ki se že dogajajo. Verjetno si edini na svetu, ki se bojiš spremembe, kar se tega tiče. Slabše namreč bit ne more za bodočnost, kakor delamo zdaj.

  @Možakar:
  Bistveno ti je replicirala že Vanja … o prehrani vzreje živine pa še Mica, nekaj, kar te očitno prav nič ne zanima, čeprav se od strokovnjakov o tem precej piše in opozarja. Ne razumem tudi sklicevanja o polhih NEKOČ? In? Marsikaj se je dogajalo nekoč in se tudi spremenilo v svrho novih oblik življenja. In ne razumem tistih trakov, ki varujejo pridelek pred živalmi?!!!! Trakovi? Jaz traku ne bi uporabila še pred tečnim nekdanjim ljubimcem, ki lahko razume, da ni dobrodošel. Ne štekam. Kar se škode tiče, pa trdim, da je smešna avtosugestivna uporaba izraza. Žival pač ne more delat Škode. Ona se samo bori za svoje preživetje in ne razume škode ali neškode. Če bom medvedu pred nos nastavila trop ovac na primer, bo prišel na obisk pač, sicer bi se bolj potrudil prehranit drugače. Baje lovci izjemno skrbijo za krmišča, glede na to, da so medvedje pretekli že kilometre, da so spet prišli do svojega okolja in hrane. Misliš, da je tisti Bruno prihlačal na Golovc zaradi seksi trimčkaric, da bi povzročal škodo? Zakonolom mogoče … he, he …

  @Vanja:
  Jap.

  @mica:
  Ja, vegeterijanka si postala, ker si pogruntala, da je bolj zdravo … ne razumem pa, kaj neki je narobe po tvoje s humanostjo in usmisljenjem do živali?

 51. Možakar - 4.12.2007 ob 13:53

  Morda samo dodatek – zrastel sem v kmečkem okolju.
  Nekaj me zanima. Borite se za pravice živali. Da se razumemo – sem proti mučenju. Kaj pa ljudje? Se borite za njihove pravice? Kje? Vse je v smislu jaz mislim, nikjer pa ni jaz sem naredila za to stvar to pa to. Torej, kaj si do sedaj naredila za Ljudi in kaj živali in kaj za planet Zemljo?

 52. Mr. Mojo - 4.12.2007 ob 14:02
  Mr. Mojo

  @simona:
  you don’t get it, do you?
  Gre za to, da če ne uporabimo tistega, kar je v naravi prisotno samo po sebi (trava in listje), posegamo v okolje, in s tem delamo škodo. Travo in listje pač lahko prebavijo herbivori in jih predelajo v nam užitno hrano. Če tega ne naredimo, moramo posekati travo in listje in zasaditi monokulture, jih škropiti, odstraniti parazite in druge škodljivce… Kako pa misliš, da odstranimo parazite? Jih lepo prosimo, da gredo stran? Na-a. Brutalno jih pobijemo. Se tvoja načela končajo pri vretenčarjih, ali segajo tudi na področje etičnega ravnanja z nevretenčarji?
  Z vsakim otrobom, ki ga zaužiješ, imaš na duši enak zločin proti živalim, kot nekdo, ki poje hamburger v McDonaldsu, samo da ti tega najbrž še nihče ni povedal.

  Glede krzna je podobno. Lahko ne uporabljamo naravnega krzna ali usnja, ampak obleke vseeno moramo izdelati. Izdelamo jih lahko iz plastike in pri tem v okolje spustimo take jebe, da sintagma pičkin dim dobi povsem nove razsežnosti.

 53. mica - 4.12.2007 ob 14:16
  mica

  hehehe, s humanostjo do živali je vse lepo in prav, če ne gre v trapaste extreme. Da ne bi smeli živali pobijati za hrano recimo.
  Pa pride včasih kakšno Žabarsko bitje, ki POJMA NIMA O ŽIVLJENJU (misli, da mleko RES dobimo iz vijoličastih krav recimo), pa potem /zadnjič se je to zgodilo/ z vsem ognjem in vsemi meči, napade mojega dragega soseda naceta, ki ima v štali eno Ciko, pa jo sam molze, in mu je nekaj nagajala, pa jo je mičkeno butnil, da je stala pri miru, pa to žabarsko bitje zažene tak vik in krik kot bi gorela voda.

  pa to še ni vse: po svoji žabarski NE-higienični nagnusni navadi (svinjsko, se mi želodec obrača) tiste cucke, ki cel dan rijejo z gobcem po dreku, pa mečka po naročju, lupčka, fej….

 54. simonarebolj - 4.12.2007 ob 14:27
  simonarebolj

  @Možakar:
  Pojma nimam, zakaj bi pisala jaz sem naredila to, pa ono in oooooh, veste kaj, naredila sem celo to! Pa vi, pa vi??? No, kdo je naredil več?! Stave na mizo! … he, he … Je pa ta manever, ki si ga izvedel, povsem običajen in klasičen … služi pa predvsem temu, da se ljudi skuša utišat. Utišat se jih skuša na samoizpraševanju … namreč … pri teh zadevah je pač tako, da nikoli ne narediš dovolj. Še huje … velja celo neka zarukana mentaliteta, da je dobrodelnost povsem anonimna in da bohnedaj, da bi se hvalil z njo, saj pohvalil te ne bo nihče drug. In je seveda prostovoljna, povsem neprofitna. Tako da če preveč pomagaš, lahko kaj hitro obubožaš in crkneš. Na televiziji se samo pri podeljevanju plaket enemu do dvema dobrotnikoma zgodi, da zamešajo imena. Kajti nihče jih ne pozna. Paris Hilton pa vsak.

  Jaz osebno (čeprav dvomim, da te jaz osebno res tako zanimam) sem naredila to in ono. In seveda ne dovolj. Več kot kdo drug in manj kot kdo drug. Najbolj me je veselilo brezplačno inštruiranje za osnovno in srednjo šolo. Imela sem odlične rezultate, dobivala pa svarila, da v kolikor kaj računam (he, he …), sem lahko kaznovana, kajti nisem imela ustrezne izobrazbe in papirjev za prodajanje takih uslug. Medtem so nekateri drugi kasirali za neuspešno učno uro ogromno. Logično se največ težav pojavlja v ne ravno bogatih in prijaznih družinah. Zanimiva je tudi izkušnja, ko sem ponudila določene lobistične usluge nekemu družtvu za pomoč otrokom. Šlo je za poskus učinkovitejšega puljenja denarja podjetjem. Nisem dobila odgovora, ampak po daljšem pikanju užaljeno vprašanje, ali mislim, da se oni ne trudijo dovolj … he, he … Itd. Osebno vidim največji problem v povezovanju med ljudmi, ki so sposobni različnih stvari in sodelujejo. In Zahtevajo! Do tega pa je še daleč, dokler tako malo slišimo o čemer koli in komer koli, ki kaj pridoda (anonimnost namreč služi tsitim, ki bi lahko, pa ne dajo ničesar), čim se pa kdo sploh oglasi, ga vsi slabovestni napadejo, naj se zagovarja, ali se sploh sme oglasit, če se ne uspe uspešno zagovarjat, koliko je naredil. Ti, Možakar, bi moral v svoji okolici videti, kdo naredi kaj na tem ali onem področju in ga pohvalit, mu dat ceno!!! Ne pa zahtevat, da se sami hvalijo, zato da bi lahko dokazoval, kako na primer ni dovolj ali celo … kako nezaslišano plehko nadut je, ker pomaga, da se lahko hvali. Kapiš?

 55. simonarebolj - 4.12.2007 ob 14:31
  simonarebolj

  @mica:
  Presegla si mejo dobrega okusa. Očitno je, da ne maraš živali pač. Mogoče se ti zdi objemanje cucka fej in gnusno. Kaj pa kaj misliš o lizanju in božanju presvetle pičke in riti, kjer mimogrede ščiješ in serješ, o objemanju smrdljivega prešvicanega telesa. Kakšnim ljudem sploh ni treba rit po dreku, da bi bili podrekani od nog do glave.

 56. mica - 4.12.2007 ob 14:35
  mica

  hahahaha, se zgodi tudi to – kdaj
  :-)
  vendar tisti, ki mu to počnem, ni pes
  hahahahahahaha

 57. simonarebolj - 4.12.2007 ob 14:50
  simonarebolj

  @mica:
  Hahahahahahahahahahaha … in zato, ker ne izgleda kot pes, je zate avtomatično bolj čist … hahahahahahahaha … Vedno so mi bili sumljivi ljudje, ki se toliko ukvarjajo s higienskim minimumom okrog sebe.

 58. mica - 4.12.2007 ob 14:57
  mica

  SIMONA, iz tebe govori ena sama foušarija….
  :-)
  ti pa ne zamerim, še zdej se režim zaradi tegale pisanja.
  enako predlagam tebi.

  :-)

 59. simonarebolj - 4.12.2007 ob 16:06
  simonarebolj

  Oh, joj … mica … pa ne spet ta najbolj floskulaška slovenska floskula … tej se tud režat ne morem več. To besedo in slovnično korektnejšo različico bi preprosto v Sloveniji za nekaj časa prepovedala, ker je tako popularna in zlorabljana, da se sploh nikomur več ne ljubi na kaj drugega pomislit. Prav ogroža varnost sivih celic na higienskem minimumu. Res. O tem moram napisat vsaj blog.

  Sicer pa … če ne bi bilo tole moje blogiranje vsaj med vrsticami tudi zabavno in smeha polno, bi me vse skupaj sigurno že minilo.

 60. Možakar - 4.12.2007 ob 18:48

  Prej nisem imel časa, se bom pa sedaj poslovil. Je brez veze to gonit naprej, ker bova ostala vsak na svojem bregu. Ker bo končni rezultat enak. Oba, ti ki ne ješ mesa in jaz ki ga jem, bova umrla. Le da jaz z malo več holesterola.

 61. bin - 4.12.2007 ob 20:36

  Simona!

  O “živčnem sistemu repe”, bi se lahko malce bolje podučila. Biologi so nedvoumno dokazali, da se (nekatere) rastline odzivajo na ponavljajoče dražljaje. V poskusih so bile to opekline. Rastlina je po par ponovljenih situacijah, kjer so po enakih “pred-znakih” sledile opekline, že takoj po začetku nove “epizode” pričela odmikati napadeni list. Še preden je imela možnost, zaznati vročino! Poizkus je bil izveden strokovno, ponovljivo in rezultati so bili istovetni. Torej imajo tudi rastline “živčni sistem”! Sicer pa bi te prosil, da poveš, kje je po tvojem mnenju meja med trpečo in netrpečo obliko življenja? Tudi nekatere manj razvite živalske vrste, se ne odzivajo na način, ki bi ga človek zaznal kot bolečino.

  Glede tega, koliko lahko jelen dela škodo, pa vprašajva pridelovalce resnično biološko pridelane hrane. Ne tiste iz rastlinjakov, s točno odmerjeno, še dovoljeno količino strupov. Hrane, ki jo pridelujejo na površinah, ki v zadnjih trideset in še nekaj več, letih, niso bile razvrednotene z mineralnimi gnojili in raznimi škropivi. Take površine se praviloma nahajajo v bližini gozdov, ki jelenom ne nudijo dovolj hrane za preživetje. Vse tiste senožeti, kjer so se jeleni včasih pasli, pa so zaraščene. Zato morajo “uboge živali” dobiti hrano na še obdelanih površinah. Nobena ograja ne pomaga! Morda bi jih odvrnil “kitajski zid”, ki pa je absolutno predrag. Tudi za take, kot si ti! Tudi ti ne bi plačala za kilogram repe toliko, kot bi bili stroški pridelave, če ne bi lovci “držali nazaj” razmnoževanja jelenov in ostalih divjih živali.

  Sicer pa čakam kakšen pohvalen HOV-HOV, glede na debato, ki sta jo imeli z mico. :mrgreen: Prijatelji te bodo je podprli.

 62. nimfa - 4.12.2007 ob 20:56

  Braniaci (ali pa sta bila MythBusterja?) so zadnjič delali prav ta preiskus, priklopili rastlino na stvari, za katere povprečna blondinka še niti slišala ni, jo zažigali, cefrali, zlorabljali njeno kolegico pa…NIČ. Brigal je njo zase in za vse okol sebe.

  Sicer pa sem zavedna pripadnica klana mesojedcev – zelenjava me sili na bruhanje. Vsaj večina te. Stavim na travme iz otroštva…

 63. mica - 4.12.2007 ob 21:25
  mica

  ravno sem prišla domov…dolga vožnja je za menoj…ampak Simona, ne skoči spet v zrak, RES sem se celo pot smejala….ampak moje stare nebogljene sive celice so se zapičile v tvoje (moje ) besede in potem mi je vožnbja strašno hitro minila ob dejstvu…da hm..pač…tisto, kar si omenila, počnem z mojim Poldetom ti pa…hm….:-)
  :-)
  preberi zgoraj.

  RES bo treba o tej rečeh napisat kakšen blog. Ampak tak-hecen.

 64. mica - 4.12.2007 ob 21:27
  mica

  glede na moje dopisovanje s Simono o ….preberei sam o čem, je v trenutni situaciji lajati strašno nevarno
  :-)
  :-)

  Nikoli se ne ve, kaj te lahko..hm..doleti
  :-)

 65. neshos - 4.12.2007 ob 23:26

  Tole se je mal sprevrglo, bom dodal kakšno misel v stilu novopečenih gurujev. Vsi bi radi izstopili iz sistema, pa je to nemogoče. Zakaj? Ker pademo v nov sistem. Tko je to. Paranoidno in psihotično?

 66. mica - 5.12.2007 ob 06:16
  mica

  ja, ja, ja, seveda-.
  Vsi bi radi jedli piške, a istočasno bi želeli, da jim nekdo do-pove, da so te piške še zmeraj žive, da jih nihče ni dal na tnalo pa jim odsekal glave.
  Samo zato gre.

 67. Nataša - 5.12.2007 ob 08:31
  Nataša

  Mene je pa bin zatolkel z odzivno repo. Od zdaj naprej bom jedla le produkte, ki jih drevo in zemlja izvrže: odpadla jabolka in češpe, krompir – podzemni del, čeprav nisem prepričana, da ne gre tu za pretrganje popkovine z nadzemnim delom (in bi tako v bistvu zavžila krompirjevega otročka), skratka, vse, kar rastline izvržejo.
  Je jeba bit korekten pri prehrani. Mesa ne jem, ker mi je zanič in ker ne maram klanja. Ampak, jebenti, če ima tudi repa odzive – potem ne vem…mogoče bi pa morala poskusiti prano…si narediti trajno, obleči oranžno haljico in postati zen…haha…
  Aja, psov ne poljubljam. So mi simpatične živali, jih počoham, če se mi zljubi (alergična na dlako), blizu obraza pa jih ne teram, ker jim običajno smrdi iz gobca.
  O čem je bil pravzaprav prispevek?! ;)

 68. mica - 5.12.2007 ob 10:31
  mica

  HM..meni se zdi da je poanta prispevka v tem, koga JE bolj “in” kušvat
  :-)
  psa
  ali
  moškega

  :-)

  Izbiraj
  :-)

 69. Nataša - 5.12.2007 ob 10:43
  Nataša

  Ne kušujem nobenega in ničesar komur ali čemur smrdi iz gobca. A je to slovnično pravilno?
  Razmišljam o nakupu kuščarja (zanalašč, ker jih Spoštovani ne mara), pa ga tudi ne bi kušvala.
  Nekaj časa je bilo in, da so se babe med sabo kušvale, zdaj pa nimam pojma, ker ne hodim več “out”.
  ;)

 70. strojnik - 5.12.2007 ob 10:43
  strojnik

  Ženske. Dejte se zresnit… :mrgreen:

 71. Vanja - 5.12.2007 ob 11:18

  Jaz grem pa glavo stavit, da Poldetu veliko bolj smrdi iz gobca kot pa kakšnemu psu…tudi ljudje imamo svoj vonj in je veliko bolj neprijeten kot pa živalski…se boste strinjali z menoj, da človeški iztrebek smrdi veliko huje od pasjega. poleg tega predvidevam, da Polde ni več najmlajši…o ustnih bakterijah človeka, bi ti pa najbolj vedel povedati kakšen zobozdravnik…fuj..nikoli ne bi mogla opravljati tega poklica by the way.Torej Mica-čeprav s Simono v resnici ne debatirata kaj je bolje poljubljati psa ali moškega (in si si celo polaskala, da ti je Simona fouš, ker imaš doma nekega rdečeličnega pedeset in nekaj letnika hahahaha), ti lahko povem, da so takšna vprašanja nesmiselna. Ker dobro veš, da to ni poanta, in stvari izkrivljaš. Za to, da si po kmečko zarukana in sveto preprosta sicer nisi sama kriva (vpliv okolja itd)-je pa brez veze, da si na zarukanost in pa pomanjkanje empatije ponosna.

 72. strojnik - 5.12.2007 ob 11:27
  strojnik

  Prisiljen sem dodati stavek, mojemu 47 komentarju…

  …kar pa še ne pomeni, da uglavnem natolcuješ neumnosti, ki niso za nikamor… :roll:

 73. Možakar - 5.12.2007 ob 13:14

  Vanja, etiketiranje ljudi… Kje sem že to prebral? Prosim, spomni me, no, prosim. Ker svet ni za vse črno bel.

 74. beatnik - 5.12.2007 ob 15:59

  chick fight: kmetica v. svetovljanka

  In kdaj za vraga smo prešli na zoofilijo?

 75. radovednez - 5.12.2007 ob 16:19

  Zdi se, da bo v deželi na sončni strani Alp tako urbani, kulturni, človeški in oh in sploh, da bo nujno potrebno sprejeti zakon, ki bi prepovedal lov na živali s strani živali. Oprostite, ampak meni je res odvratno, če pomislim, kako trpi nek jelen, ko mu smrtno rano zada medved in ga še napol živega začne žreti.

  Tudi v piranskem zalivu in jezerih bo treba naredit red. Ene živalske vrste nenehno terorizirajo druge (trpeče).

  Simona, koliko časa bomo to še dopuščali?

  In ko v Sloveniji uzakonimo takšen red, gremo naprej v svet. Ne mislim več na animal planet gledat kako hijena grize ubogega ranjenega leva.

 76. radovednez - 5.12.2007 ob 16:28

  Morda je življenje tudi lažje, če ne gledaš vsak dan Kmetije. Poskusi, Simona. ;)

 77. simonarebolj - 5.12.2007 ob 20:06
  simonarebolj

  @bin:
  Takih in drugačnih raziskav v zvezi z rastlinjem (veliko manj z zelenjavo, kaj šele s plodovi … he, he …) je bilo narejenih na tisoče. Meni najbolj zanimiva tista, ko so rože, kjer se je vrtel trdi rock ovenele ob enaki oskrbi, medtem ko so v sobi s klasično glasbo (predvsem Mozartovo) uspevale naverjetno bujno. Gre za sprejemanje vibracij, ki jih oddaja glasba. Ampak s temi raziskavami in posledičnimi hipotezami, kar se stopenj bolečine tiče oziroma ali ta sploh obstaja, moja mama – biologinja ne bi opravila niti izpita za telebane. Ker namreč, žal, ni nikakršnega dokaza o naravi tovrstnega odzivanja v povezavi z Bolečino! Da se rastline odzivajo na okolje in celo na vibracije, dražljaje … ni nobena skrivnost in še manj nelogika, ampak v zvezi z Bolečino … pa preprosto Ne Vemo, ker zaenkrat nismo iznašli primerljivega transformatorja za tak dokaz. Zato pri rastlinah tudi ne moremo govorit o živčnem sistemu, ker ga nihče od znanstvenikov ni odkril. Naslednja Matrica stopnja raziskovanja pa bo lahko odziv robota na to in ono … ali se bo lahko vzpostavila energetsko vzpostavljena bolečina, kljub jasnemu dejstvu, da ne gre za živčni sistem in posledično delovanje.

  Kar se jelenov in ograj tiče, pa nisi povedal drugega kot spet taisto. Kdo bo plačal? A zdaj je pa jelen kriv, ker kmetu država noče plačat ograje, ampak si gre kmet sam v vrvarno po neke trakove, s katerimi se še obesit ne da uspešno.

  @neshos:
  Ja, sprevrglo se je. Mogoče zato, ker človek še humanega umora ne more sprejet, kaj šele humano življenje.

  @mica:
  Ne, ne gre za to. Za to gre mogoče pri Telebajskih, v mojem blogu pač ne. Se opravičujem, v kolikor neupravičeno zasmehujem Telebajske.

  @Nataša:
  ……

  @Vanja:
  Tale Polde me je čisto obsedel … he, he … Mislim, da bom svojega slinastega in pokakanega psička kar na Gmajnico odpeljala in prišla po Poldeta. Ni druge.

  @Možakar:
  To ima svojo zgodovino. Iskren fajt brez leporečenja ni etiketiranje v smislu nezainteresiranosti. Res si … mah … saj veš, kdo si … he, he …

  @Radovednež:
  Jaz pa gledam Animal Planet in se sprašujem o prioritetah in nalogah človeka, kot bitju razuma in sočuta … kakšen je smisel njegove drugačnosti od živali … kakšna naloga vis a vis krute narave … Posebej zanimivi so prispevki humano naravnanega človeka znotraj divjine … kako vpliva na žival itd. Ampak ti očitno tega ne moreš razumet … pač konkuriraš medvedu v najbolj medvedjem. In celo hijeni! V tej podobnosti nisi osamljen, res ne … he, he … Čestitke! In mimogrede vprašanje? Je vseeno, če Američani pokoljejo vse Iračane ali ima sploh smisel odnehat, ko se že itak kolje? Ne bom te mučila z Utemelji.

  In v blogu sem napisala, koliko minut sem gledala kmetijo. Me obsojaš laži? Na kakšni podlagi?

 78. Možakar - 5.12.2007 ob 21:12

  To, ja, fajt. Ker ne maram prijateljev, ki ti v obraz kimajo in se v vsem strinjajo, namesto da bi ti odkrito povedali kaj je narobe s teboj. Če prenesemo na službo – če bi bil jaz šef bi najprej odpustil takega, ki bi samo kimal. Nima svojega mnenja, jaz bi mislil namesto njega in če bi me zamenjali – bi me branil? Niti približno. Kimal bi novemu šefu!

  Pa še anekdota. V stari Jugoslaviji so zbirali najboljšega direktorja. Pa so to slišali Japonci in se k njemu prišli učit. Sedeli so tiho kot miške v njegovi pisarni in si vse sproti zapisovali. Direktor jih je ves važen, ker je učil njih, uboge Japončke, povabil na večerjo in tam so mu predložili svoja odkritja. Po njihovih ocenah je bil zelo slab direktor, saj je k njemu prišlo , recimo, 17 ljudi in vsak s svojim problemom. Od tega sta samo dva imela rešitev svojega problema.
  Torej, če nakažeš problem, imej rešitev zanj. V službi in na blogu.
  In ja, vem kdo sem.

 79. simonarebolj - 5.12.2007 ob 21:36
  simonarebolj

  @Možakar:
  Kar se anekdote tiče … direktor je bil slab, ker ni organiziral predhodnih razgovorov z Japonci in izbral prave nadarjene kadre za svoj biznis. Zato pojma nimam, kakšno vezo ima ta anekdota z nekom, ki nakaže nek problem!!! Če bi ta direktor nakazal problem, bi verjetno objavil tudi razpis za rešitev problema in izbral najboljše … he, he … Ne štekam anekdote.

  Nekdo je virtuozen mislec, nekdo operater, nekdo izvrsten opazovalec, drugi psiholog in tretji … Skratka, bistveno je povezovanje. In ni ga človeka, ki bi bil vsestranski. Najbolj vsestranski so povprečneži, ki pač obvladajo marsikaj po malem, ampak ničesar globalno, kar pa seveda nima veze z razgledanostjo.

  Ti povem eno teatersko anekdoto.
  Bil je igralec. Zanič in zanič in zanič. Soigralci ga niso mogli več prenašat, razložit, kaj naj naredi, pa tudi ne. Nato se enemu končno strga in nesposobneža nagoni z odra v parter. “Zdaj pa samo tam sedi in glej, kako se to dela!” zavpije. “Prav!” reče obupani amater in opazuje, opazuje, opazuje … In tako se je rodil režiser.

  In moj blog ima rešitev za tisto, česar se loteva, ker je točno tak, kakršen je njegov namen.

  Lepo, da veš, kdo si. Ne razumem pa, zakaj imaš take probleme z mojim blogom, ki se te dotika. Mogoče bi raje pojasnil sebe, kot da se trudiš pojasnjevat mene, kar ti spet ne more uspet izključno zato, ker se ukvarjaš samo z enim ciljem. Da bi se mi koščica zataknila v goltancu. Jaz pa ne glodam kosti. Zajebano.

 80. bin - 5.12.2007 ob 21:40

  O bolečinah in “živčnem sistemu” (namenoma je v navednicah!) rastlin, res ne vemo veliko. Nič ne kričijo in nikamor ne morejo skočiti, kadar se jim hudo godi. To pa še ne pomeni, da nimajo nobenega sistema, in da ne čutijo “bolečin”, na svoj način. Nisi mi odgovorila, na kateri stopnji razvitosti, se zate prične svet bolečine in živčnega sistema? Predvsem pa to, katere živali se sme in katerih ne sme ubijati? O pravici do ubijanja podgan, si se že opredelila. Je morda “meja” še višje? Kje?

  O jelenih in trakovih iz vrvarne.

  Zelo rad bi ti pokazal posnetek prizora, ki sem ga videl na lastne oči. Odrasel jelen, “kapitalec”, je z dvema sunkoma glave izpulil kole ograje, ki so bili zabiti cca 80 cm globoko, z mrežo za drobnico in dodatnimi ojačilnimi žicami vred. Pri tem ga ni motil niti električni pastir, ki je bil napet vzporedno z ograjo. Očitno rogovina ne prevaja elektrike. Po tem dejanju je bila pot na “pašo”, prosta. Pojedli so pa tisto, kar bi ti rada imela na svojem krožniku. (Tvoj kuža pa verjetno ni čisti vegetarianec? Ali pač?)

  Pa še o “kdo bo plačal?” Naj da denar za odpravo škode, ki jo povzroči preveč namnožena divjad, država, lovsko društvo ali kmet – pridelovalec sam, na koncu plača to potrošnik – davkoplačevalec!

  Nisem hotel “kar počez” nasprotovati tistemu, kar si napisala v uvodu. Precej stvari je narobe, v tej naši deželici. Potrebno jih je urediti. Pretiravanje se mi pa ne dopade. Pri “zaščiti živali” po mojem mnenju pretiravaš. To, da bi ob že porušenem ravnovesju v naravi, ki je med drugim posledica človekovega poljedelstva, rastlinojede živali dobesedno “crkale od lakote”, mi boš verjetno tudi spodbijala? Mnogo bolj humano je, če se lovec “usmili” in odstreli divjad, ki se je preveč namnožila.

 81. simonarebolj - 5.12.2007 ob 22:12
  simonarebolj

  @bin:
  Sploh se nisem opredelila, kar se tiče, katere živali jesti in katerih ne. Vem pa … da jih ni treba jesti toliko, kolikor jih jemo!!! Da mi ne jemo živali, ki se reproducirajo naravno, ampak jih posebej redimo za zakol!!! Zraven si postrežemo še z divjačino. Človek strelja, kolje in odira počez, pri čemer je poskrbel za izumrtje prenekatere vrste (tudi polhi so na koncu), niti slučajno pa pri tem ni skrbel za ravnovesje!!! Lovi na lisice, polhe itd. nimajo nikakršne veze z ravnovesjem, ampak z dobičkarstvom, pri čemer se zavoljo škrtosti podpira nehumano mučenje!!! O tem je govoril moj blog!!! Pa še o vicih in naslajanju nad klanjem!!! Preberi še enkrat, o čem sem pisala!!! Ker je očitno že pozabljeno!

  Z vsem tem v paketu niti slučajno ne morem podpret tez o raznih prekomernih razmnoževanjih živali (glede na naseljevanje človeka … seveda), kajti v zgodovini civilizacije še ni prišlo do trenutka, ko bi poskusili prenehat z umetno vzrejo (o čemer je že Vanja govorila, kar se prihranka na pašnikih tiče … blabla), ko bi poskusili zaživet kot vegeterijanci. Namreč raziskave ne govorijo tvoji teoriji v prid. Poleg vsega naravno izumiranje katere koli živali ni nič strašnega in nenaranega, saj se narava preoblikuje, tudi mutira. Iztrebljanje je pa nekaj drugega. Človek ima večjo odgovornost, ker poseduje razum!!! Kar pomeni, da ga proti naravi lahko tudi serje precej bolj s svojimi izumi in požrešnostjo. Mi nismo niti na pragu tega, o čemer govoriš, kajti večina prebivalcev samozvane civilizacije je predebelih in posledično prav nič zdravih. In to ne zato, ker se prehranjujejo z zelenjavo. In … tudi jaz nisem vegeterijanka, se pa z mesom ne nažiram preko mere osnovnega spoštovanja. Boljša od slabših in slabša od boljših pač.

  Jah, jelenji rogovi so pa res hudi. O “usmiljenju” lovcev poklepetaj z Možakarjem. Jaz sem totalni nevednež na tem področju. Sem pa pisala tudi o humanem in nehumanem uboju, o čemer je moj blog!!!!!!! Sem tudi zagovornik evtanazije med drugim. Ne pa mučenja in izživljanja!!!! Ne razumem tudi zabave na račun ubijanja, kaj šele mučenja. Zakaj je to tako težko razumet!!!

  Sem preveč kultivirana, al’ kaj???

  O rastlinah pač ne vemo, ne vemo, ne vemo!!!! Ne vemo, kako se odzivajo, kaj čutijo in ne čutijo. Vemo, da robot ne čuti, čeprav se odziva in vemo, kako čuti in se odziva sistem, ki deluje podobno človeškemu.

 82. simonarebolj - 5.12.2007 ob 22:12
  simonarebolj

  Aja … in če plača davkoplačevalec, je okej … saj se tudi prehranjuje … WTF!

 83. Možakar - 6.12.2007 ob 06:13

  So me opozorili, Simona, da je humor edina stvar na katero se ne razumeš. Vidim, da te dobro poznajo.

 84. bin - 6.12.2007 ob 14:32

  Kaj si gluh? Ne ni muh!

  Tako nekako gre tisti vic o sposobnosti sporazumevanja. Vprašal sem, katere živali bi po tvojem mnenju smeli ubijati, odgovarjaš pa o tem, s katerimi naj bi se (ne) prehranjevali. Ubijanje podgan si “dovolila”, samo če je “humano”. Je to zato, ker se ti prav podgane gnusijo, ali imaš bolj strokovno podprto tezo?

  “Higienska ogroženost” je slab razlog, saj ne priznaš človekove pravice do boja za preživetje. Podgane ogrožajo higieno samo v velikih strnjenih naseljih, kar pa ni naravni način življenja. Naši predniki so živeli v okoljih, kjer je bila prisotnost podgan, kot “smetarjev” celo koristna. Zakaj naj bi jih torej pobijali?

  Lepo je, da kot misleče bitje, z večjo odgovornostjo “zreš v svet”. Vendar se moraš kot tako bitje tudi vpračati, kaj je potrebno, da lahko na prodajnih policah “kraljuje” prehranski izdelek iz narave. Iz tvojih izjav sklepam, da še nisi pridelala hrane, niti zase, nekje v “divjini” slovenskega podeželja.

 85. Insomniac - 6.12.2007 ob 14:42
  Insomniac

  Se pravi ni dobro, da gojimo živali, ki jih nato zakoljemo in pojemo. Prav tako ni dobro, da ulovimo proste živali in jih nato pojemo. Živelo vegetarjanstvo. Brez mene.

 86. Muki - 6.12.2007 ob 14:46
  Muki

  Kak mesec nazaj je bil v sobotni prilogi objavljen članek strokovnjaka, ki spremlja poljšjo populacijo na slovenskih tleh. Začuda jih je, vsaj za enkrat, vsako leto več in na naših tleh niso ogroženi.

 87. Lilija - 6.12.2007 ob 15:25

  Men je pa najbolj všeč, ko se določeni ljudje tako radi dvignejo nad druge.

 88. mica - 6.12.2007 ob 16:22
  mica

  Lilija.,..hm..hehehe..tudi meni, …tudi meni :-)
  :-)

 89. Vanja - 6.12.2007 ob 17:55

  Meni je pa všeč kako nekateri ponosno rijejo z nosom po blatu he he he . In si zaradi tega domišljajo, da imajo zdravo kmečko pamet. Meni je to najbolj všeč hehehehe hahahaha hihihihi.

 90. simonarebolj - 6.12.2007 ob 17:56
  simonarebolj

  @Možakar:
  To so te opozorili verjetno kakšni feni Vzemi ali pusti krohota, ki so bili zgroženi nad mojim pohvalnim blogom oddaji As ti tudi not padu, ker je pač ne razumejo. V tem oziru res nisem zaskrbljena za svoj humor. Ja, res dobro poznajo moj rang, mene pa prav nič.

  @bin:
  Ne, bin, nikjer nisem “dovolila” niti ubijanja podgan. Od mene ne boš dobil radikalno etiketiranega odgovora, ker vedno pristajam na variante procesa in pospeševanje humanih načel. Ne gre za bit Za ali Proti, ker tako življenje sploh ne poteka. Še nedolgo nisi imel ene vegeterijanske restavracije, posamezen meni pa je imela na zalogo solato in pohan sir. Zdaj je že prekleto drugače. Počasi. Vegeterijanstvo je pač način prehranjevanja, ki terja nekaj posvečenosti, kaj vse se mora jesti in na kakšne vse zanimive in okusne načine se da pripravljat obroke.

  Kar se podgan tiče, si izpostavil dober primer. Pred enim letom je v našem bloku viselo obvestilo, kako so opravili eksekucijo proti podganam (ob Ljubljanici jih imamo, nisem pa videla še nobene okrog bloka). In pazi zdaj bistvo!!! Uradno podjetje je spisalo v obvestilo krajši traktat o strupu in procesu mučnega crkovanja teh živali. Nisem mogla verjet svojim očem. Namreč opis je služil izključno pričakovanemu zadovoljstvu stanovalcev, ki naj bi se blazno razveselili maščevanja grdim podganam z mučno, krvoločno počasno smrtjo. Zame primitivizem in poniževalno do nas, ki to beremo. Zato sem se pritožila, ker me s svojim načinom kot stanovalko žalijo, z očitnim sklepanjem, da sem navadna primitivka. Pred mesecem ali dvema pa smo lahko spremljali ob poročilih prispevek, da je Disneyev nov junak slavne risanke podgana. Kaj se je zgodilo? Prodaja podgan je narasla v enormne višave in starši so jih začeli na veliko kupovat za hišne ljubljenčke svojim otrokom. Poznavalci so spustili v javnost apele, naj ne kupujejo teh živali otrokom za igračo, ker niso niti najmanj primerne za tako življenje. Reagirajo drugače od bolj nemočnih hrčkov na primer itd. Zdaj bi ti eksekutorji podganjega podtalja predtavljali kar naenkrat največje teroriste, ker se je pojavila prikupna risanka o podgančku. To je zame nivo človeške retardiranosti. Mene podgane ne motijo in vem, da s primernim ravnanjem človeka prav nič ne ogrožajo človeka. Moja mama na primer izhaja iz revne družine, pri čemer je temu primerno preživela otroštvo v zelo siromašnem in higiensko nezavodljivem okolju. Podgana, je rekla, je bila zanjo skoraj tak prizor na dvorišču, kjer so se otroci igrali, kot golob ali potepuški maček. In nič se ni govorilo, da bi bile kaj posebej nevarne, saj jih nihče ni šlivil pet posto. Zgodilo se je pa tudi, da so se zaradi nepravilnega ravnanja z okoljem, vključno s pavšalno planirano gradnjo v nekem naselju tako močno zaredile v podtalje ujete podgane, da so pregrizle cevi in se začele prebijat skozi stene, baje celo odtoke, ljudem v stanovanja. V takem primeru, glede na tehtanje situacije, Simona seveda ne bi kričala za nedotakljivost podgan. What is done, is done. Bi pa sigurno podprla čimbolj hiter in čim manj mučen postopek eliminacije. Naučis se nekaj na kiksih in poskušaš v bodočnosti ravnat bolje. Zato se tudi nočem radikalno opredeljevat, katere živali jesti in katere ne. Kar se mene tiče, menim, da ni treba jesti nobenih. Prav gotovo pa zaenkrat, na tej stopnji, nisem nikakršen fanatik, ki bo žugal vsakomur, ki je meso, saj ga tudi sama še jem kdaj pa kdaj in tudi če ga ne bi. Absolutno pa nameravam meso postopoma ukinit v totalu pri sebi in absolutno menim, da nismo poskusili še dovolj v smeri humanejšega in konec koncev tudi bolj zdravega načina življenja. Zato me pesimistična jadikovanja, kaj vse bi se lahko zgodilo groznega, če bi ukinili vzrejo in klanje, sploh ne ganejo. Kajti v svrho dobičkarstva je človek poskusil in tvegal že toliko stvari in hkrati toliko stvari zajebal, uničil, škodil človeku in naravi v celoti, da se mi zdijo taki strahovi pred poskušanjem naravnost hinavski.

  In menim, da osnos do živali še ni na zadovoljivem nivoju spoštovanja, o čemer pišem. In taki ljudje nimajo spoštovanja do narave, saj živali so pomemben del le te … torej nimajo spoštovanja do sebe. Še enkrat! Tisti rek: “Bog ne gleda, kaj delaš ampak zakaj in kako!” To je vsa moja poanta. Vse ostalo pa proces, ki se odvija složno z mentalitetno naravnanostjo.

 91. simonarebolj - 6.12.2007 ob 18:04
  simonarebolj

  @Insomniac:
  Če bi vegeterijanstvo dejansko zaživelo kot najpogostejši bazičen način prehranjevanja, bi se moral ti pač opredelit za meso, ki ga zdaj kupiš v vsaki oštariji. Mogoče bi moral celo kakšnega pujsa sam zaklat, da bi ga lahko pojedel, ko ti že toliko pomeni kotlet. Mogoče bi si spekel kar svojega Fifija na kakšen zanimiv kitajski način. Tako je to. Jaz vem, da bi v teh ozirih isto minuto z lahkoto pogrešala meso.

  @Muki:
  Spremljanje tega strokovnjaka očitno ni vredno piškavega oreha in metode niso niti najmanj primerno znanstvene. Namreč ne smejo jih vzet za relevantne na ministrstvu za okolje, kjer podatka uradno ne spremljajo. Zato se je seveda pojavila tudi raziskava znanstvenika, ki trdi, da polh izumira … kar je med drugim glede na količino letno pobitih in hitrostjo polšjega razmnoževanja baje, po mnenjih strokovnjakov, bolj logično. Tako nekako. Sploh pa to nima veze s tematiko. Razen če meniš, da nič hudega, da toliko Afričanov pomre, ko se pa vendar tako intenzivno množijo.

  @Lilija:
  Meni je pa najbolj všeč, če opazim, da se je kdo zmožen dvignit nad sebe.

 92. simonarebolj - 6.12.2007 ob 18:22
  simonarebolj

  @bin:
  Aja … še to … ker res želim, da bi prišla nekako do konca … recimo celo spravnega … he, he …

  Jaz Ne Vem, kako vse bi lahko rešili to in ono. Vem in Opazim pa voljo do takega ali povsem drugačnega reševanja problemov. Opiram se predvsem na tisto, kar Vem in podpiram tisto, kar Vem – humano usmerjen proces! In s tem v paketu tudi raziskovanja v taki smeri. Pri čemer bi se morali bolje povezovat. Če na primer Jadranka Juras vodi borbo za pravice živali in ima pri tem število podpornikov (tudi strokovnjakov) … meni osebno manjka, da bi se ljudje, ki mislijo tako … in tisti, ki živijo drugače, povezali in iskal optimalne rešitve in začasne kompromise, ki bi kazali, kako gre naprej. Ampak zakaj se tako ne dogaja??? Ker resnično primajkuje volje do humanih načel in procesov. Ker neka avša bluzi o tradiciji po potrebi, po potrebi pa pomeni izključno dobičkarstvo, kar spe vedno pomeni itak izkoriščanje in zlorabo drugih.

  Zakaj pa misliš, da se bogataš prav nič rad ne druži z revnimi? Ker preprosto ni pripravljen uzret resnice o sebi, niti sklepat kompromisov v svrho humanejšega, pravičnejšega življenja za vse. Zato!

 93. radovednez - 6.12.2007 ob 18:23

  “Jaz pa gledam Animal Planet in se sprašujem o prioritetah in nalogah človeka, kot bitju razuma in sočuta … kakšen je smisel njegove drugačnosti od živali … kakšna naloga vis a vis krute narave … Posebej zanimivi so prispevki humano naravnanega človeka znotraj divjine … kako vpliva na žival itd. Ampak ti očitno tega ne moreš razumet … pač konkuriraš medvedu v najbolj medvedjem. In celo hijeni! V tej podobnosti nisi osamljen, res ne … he, he … Čestitke!”

  Če te torej povzamemo, si ti tisto merilo, ki določa, kaj je v človeku človeškega in kaj živalskega? In kateri nagon je “človečen” in kateri živalski? Zelo domišljavo.

  “Je vseeno, če Američani pokoljejo vse Iračane ali ima sploh smisel odnehat, ko se že itak kolje?”

  Ni vseeno, zakaj?

  Pa še to: Ali potemtakem medved nima spoštovanja do narave?

 94. radovednez - 6.12.2007 ob 18:29

  “Ampak zakaj se tako ne dogaja???”

  Ker živimo v sistemu, ki je odvisen od nenehne gospodarske rasti. Če ne bo rasti BDP, bodo vsi, vključno s tabo jokali, tožili, pljuvali nesposobne vlade itd. Če hočemo gospodarsko rast, moramo trošiti. Trošiti moramo vsako leto bolj. To je pogoj, da gospodarstvo in s tem družba ostane stabilna. Kam to pelje, ne vem. Občutek ni najboljši. Ampak povej mi, draga Simona, kakšno rešitev predlagaš?

  Če jo vidiš v anti-krzno aktivnostih Jadranje Juras, potem ti želim, da se čiprej zbudiš iz pravljice.

 95. simonarebolj - 6.12.2007 ob 18:34
  simonarebolj

  @radovednež:
  Kaj takega!!! Jaz sem samo človek, ki se zaveda, da je človek!!! Jaz nisem žival in pika. Vsaka sorodnost z živaljo ni nikakršen izgovor zame. Ker posedujem po naravi razum! In ti me sprašuješ, ali sem jaz merilo, ki določa kateri človek je bolj na stopnji živali, kateri pa na stopnji človeka … he, he … Čemu bi bila merilo? Človek se kar sam predstavlja tak, kot je. Meni pa res ni nič treba.

  Zakaj pa ni vseeno, če je tvoje merilo dogajanje “itak”? Zakaj ne bi bilo vseeno? Če se živali pobijajo za prehrano med sabo, je vseeno, če jih tudi človek … pa ne za obstoj in nujno prehrano, kot to počno živali, ampak za požrešnost na vseh nivojih. Ni panike. Itak, a ne? Torej tudi v vojni in izkoriščanju na smrt. Človek človeka jebe. Itak? Čemu potemtakem ni vseeno?

  Jaz nisem medved! Jaz sem pripadnik človeške vrste, ki ima tako manj spoštovanja do narave od medveda, da pobija tudi, ko ni lačen in odira tudi, ko ga prav nič ne zebe in mu tega ni nič treba.

 96. radovednez - 6.12.2007 ob 18:40

  “Zakaj pa misliš, da se bogataš prav nič rad ne druži z revnimi? Ker preprosto ni pripravljen uzret resnice o sebi, niti sklepat kompromisov v svrho humanejšega, pravičnejšega življenja za vse.”

  Tole je vrh “intelektualne” miselnosti. Premožen človek je bad guy, reven človek pa žrtev in brez izjeme good guy. Tako so nam govorili v pravljicah.

  Tudi to, da se bogataš ne druži z revnimi je zelo posplošena trditev, ki izhaja iz demonizacije premožnih v enoumnem sistemu in posledičnih predsodkov.

  In sklepanje kakšnih kompromisov imaš v mislih? Da razdeli premoženje med reveže? To vsi premožni ljudje že delajo. Vsak, ki ima visoko plačo, mora ogromen del le-te dati v “skupen lonec” in s tem prispeva k izboljšanju splošnega standarda reveža, medtem ko le ta v skupno blagajno prispeva bistveno manj.

 97. radovednez - 6.12.2007 ob 18:46

  “Jaz nisem medved! Jaz sem pripadnik človeške vrste, ki ima tako manj spoštovanja do narave od medveda, da pobija tudi, ko ni lačen in odira tudi, ko ga prav nič ne zebe in mu tega ni nič treba.”

  Mi lahko dokažeš, da bi ta svet lahko prenesel, da bi vseh 6 milijard ljudi na svetu lahko imelo tak življenjski standard, kot ga imaš ti? Če ne moreš, pomeni, da živiš na račun nekoga drugega. In nekdo ti mora priskrbeti surovine, da tvoj standard ne bo padel. Če bo ta standard padel, boš na volitvah volila drugega, ki ti bo ta standard spet dvignil. Boj za te surovine pa je krut. Ampak vzpodbujamo ga posredno vsi. Naravnost smešna je miselnost, da če pa ne bomo pojedli piščančka, smo pa že družbeno odgovorni.

 98. radovednez - 6.12.2007 ob 18:50

  “Kaj takega!!! Jaz sem samo človek, ki se zaveda, da je človek!!! Jaz nisem žival in pika. Vsaka sorodnost z živaljo ni nikakršen izgovor zame. Ker posedujem po naravi razum!”

  Hočeš reči, da z razumom obvladuješ vse svoje nagone? To ni mogoče. Ker se sploh ne moremo zavedato, kaj vse je naš (lahko rečeš tudi živalski) nagon.

 99. bin - 6.12.2007 ob 18:59

  Potrudila si se, Simona, in marsikaj od napisanega v zadnjem meni namenjenem komentarju drži. Vse pa ne!

  /… Se pa na primer preganja podgane izključno iz razloga predvsem higienske “ogroženosti”. In tudi v teh primerih ni nobenega razloga, da se jih ubija na najbolj možen nehuman način. …/

  Tale tvoja izjava mi pravi, da se strinjaš s “preganjanjem” podgan. Vsaj ob “določenih prilikah”. Morda pa nisi mislila pobijanja, temveč preselitev v azil? :mrgreen: Kajti pregon iz okolja, kjer imajo pogoje za življenje, v drugo okolje, kjer teh pogojev ni, bi bilo najbolj kruto dejanje. Obsodba na smrt od lakote. Kjerkoli so pogoji, pa se podgane takoj same namnožijo do skrajne gostote populacije. Toliko o tvojem opredeljevanju.

  Morda ne veš, da se “počasni” strup za podgane in miši uporablja zato, ker ni smrtno nevaren drugim majhnim živalim in ljudem, če bi ga nepredvideno zaužili. Od pojava simptomov, do resne ogroženosti zdravja je dovolj časa za posredovanje zdravnikov ali veterinarjev. Tako so me vsaj učili. Za učinkovito deratizacijo so potrebne vabe, ki se nastavijo na podganje “poti”. Tam jih mimogrede povoha ali obliže kakšna hišna mačka ali pes. Hitri strupi bi v majhnih količinah povzročili “smrt v mukah” takemu, nič krivemu bitju. Majhne količine “počasnega” strupa, pa jih sploh ne prizadenejo.

  Če imaš boljšo rešitev za “eliminacijo”, bi bilo lepo, da jo sporočiš javnosti. V kolikor ne, se je treba do odkritja boljšega, sprijazniti z “manj slabim” od slabih načinov.

  Glede izumiranja polhov menim, da je polh ogrožen predvsem zaradi uničevanja njegovega bivalnega okolja in virov prehranjevanja in ne toliko zaradi “polhanja”. V mojih rojstnih krajih je že skoraj izumrl, s človekom vred! Dokler smo imeli ob robu gozda (gmajne) posajeno sadno drevje in postavljene senike, v katerih so “gnezdili”, jih je bilo kljub vsakoletnemu nastavljanju pasti, povsod polno. Danes ni ne sadja, ne senikov, ne polhov. Pa polharjev tudi ne. Jih nikoli ni bilo, za zabavo in tradicijo. Samo iz gole potrebe po preživetju smo jih “uničevali”. Kdo je koga uničil, je že malce preveč cinično vprašanje.

  Kar trudi se naprej, z osveščanjem ljudi. Le preveč radikalna stališča te naredijo tako “ortodoksno”, da se človek nagonsko obrne proti tvojim trditvam. :)

 100. simonarebolj - 6.12.2007 ob 19:05
  simonarebolj

  @radovednež:
  Hvala za ploho zaporednih komentarjev. Neverjetno, kako postanejo nekateri nervozni ob določenih polemikah … Zakaj neki?

  Nikjer nisem govorila o bad in good guyih. Govorila sem o rezultatih anket, ki so bili predstavljeni nedavno v oddaji Z vami na primer. Ni pa nikakršna sociološka enigma, da je druženje med revnimi in bogatimi na nuli. A tega ne veš, al’ kaj??? In kakšno vezo ima plačevanje obveznih davkov z druženjem???? He, he, he … Neverjeten si! In v tej neverjetnosti zelo povprečen. Koga ali kaj neki braniš in zakaj? In nihče od premožnih, niti od bogatih nima toliko denarja, kot ga ima, zgolj zaradi višine plače! A tudi tega ne veš??? Jojmene! In povsem jasno je, da dokler obstaja sploh pojem revež, ki ima zelo jasno določeno definicijo, z bogatenjem na drugi strani nekaj res ne štima. Še najmanj pa ima zvezo z delom, kajti dan ima samo 24 ur, kar se pa inteligence tiče, nikjer in nikoli ni pogoltala največje možne denarje. Brez veze, da sploh razpravljava o tem.

  Seveda živim tudi na nekogaršnji račun, ampak pač nisem na lestvici odgovornih najviše in niti nisem za sistem v kakršnem živim. In ja, pravico imam do lepega življenja, kot vsak drug, ki mu je odtegnjena. Zakaj bi mi standard padel???? In zakaj bi volila nekoga, ki bo dvignil moj standard? Kaj hočeš s tem povedat? Da se standard nujno dviguje na revščini že itak revnih, kar pomeni, da jih bom s svojim pridonosom na volitvah potunkala v še večjo bedo??? Hahahaha … In ti misliš, da je to zakon narave, al’ kaj? To je samo izkoriščanje in zloraba ljudstva s strani peščice … nič drugega.

  Meni ni treba prav nič misliti, ali z razumom obvladam Vse nagone! Obvladam tisto, kar lahko obvladam in vsak dan delam na tem, da bi postajala bolj človeška. To je Vse in Največ, kar lahko naredim. In niti slučajno ne mislim, da naredim dovolj. Kje pa! Tudi lena in površna sem. Ampak zato še nisem pripravljena kvantat nekultivirane oslarije, da bi zakrila svojo nesposobnost, ki brez dvoma tudi obstaja.

 101. Nataša - 6.12.2007 ob 19:15

  Me pa res zanima, koliko komentatorjev je prebralo linkan prispevek v Mladini ? Jaz sem blog razumela kot kritiko klanja (in izživljanja nad živalmi) za šov in/ali zgolj za zabavo in ali je tovrtno ravnanje res moč opravičiti z glupim izgovorom kot “ja tradicija, pač! “. Moje mnenje : ne NI in uničevanje kogar- ali česar-koli zgolj za poživitev naše lastne bede in zapolnitev našega dolgočasja je res nedopustno. In sedaj… deluj lokalno, misli globalno! In ja tudi jaz še vedno občasno jem meso, a živali ne lovim in jih ne pobijam ali mučim, NE za hrano, še manj pa za zabavo.
  LP Nataša (2)
  PS: Zanimivo, da je le en komentar pri Mladini, hmmm… in čigav je !?
  Sicer pa Simona, se bom skušala zopet vzdržati komentiranja, saj vidim, da s svojim imenom povzročam nemalo zmede :)

 102. Insomniac - 6.12.2007 ob 19:57
  Insomniac

  @simona: Saj bi zaklal pujsa, samo kolikor vem, ga ne smem zaradi raznih inšpekcij. Če bi se spravil na psa, pa bi me linčali :D

 103. simonarebolj - 7.12.2007 ob 00:36
  simonarebolj

  @bin:
  Ne, bin, ni izjava strinjanja … tako si jo ti želel prebrat. Je zgolj pojasnjeno dejstvo … pod higieno pa v tem primeru seveda ne pomeni zgolj Armani shwer gel, ampak predvsem strah pred ugrizom in smrtno nevarnimi prenosljivimi boleznimi, saj podgane so dejansko bolj napadalne kot prenekatera živalska vrsta. In kot sem pojasnila v kasnejšem komentarju, dejasnko do ogoroženosti lahko pride. Seveda zavoljo, spet, človekove malomarnosti, ampak ko pride do nje, pač pride. To je vse.

  Seveda so ti spredavali bučo v zvezi s strupom, v kakršno pa so “predavatelji” brez dvoma tudi sami verjeli. Podganjega strupa se nikoli ne trosi kar naokrog, ker drugim ni tako škodljiv, saj z lahkoto pobije prenekatero žival. Nešteto mačk je včasih zaradi nepazljivosti podleglo in psov. Bohnedaj, da se z njim poigra kakšen majhen otrok. Moj dvokilski pufi je pokojnik takoj. Še posebej lovski psi se lahko sranja dovolj nažrejo v hipu, če naletijo nanj. Odraslim pa ni nevaren, ker se ne plazimo po tleh in ne ližemo poscanih vogalov. Zato tudi podganjega strupa danes ne boš našel več kar tako na prostem, ampak izključno v prostorih, kjer se pač gibljejo podgane … in v kolikor gre za kleti, je nameščeno posebno opozorilo, da se ne bi tam pojali hišni ljubljenčki. Ta strup je predvsem poceni. Ob vsem tem pa spet sama eliminacija podgan nima neposredne zveze z bistvom, na katerega sem Ponovno opozorila s tistim nalepljenim samohvalnim prispevkom eksekutorjev. Ti ne bi uporabili hitro učinkovitega strupa, tudi če bi ga z lahkoto in še ceneje dobili. Frustra ima svojo brezmejno moč, če ji pač nisi kos. Na vseh frontah.

  Moja stališča pa res niso radikalna. Niti blizu zastopnikom absolutnega mesojedstva in s tem povezanih zabav.

 104. simonarebolj - 7.12.2007 ob 00:45
  simonarebolj

  @Nataša:
  Me preseneča, kako neki je mogoče, da si ti blog razumela tako, kot trdim, da je bil zapisan … vključno s pomagali linkov. Imaš kakšne nadnaravne sposobnosti?

  In ja … he, he … tisti edini komentar je svetski … kdo neki sprašuje take neumnosti, za katere je jasno, da odgovora ne bo, saj ni niti zanimanja za zapisano pripovedko. Kako so nekateri trapasti, a ne? Po mojem je tista Simona(2) utopistka. Tam sredi puščave se naserje in čaka na Godota. Kravetina, ti rečem.

  @Insomniac:
  Kakšne inšpekcije? Te samo kadilce preganjajo.

 105. bin - 7.12.2007 ob 20:30

  Torej si prepričana, simona, da poznaš boljši način za zatiranje podgan, koder in kadar je to nujno potrebno? Da je samo denar tisti, ki narekuje uporabo “trenutno veljavnega” strupa? Vsi strokovnjaki, ki se s tem problemom že stoletja ukvarjajo, so hudobni sadisti? Se čutiš strokovno dovolj usposobljeno, da take trditve utemeljiš?

  Pa še malo za hec. :)

  Kakšne “pravice živali” imajo bolhe na tvojem fifiju? Ga smejo po “zakonu narave” ujedati, ali jih podiš lačne na dež in mraz? Z raznimi ovratnicami ali sprayi. Pa vzemi res za hec, prosim.

 106. simonarebolj - 7.12.2007 ob 22:34
  simonarebolj

  @bin:
  Strokovnjaki me ne ganejo. Še posebej taki ne, kot sem jih opisala, s tistim razobešanjem pildkov, nam bojda v radost. Misliš, da se res kakšni strokovnjaki posebej ukvarjajo s humanim pobojem podgan? Pomisli, kdo neki ima tako dober želodec, da se lahko sploh odloči za študij, ki ponazarja omenjene strokovnjake? Jaz se ga že ne bi lotila … he, he …

  Bolhe in živčni sistem … Okej, za hec in hkrati zares: Če bolhe napadejo mojega Tomija, ga branim (s kapsulami, šamponi in ovratnicami, ja). V obrambi bi lahko ubila tudi človeka, brez kakšne blazne slabe vesti. Malo težje tigra, če bi me napadel, ampak seveda bi ga, če bi ga lahko. Samo žal bi mi bilo bolj, ker bi se zavedala, da se tiger pač ne zaveda svojih mehanizmov, kot se človek mora … ker je človek. Razen če je retardiran. Ampak ravno retardirani so po mojih izkušnjah neverjetno subtilni v primerjavi z “bolj” razvitimi.

 107. bin - 8.12.2007 ob 00:41

  Torej potegnimo sklep iz vse debate!

  1.)Strokovno mnenje sprejemaš samo takrat, kadar ti je po volji.

  2.)Pravico do poboja in mučenja živali uporabiš, kadar ogrožajo tvojega “Tomija”. Šamponi so namreč razredčeni strupi, ki počasi in v mukah pokončajo zajedalce. (Ali morda tudi bolhe nimajo živčnega sistema in ne čutijo bolečine?)

  3.)Vsakršno drugačno gledanje na zadevo je “retardiranost”.

  4.)Simona ima vedno prav! :)

 108. eldeesovec - 8.12.2007 ob 18:42

  Pop sranje z naslovom Kmetija je beda, ki bi jo bilo treba prepovedati. najprej klanje prašiča, nato so šle kure, pa krava, zadnjič zajci. Kaj bo v ponedeljek? najbrž kakšen preostali kandidat, ki so že vsi podobni živalim. Pa brez zamere, živali!

 109. Aljaž - 8.12.2007 ob 19:08

  Pa brez zamere, živali!

  Ne vem, ali bi se zahvalil, ali grajal… klinc, kakorkoli, komplimenti te ne bodo daleč pripeljali
  LDS pa itak ne hahaha

 110. Ana - 8.12.2007 ob 20:02

  jaz imam o bolhah posebno mnenje…gojim svojevrsten odnos do vsega, kar označujemo za mrčes, žuželke ipd. lani so mi naredile masakr po nogah! da, ubijala sem jih, kakor so one mene.

 111. Blitz - 8.12.2007 ob 20:53

  haha, ana, jaz pa imam znanca, ki so se mu v mladih letih še komarji smilili in je kar pustil, da so ga pičili. Zanimivo, v službi pa gre prek trupel.

 112. nimfa - 8.12.2007 ob 20:59

  Komarkam tudi jaz pustim, da se hranijo na meni, prav fletno jih je opazovati. ;)

 113. Ana - 9.12.2007 ob 06:28

  sej ne, da bi se zdaj rada spustila v to temo…o bolhah posebej, ampak piki slednjih na hipersenzibilni kozi so ne samo 3 – 4 krat bolj srbeči – zaradi te lastnosti koze sem jih fasala na stotine (po domače rečeno sem svojevrsten magnet zanje & Co). muke. ni usmiljenja. med drugim “placujem ceno” za njihov pokol.

  Blitz – saj helou 2 your buudy :)
  Nimfa – blagor tebi heh

 114. Ana - 9.12.2007 ob 06:28

  seveda -> buddy

 115. commonsense - 9.12.2007 ob 09:08

  bin: zanimivo, da pogovor ravno o podganah in bolhah teče.v srednjem veku so kugo prenašale najprej podgane, potem pa bolhe z njih na ljudi.tako so skupaj pobile mnogo več ljudi (procentualno na takratno prebivalstvo) kot kasneje vsi blitzevi komunisti skupaj.

  torej eno nevarnost za ljudi obe vrsti najbrž že predstavljata, morda ne več s kugo, ampak z drugimi bacili iz kanalizacije.

  pri obrambi pred njimi pa me res čudi,in žalosti, da znanost še ni odkrila, ali se ji to ni zdelo vredno,kakšnega strupa za uničevanja škodljivcev, ki bi deloval kar se da humano, v kolikor je ubijanje pač lahko humano.nekako tako kot v filmu “soylent green”, kjer so (več ali manj prostovoljni)kandidati za odhod na drugi svet popili kozarec nečesa, potem pa imeli nadvse prijetne halucinacije o čudovitih pokrajinah in sončnih zahodih, potem pa jih je lepo zmanjkalo.(kaj se je v filmu z njimi zgodilo potem, pa ti raje ne povem)

  no ,podgane bi si pa najbrž zaželele privide o slastnih kosih sira, še raje pa najbrž sir sam.

 116. mica - 9.12.2007 ob 09:35
  mica

  commonsense…odgovor na tvoje vprašanje, zakaj je znanost zatajila, je zelo preprost in edini verjeten:
  zato, ker je bilo(je) med znanstveniki, ki bo to porali početi preveč ljudi usmiljenega srca, ki se jim podgane v dno srca smilijo in si ne morejo kaj, da ne bi izsledkov in dognanj, ki bi reševala človeška življenja, zato sproti metali v koš.
  Si sploh moreš predstavljati koliko tenkočutnih človeških src bi jokalo od žalosti, kolikšne množice bi se dvignile k uporu proti KRUTEMU NASILJU NAD PODGANAMI, če bi do tega kdaj res prišlo?!
  Lepo te prosim, ne izpostavljaj takih grozot kot morebiti verjetne, ker boš s tem ranil kakšno tenkočutno srčece tudi pri tukajšnjih komentatorkah.

  Sicer pa- menda se v Ljubljani že ustanavlja Društvo za zaščito podgan in druge nesnage.
  samo predsednika še nimajo, ker jih je več, ki se borijo za to mesto
  :-)

 117. commonsense - 9.12.2007 ob 09:59

  mica,saj podgane danes res niso več takšna nevarnost kot nekoč.večji problem so nadgane, še na blogu se najde kakšna.

  tudi podlasice so nadloga, grizejo električno izolacijo na avtomobilih in povzročajo požare.ampak pri njih pa je zadeva očitno drugačna.

  namreč, tudi na našem podstrešju so se naselile, zato sklepam, da so to v resnici kakšne nadlasice, še posebno, ker so mi avto do sedaj pustile pri miru, in so torej manj škodljive kot podlasice.

 118. mica - 9.12.2007 ob 10:12
  mica

  včerajšnji večer sem preživela s samimi čudaki. Si moreš misliti, da je dandanašnji v okolju kjer živim, še zmeraj najmanj 6 “trinastkov”, to so tisti, ki so se rodili trinajsti po vrsti.
  In eden od njih je naredil pravo kmečko fešto, prišel je tudi župnik, faca, da malo takih, in smo poslušali štorije o vaških posebnežih, prepevali smo stare dobre ljudske pesmi, ki so segale v dušo, in bila sem v dno duše ganjena, ker sem-že kmalu-ugotovila, da se tako lepo in tako pristno že dolgo nisem počutila, kljub temu, da je bila klop, na kateri se je sedelo, malček trda, pa vsi smo bili precej glasni, ampak to ni nikogar motilo, daleč naokoli ni bilo drugega kot gozdovi, pa strmi bregovi, nekaj poti, tema, le kakšen pes se je kdaj pa kdaj oglasil.
  No in potem so na mizo prinesli prave kremenateljce, pa prava kurja bedra, in zadišalo je popolnoma enako kot sem imela v spominu iz časov moje davne mladosti, zudi zeljnata solata s česnom in fižolom je dišala tako kot mora, in -bogmeobvarij-iskrenega srca pri8znam, pocedile so se mi sline kot že dolgo ne in ko so se moji zobje zasadili v tisto sočno in žmohtno kurje bedro, me je hipoma preletelo, da morda sodelujem pri zločinu nad ubogo živaljo, toda misel je izginila hitreje kot je prišla….
  in bilo je res nepozabno, nihče ni klobasal o umetnih, za lase privlečenih temah, vse je bilo naravno in spontano, zelo ljudsko in obče človeško, ko sem odhajala, bi gostitelja najraje objela za lep večer, pa nisem, ker se to ne bi spodobilo, v naših krajih topel stisk roke, pa lepa beseda pomeni več kot marsikajd rugega, pa me je potrepljal po rami in prisrčno rekel, naj še kdaj pridem, pa sem samo prikimala, kdo bi se-kaj meniš-branil takega vabila, zlasti še, če slutiš, da bo , morda, tudi ob naslednjem obisku, kakšna bolj počasna domača kokoš končala na tnalu za radi nepozabnih gurmanskih občutkov?!

  :-)

 119. vickyha - 9.12.2007 ob 11:39

  Mica, tvoj post me je ganil,(pa ne zato, ker si jedla meso… :) ), ampak, ker takih pristnih dogodkov in veselja med ljudmi res manjka. Na žalost. Čudno je to, da se je tudi meni ravno včeraj zgodilo, da sem morala k eni stranki in sem ji rešila neko situacijo in ko sem bila gotova, je rekla: “tako sem vesela, da bi vas najraje kar objela.” Pa sem jo kar jaz. To res poboža srce in dušo. Ko praviš dalje, da gostitelja nisi objela “ker se to pač ne bi spodobilo za naše kraje…” moram reči, (da je to seveda res tako pri nas), da najdem to dejstvo žalostno. Slovenci smo, no ja, kako naj to povem, da me ne bodo mrcine raztrgale, vljudni, a čustevno zadržani ljudje. Težko izražamo čustva ljubezni in naklonjenosti, pohvale, oh kako nam to ne gre od ust. Pa ne bi bilo nikogar nič manj, če bi lahko večkrat odprto izrazili in sprejeli naklonjenost ali hvaležnost v bolj srčni obliki. (in obenem ne izpadli totalni freaki) To je med Irci, Angleži, Francozi, Italijani povsem normalno!

 120. simonarebolj - 9.12.2007 ob 15:04
  simonarebolj

  @bin:
  1.) Zamenjala sem pet osebnih zdravnikov in splačalo se je, ker resnično niso vsi najboljši zame. Ja, previdno raje poiščem “second opinion”, kar mimogrede svetujejo tudi strokovnjaki, ker se očitno sami bolje zavedajo, kako se pristopi in kvaliteta strokovnosti pač razlikujejo, saj ne gre za birokratsko spisane pravilnike, ampak tudi za osebni potencial strokovnjaka, ki ni robot z vstavljenim programom, ampak človek. Pri osvežitvi stanovanja z beljenjem v paketu sem izbrala med tremi strokovnjaki najboljšega po svoji pameti in splačalo se je. Ne menim, da so vsi članki v časopisih s strani strokovnih novinarjev korektno in profesionalno predstavljeni. Ja, ker uporabljam tudi svoje možgane. Če ti to lastnost imenuješ, da sprejmem strokovno mnenje samo, kadar mi godi, me osebno žališ, kajti jaz vedno predstavim svoje mnenje, ki ni nepremišljeno in ki nikakor ne funkcionira po meni zgolj ugodnih občutkih. Mislim, da s takimi pavšalnimi obkladanji nisi na pravem blogu. In se sprašujem, zakaj se ti zdi vredno s takimi mikastit ravno tu.

  2.)O pobojih in mučenjih sem napisala že vse. Kompromisno sem predstavila tudi mnenja, ki sicer niso meni po godu, a zaenkrat ne vidim druge rešitve. Kaj bi še rad, razen da se trudiš na vse pretege diskvalificirat mojo filozofijo. In ja, bolhe nimajo enakega živčnega sistema sesalcem, in ja, ne mislim, da bi jih bilo zaradi tega pobijat kar povpreč, če bi se le dalo še s kakšno bucko fino mučit pred koncem. Tudi o obrambi sem napisala že vse!!! S puško nad jelena pač ne spada v pojem obrambe, še manj vzreja za zakol.

  3.)Kje sem zapisala, da je vsako drugačno gledanje retardiranost? Retardiranost neretardiranega je predvsem nasilno podtikajoče spotikanje drugačnega pogleda, ki nosi v sebi več argumentov in humanih načel. To je neupravičeno retardirano zame na primer.

  4.)Če bi Simona stavila samo na prav, bi spadala v skupino tistih blogerjev, ki samo tupijo svoje in deletajo ali ozmerjajo vsakega pisca komentarja, ki ji ni po godu. Pa pri Simoni takega pristopa nisem opazila. Celo ljubi se ji spisevat dolga pojasnila, kar pomeni, da tudi prebere mnenja drugih in razmisli o njih.

 121. simonarebolj - 9.12.2007 ob 15:19
  simonarebolj

  @commonsense:
  Lahko dodam samo še … ja, meni se zdijo to “common sense” opažanja.

  @mica:
  Spet si v prvem komentarju stresla kopico primitivizma nad živalmi, bitji narave, ki imajo svojo funkcijo v verigi, pavšalno stresla gnev na neke ljudi, ki naj bi bili krivi za antinapredek znanosti, čeprav dejansko tega ni nikjer opazit, in vse skupaj malo hinavsko zasolila z neko pocukrano zgodbico srčnih znancev, ki se dobijo na večerji ob pohani piški in kozarčku. No, v objem si še ne upajo skočit … he, he … In mica je tako izstradana srčnih pogledov in besed, da bi za njih zaklala tisoč volov, če je potrebno, da bo le začutila malo topline. Jah, ni mi ravno solzica kanila.

  Verjetno se ob vsem izraženem studu nad živalskim svetom počutiš kot zgledna vaščanska ljubiteljica narave. Čestitke!

  @vickyha:
  Če micina sladkorna zgodbica ne bi bila zgolj zloraba za sovraštvo in nestrpnost, ki ga stresa nad živalskim svetom, bi bila mogoče še res ganljiva. Tako je pa težko. Še posebej z naslovom “Pohana piška nas čustveno zbližuje, solata pa prav nič”. Jaka čustva.

 122. vickyha - 9.12.2007 ob 15:34

  Simona, na ta opisan zorni kot pravzaprav nisem pomislila (poste berem naknadno)v kontekstu celote pa vidim tudi tvojo logiko.

 123. bin - 9.12.2007 ob 16:40

  Simona! D)

  1.) Pravico imaš, do tega kar počneš. S tem pa se ne spremeni dejstvo, da upoštevaš samo tista strokovna mnenja, ki ti godijo. Dokler ne uporabljaš argumenta “strokovno”, je to čisto v redu. Kadar pa se zgodi, da mnenje “tvojega” strokovnjaka ,v razpravi postaviš kot trden argument, mnenje “mojega” pa zavračaš, takrat pa nimaš prav.

  2.)Za tvojo definicijo meje med trpečimi in ne-trpečimi živimi bitji, sem te že enkrat prosil. Nisem zasledil odgovora. Dokler bo tako, jo boš prestavljala po svoji volji, pač glede na trenutne razmere. Drugi ljudje, pa nimajo te pravice? Samo pri sebi poskusi določiti to mejo. Ni treba, da svoje dognanje deliš z javnostjo. Prepričan sem, da boš ob poštenem razmisleku prišla do sklepa, da trdne meje ni. In, da zato nimaš pravice “bruhati žvepla” na tiste, ki so trenutno na drugi skrajni meji. Kajti skrajne meje obstajajo! Tako navzgor, kot navzdol. (Kar koli že pomeni navzgor.) Na tisti del tvojega pisanja, ki obsoja prekoračitev skrajne meje, nisem nikoli imel pripomb.

  3.) /… V obrambi bi lahko ubila tudi človeka, brez kakšne blazne slabe vesti. Malo težje tigra, če bi me napadel, ampak seveda bi ga, če bi ga lahko. Samo žal bi mi bilo bolj, ker bi se zavedala, da se tiger pač ne zaveda svojih mehanizmov, kot se človek mora … ker je človek. Razen če je retardiran. …/

  Takole, vzeto iz konteksta, bi lahko imela prav. Kadar pa obsojaš vsako “usmrtitev” živali, kot dejanje neusmiljenosti, krutosti, torej brez obžalovanja, takrat si sklenila krog! Če mi ni žal, sem retardiran! Pa čeprav sem naredil samo tisto, v kar sem prepričan, da je prav.

  4.)Simona ima vedno prav! (Jaz pa tudi!) :)

 124. mica - 9.12.2007 ob 17:59
  mica

  hm….po dokaj /upoštevajoč tvoje kriterije/ pocukranem popoldnevu, iščem v mojih prejšnjih zapisih dodatno pocukranost, nevredno intelektualnega praga, ki ga, očitno, ne znam prwstopiti, ko se znajdem na tem posvečenm mestu.
  Ajde Simona, pomagaj mi, pa ti obljubim, da te naslednjič definitivno vzamem s seboj!
  /namesto paketka pod božično jelko!/

 125. simonarebolj - 9.12.2007 ob 18:35
  simonarebolj

  @vickyha:
  Jah, saj je res v tej plohi komentarjev težko ujet celoto. Se matram tudi jaz.

  @bin:
  Dejstva, posledice govorijo o bolj ali manj argumentirani strokovni postavki. Mogoče je v daljni preteklosti držal argument o strupu, ki manj prizadane morebitne druge. Vendar se je izkazal za neprimernega, ker je od strupa pocrkalo nešteto hišnih ljubljenčkov, zato ga že leta trosijo samo po kleteh in na podtalnih mestih s posebnimi opozorili. Razpas na prostem pa kontrolirajo bolje predhodno. Zdravnik, ki sem ga izbrala, je imel bolj prav, ker me je takoj pozdravil, prejšnji pa samo polovično. Dokazano pač.

  2.) Vse odgovore si dobil o rangu bolj in manj trpečih. Od sesalcev navzdol pač. Posebej pa tega ranga glede na ustroj bitja ne opevam zato, ker s tem ne podpiram pavšalno ravnanje brez spoštovanja tudi pri nižjih rangih. Ne vem, kaj bi še rad. In ja, posebej sem poudarila, da okoliščine imajo svoj pomen. Prav gotovo pa ni ozaveščenosti vredna okoliščina, da se pojavi neka mica, ki pač ne mara živali in bi itak vse odbrcala in poklala, da bi se le večerje vrstile. Skrajno mejo določamo ljudje. In prepir za mizo z diplomatskimi pomenjkovanji je drugačna skrajna meja od vojnega klanja vsevprek, še posebej če se sveti dobiček. In je z mojega vidika še kako obsojanja vredno in nepotrebno! Skrajna meja je lahko, da kolješ vse, kar leze in gre, celo iz zabave ali pa v mejah odgovornega empatičnega delovanja. Skrajna meja ni kar dana. Včasih so sekali glave, roke in noge, nabijali ljudi na kole za kazen, danes je skrajna kaznovalna meja v civilizaciji drugačna. In jaz naj ne obsojam skrajnih mej, ki so dokazano odpravljive s pozitivnejšo naravnano miselnostjo?!! Ne strinjam se pač.

  3.)Nikjer nisem obsojala vsako “usmrtitev” živali, kar so nekateri drugi tudi jasno opazili in te opozorili. Pa ne pomaga. Kar se tiče pa vesti, ne vem, kakšno vezo ima z imeti prav v danih okoliščinah. Velikokrat mora človek nekaj narediti, kar je v danih okoliščinah najbolje možno in torej edino prav, kar pa ne pomeni, da nima vesti in da zaradi tega ni najbolj veselega počutja. Uboj se mi pač ne zdi ravno tista kategorija, kjer naj človek ne bi občutil nikakršnega kesa, ker meni, da je prav. Da ob uboju ni prisoten pri človeku slab občutek, lahko razumem izključno v samoobrambi, sicer pa zelo težko. S prav imeti ali brez.

 126. bin - 9.12.2007 ob 22:02

  @commonsense

  Saj ni važno, če so PODgane ali NADgane. Važno, da te GANE. Da te gane takrat, ko je to s strani “posvečenih” zaželeno. Bog ne daj, da bi bil ganjen nad smrtjo bolhe, ki je pičila Tomija. Ta si je kruto smrt zaslužila. Pa je ne bo Simona poiskala in ji zadala smrtni udarec z enim mahom. Ne, z insekticidnim šamponom ga bo okopala, revčka, da bo nesramnica v hudih mukah poginila. In še vsa njena zalega zraven!

  @Simona

  Preberi zgornji komentar kot parodijo in ne kot žalitev. Ker nikakor nimam namena žaliti. Ne strinjam pa se s tvojim stališčem, da je to, kar ti smatraš za opravičeno, tudi dopustno, vse ostalo pa je narobe. Kajti prav to zagovarjaš skozi vse komentarje. Zgražaš se nad dejanji, katerim ti sama ne vidiš opravičila, čeprav sočasno trdiš, da bi tudi človeka ubila. Misliš, da bi te takrat vsi razumeli? Ali bi bilo kar precej Simon, ki bi zagovarjale načelo nedotakljivosti vsakega človeka.

  Že od začetka nisem imel nič proti opozarjanju na nepotrebno ubijanje in še bolj mučenje živali. Celo podpiram te, v tej akciji. Samo o tem, kdaj je potrebno, kdaj ne, sem razpravljal. Četudi si morda drugače razumela.

 127. simonarebolj - 10.12.2007 ob 00:59
  simonarebolj

  @bin:
  Se smejem

  in okej …

  Me veseli, da je tudi moj Tomy deležen trenutka internetne slave v življenju … he, he …

 128. bin - 10.12.2007 ob 09:45

  :) ;)

 129. Vanja - 10.12.2007 ob 12:48

  Glede Kmetije….imam “čast” poznati nekaj ljudi, ki sodelujejo na projektu Kmetije in me prav nič ne čudi, da je maloumen , nekreativen zmazek. Kar se pa tiče etike…hm ti ljudje, ki jih imam v mislih-se z etiko niti najmanj ne obremenjujejo.

 130. Nanana - 17.01.2008 ob 14:21

  Wow! Tople vode nam nikakor ne bo manjkalo glede na ’stevilo izumiteljev. Cestitke!
  Kmetija : Ogledala sem si prvih 5 minut, ugotovila, da ni po mojem okusu in to je bilo vse, moja televizija/pc je vec ni videl. Taksni in podobni sovi bodo obstajali vse dokler se bo dvigal prah okoli njih, pa naj bo negativen ali pozitiven. Torej, draga Simona, s svojim blogom si pripomogla k Kmetiji 2, ki bo slej kot prej na ekranih zaradi kontraverznosti.
  Meso vs zelenjava : prisegam na uravnotezenost obojega s tem da goveje ali svinjsko meso le redko zauzijem, divjacine pac nikoli. Pa ne ker so one zivalice ‘kjut’ medtem ko perjad ni tako ‘kjut’. Gre preprosto za stvar okusa.
  Glede prehrane goveda, le ta vecinoma zveci mrvo (saj ves, posusena trava), pa morda kancek kostne moke za simptom norih krav. Ironicno je veliko norih krav med clovesko populacijo pa kosti se obglodajo ne.
  Vse vegije bi povprasala kaj si mislijo o pesticidih in podobnih strupih ki se stekajo v v habitat zivalskega kraljestva zato, da oni pomalicajo 3x vec zelenjave. Sicer bodo pa slej kot prej dokazali, da rastlinice cutijo in morda se komunicirajo med sabo, pa bomo potem videli.
  V klavnicah je zival vsaj uspavana, ko je pa mrtva pa itak vec ne cuti, kaj pa oboga zelenjavica, ki jo izpulijo, rurovo razrezejo, pecejo, kuhajo etc. pa verjetno se vse cuti na svoj nacin?
  Dvolicnost!

 131. simonarebolj - 17.01.2008 ob 19:42
  simonarebolj

  @Nanana:
  Ne strinjam se, draga Nanana. Moj blog je nastal kot protiodziv na še kako utemeljene protiodzive in odzive. Seveda poznam floskulo o vsaka slaba reklama je boljša od nobene reklame, a je samo floskula. Ker ni res, da je vsaka slaba reklama dobra reklama. Odvisno od vsebine slabe reklame. Ščurek v juhi še nikoli ni koristil gostilni kljub nešteti člankom na njen račun. V vsakem primeru pa Kmetija 2 ne bo nastala zaradi mojega zapisa ali drugih. Nastala bo zaradi visokega rejtinga gledanosti, ki pa se je že predhodno pričakovano razvil, saj so sami snovalci že poskrbeli za obilo reklame in preverjenih oblik pritegovanja slaboumnih množic. Kar se je zgodilo, se je že zgodilo. In tako kot ti nisi gledala Kmetije, torej nisi prispevala k dobičku, tako tudi jaz nisem in vsi tisti, ki dejansko doživljajo zadevo kot dolgočasen plehek poden. Ostali pa bi gledali v vsakem primeru. In zame je to drugo vprašanje. Klime, populacije itd. Ignoranca do takih projektov s strani kritično pristopajočih bi bila mnogo bolj zaskrbljujoča, kajti svetila bi se samo pozitivna reklama. Za zniževanje gledanosti takih projektov pa je potreben veliko bolj posvečen proces in druge vrste boljše ponudbe, ki se je mediji ne lotijo. Omembe vredni so razlogi za to.

  Vse ostalo o mesu in vegeterijanstvu je že povedano v predhodnih komentarjih in verjamem, da razumeš, da se mi ne ljubi za nazaj ponovno pojasnjevat, kar sem že replicirala. In seveda se nisem lotila pisat tega bloga, brez da bi v življenju predhodno pri sebi premlela ta vprašanja. Samo okvirno … ne, ne gre za dvoličnost, ampak za zmernost in humanost. Da ubiješ psa ni izgovor v pobijanju Afričanov. In od kod neki ti ideja, kako humano ubijajo v klavnicah??? Očitno nisi spoznala še nikogar, ki je kdaj delal v klavnici. Ne, ne prakticira se redno uspavanje, ker je predrago. In ne, v Kanadi ne pobijajo tjulnjev s puškami, ampak s palicami, ker je ceneje. Za to gre.

  O rastlinah pa operiraš z nedokazljivimi pojmi o živčnem sistemu, ki ni dokazan s strani bioloških raziskav (doma imam biologa). Jaz raje tehtam!!! Ni izgovorov. Še najmanj v neki bodočnosti, ko bodo pogruntali. Saj imaš dovolj dela že v sedanjosti. Manj prenažiranja in več humanega postopanja, pa bi bilo že veliko. Izgovorov za razsipanje in nehumano klanje ne potrebuje svet. Še najmanj podtikanja o dvoličnosti. Kot sem rekla, vse to je že pokomentirano zelo na dolgo, v kolikor bi te zanimalo. Vem, zoprno … ker je komentarjev precej čez sto … hehehe …

 132. bin - 17.01.2008 ob 20:23

  Simona!
  /… O rastlinah pa operiraš z nedokazljivimi pojmi o živčnem sistemu, ki ni dokazan s strani bioloških raziskav …/

  Ta trditev ni daleč o tiste, da ribe ne čutijo bolečine, saj ne kričijo, če jih poškodujemo. Če se rastline ne odzivajo podobno kot mi ali živali in nimajo enakega sistema prenosa informacij (živčni sistem), to ne pomeni nujno, da ne čutijo.

 133. simonarebolj - 17.01.2008 ob 20:30
  simonarebolj

  @bin:
  Hahahahaha … Porkadios bin! To temo sva prežvečila do kosti! Ker imam nove zanimive bloge, se ne bom še enkrat zapletla v to debato. Tako pa ne hrepenim po številu komentarjev.

  Samo za osvežitev spomina. Odzivanje ni nujno povezano z živčnim sistemom, kakršnega zaznavamo pri človeku in živali. Zaenkrat ni dokaza, da je. Drugega vira bolečino ne poznamo.

  Vse skupaj pa smo že obdelali s poanto v humanosti in zmernosti!!!Ne vem, če se spomniš, čemu jih ne bi poklali milijon, če smo jih že sto. Ljudi na primer. Čemu bi zavirali vojne, če smo že toliko trupel zmetali v jame. Mah … to je vse zgoraj v komentarjh že razpisano. Tvoja replika pa odpira temo za nov blog. Koliko ima pogovor o čemur koli sploh smisla, v kolikor je človek že predan svojim principom.

 134. bin - 17.01.2008 ob 21:09

  Kar prepusti se drugim, “Zanimivim” blogom. S tem, da priznavaš samo tisto, kar te je direktno zadelo, sem se že sprijaznil. (Sita vrana lačni ne verjame)

  Samo “vehementno” zanikanje življenja in s tem tudi “čutenja” rastlin ti bom še vedno očital. Če razumeš ali ne! :)

 135. simonarebolj - 17.01.2008 ob 21:24
  simonarebolj

  @bin:
  Jah, valda, da so mi zanimivi, če sem jih sama napisala. Seveda lahko komu drugemu ni zanimivo, ampak več, kot da sebe ne dolgočasim, naredit ne morem … hehehe … Saj bi poklepetala tudi tukaj še, ampak res pa ne o tistoem, kjer sva se že izčrpala.

  In ni res, da ne priznavam možnosti bolečin rastline. Ampak zaenkrat je to zgolj nedokazana možnost, kar pomeni, da je ne izkoriščam v izgovor drugim, že dokazanim nečednostim. Skratka, še vedno se mi zdi zato prehranjevanje z zelenjavo bolj humano. Tako kot se mi zdi human zakol bolj human od nehumanega. In kot ne priznavam krznarstva, ker menim, da je popolnoma nepotrebno, ker nisem Eskim in ker bi se sicer spraševala o bolj humanem pridobivanju kože od nehumanega. V takem pristopu vidim svetlejšo prihodnost, v pristopu, da je vse vseeno, ker itak in spet itak in spet itak, pa vidim samo sesuvanje navzdol, kar se tudi dogaja, če gledaš poročila vsaj trikrat na teden … hehehe …

  No, pa vseeno klepetam.
  Zdaj pa res adijo!

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !