Simona Rebolj

« | | »

AFERA BULMASTIF ali POLITIKANTSKI in MEDIJSKI BULŠIT

4.03.2010

Bolj se afero bulmastif, ki je zaradi nepredvidene nesreče v garaži eksplodirala v neštetih aspektih vprašanj etike, verodostojnosti stroke, zaupanja medijem, kapitalističnega sužnjelastniškega brezna, dvomov demokratičnim načelom zavezani pravni državi in politikantskih manipulacij pri borbi za prestole moči, skuša minimalizirat, relativizirat in zavlačevat, da se bo civilna družba le utrudila od nategovanja jare kače v prid nedotakljivosti jare gospode, bolj se razkriva srž degenerirane mentalitete družbe, ki se ne zmore in noče izkopat iz brezna klientelizma, neproduktivnosti in slavi posledični negativni selekciji.

RESNO NERESNI IN NERESNO RESNI MEDIJI

Takoimenovani resni mediji so ob aferi utrpeli precejšnjo škodo s kritikami na njihovo pristransko obravnavo primera. Štafeto čestitk in pozdravov je prevzel urednik internetnega rumenega časopisa Požareport, oddaja Svet na kanalu A se izkazuje kot pomemben medijski prispevek k hrupu, ki uravnoteža neresno resen ušesa parajoč medijski molk. Bi se lahko sploh zgodilo resnim medijem kaj hujšega? Ja, samo še ena »malenkost«. Pozornost na razpravo v imenu javnega interesa se je preusmerila v internetno sfero kot v pribežališče pred mafijskimi nateguni, ki se skrivajo za nezaslužnimi pridevniki profesionalnega, kakovostnega in objektivnega delovanja v številnih družbenih sferah. Klinc, pa take Polemike.

Po izbruhu afere, ki je doživela močna naprezanja nekaterih politikov in medijskih podpornikov, da bi izgubila naziv afera, so nezaupnice deževale kinologom, veterinarjem, zdravnikom, odvetnikom, sodnikom, novinarjem, intelektualcem, policistom, politikom, ministrom, uradnikom … če bi pokukali v garažo še bolj globoko, bi zelo verjetno lahko vrgli gnil paradižnik še v kakšno čistilko, ki je po logiki stvari ne bi bilo treba niti po telefonu poklicat, da bi znala prostor očistit tako, da ji ne bi kdo vsaj smetišnice polomil ali da je ne bi smetišnica odnesla z omreženega terena »konkurenčnih« v koš produktov z zastaranim rokom.

Pridni omreženci s telefonom v roki ali brez si jemljejo veliko časa za razmislek med deževanjem (ne)informacij in odzivov za čim bolj ustrezno zasnovan plan v okviru mej verjetnosti, kako zrežirat svoj nastop kobacanja iz dreka, v kolikor bo sploh potrebno. Precej časa. Podobno, kot si je vzela čas Katarina Kresal, preden bi uprizorila rezultate treninga za uprizarjanje samozavesti pred kamerami. Niti ni težko, če ti novinarji ne zastavljajo pomembnih vprašanj. Precej predvidljivo. No, včasih se kaj pozabimo napiflat in sesuvamo izlive navdušenja nad nemško redoljubnostjo v Namibiji. Kdo bi bil lahko pripravljen na vse, magari v prozorno Emasti Sloveniji?!

NERESEN UPOR RESNIH MEDIJEV

In kako so resni mediji na vse skupaj odreagirali? Določili so dve akciji: poskus degradacije s serijskim poudarjanjem izključno škodljivih aspektov pomena internetne sfere z vsemi takoimovanimi »neresnimi« mediji v paketu in upor domnevnemu moraliziranju ljudstva, kakršnega so zasledili po raznih forumih, z moraliziranjem po svojem izbranem (ne)okusu. Ker se je seveda preko interneta nasul plaz moraliziranja, ki je tudi sovražno udrihal po Saši Baričeviču in vseh vpletenih v primer, so začeli vladi bolj naklonjeni mediji uprizarjat vihar srhljivo neokusnega moraliziranja v zaščito. Bore malo plodov raziskovalnega novinarstva, nula. Bore malo prispevkov, ki bi se lahko pohvalili z argumentiranimi vprašanji in razmisleki, pa ogromno moraliziranja na sporočilno identičnem nivoju, kakor se odvija preko forumaškega anonimnega klepetkanja na najnižjem sporočilnem nivoju, ki se razvije, ja, v kronična obračunavanja med levimi in desnimi. Tudi izvirnost je pešala. Na resnično perverzno nekorekten poskus zlorabe prilike s strani SDS v smer degradacije novo sprejetega družinskega zakonika, pri čemer so Baričeviča izrabili kot primer homoseksualne sprevrženosti, bi se po stokrat slišani fori povratne žogice s pedofilskimi duhovniki, ko se jo je brihtno domislil prvi resen medijski »forumaš«, lahko kdo vsaj potrudil k izvirnosti. Glede na vso delujočo in značajsko bedo, ki jo je naplavila zgolj v okvirni vpogled afera bulmastif, predlagam kar izbris celotne moške populacije, ki itak dnevno po svetu še vedno posiljuje, zlorablja, krade, zavaja in ubija zgolj za potešitev sebičnih apetitov. Čemu bi bili malenkostni in se kar naprej pogumno spravljali na uboge manjšine po raznih bregovih. Gremo kar popucat s testosteronom nasploh, da bo že enkrat mir na tem svetu. Ampak, eh, ne bi šlo. Po vseh bregovih se drenja toliko priljubljenih testosteronskih nerazkrinkanih legalnih in ilegalnih zločincev s svojimi priležnicami in zvestimi gospodinjami na terenu, da bi težko kdo stavil na svojo vest in postregel s tako generalno povratno moralizersko izjavo tedna.

Minili so tedni kalvarije interpelacij in podajanja sumov, da so novinarji le uspeli lansirat en ušiv nov »raziskovalni« podatek. Levičarski mediji so se kakopak potrudili izbrskat utemeljen sum, da se neetično delovanje, zloraba predpisov in celo napačna uporaba zakona iz vrst sodišča (sodba Boštjana Zalarja) vendarle ne dogaja samo preko levičarskih mrež, kar nam je v splošnem smislu itak jasno, ampak je sumljiva tudi presoja nekdanjega ministra za kmetijstvo iz kvote SDS Iztoka Jarca. Pohvalno. Čudno, da minister Pogačnik ni opazil problema in ga vrgel v javnost, medtem ko si je sam pisal poročilo za predsednika vlade. Sume, da so mediji sploh opazili problem pri ravnanju Jarca, so verjetno pobrali kar s tako prekleto omembe nevrednih, a neznosno škodljivih, forumov, kjer so vprašanja curljala že vsaj teden prej, preden smo natančnejšo analizo ugledali po uradnih medijih. Mislim, da je bila prvič nazorneje predstavljena v Mladini, kjer so sicer okrog primera Baričevič prav tako predvsem moralizirali v imenu borbe proti moraliziranju v zaščito ubogi žrtvi in ubogim protagonistom, ki so se znašli na razpelu javnih sodb brez, hahahaha, uradno potrjenih dokazov. No, kar na delo z raziskovanjem. Za začetek na primer, ali je resnično takšno naključje, da je presoja, ki je bila servirana v fascinantno brzinskem roku, padla v roke Boštjana Zalarja.

NOVINARJI JAMRAJO – PREKLETSTVO ŠUNDA IN INTERNETA

Nasploh sem bila po prispevku v Odmevih, kamor je priteklo v goste jamrat nekaj novinarjev, zelo presenečena, kako profesionalci intenzivno sledijo dogajanju po forumih. Neverjetno. Kot avtorica bloga, ki kar nekaj časa previsi priklopljena na virtualo, sem že zdavnaj potegnila strogo selekcijo, kaj in zakaj jemljem v obzir in česa ne. Naši novinarji pa očitno mazohistično zgroženi buljijo v razne forume. Ranka Ivelja je v Odmevih uprizorila problem, ki priča, da se naši novinarji šele danes počasi prebujajo iz globokega sna. Sprašujejo se, od kod neki vdirajo vesoljci, ki drhalijo po internetu. Spoštovani novinarji! To so predvsem državljani Slovenije, ki jih zdaj lahko slišite, medtem ko se vam je prej za njihova mnenja fučkalo, ker jih slišali niste. Med njimi so takšni in drugačni profili ljudi in naravnost hipokritsko je izpostavljat samo najslabše primere kot reprezentativne v sferi, kamor se lahko vključi vsak. To, nad čemer ste očitno tako bojda zgroženi, je namreč posledica skupnega dolgoletnega prispevka h krojenju vsesplošne mentalitete in zadovoljstva ljudi. In ne. Resni mediji niso izgubili zaupanja samo zato, ker so vdrli v prostor ceneni medijski kitajci, pardon, rumenci, ki futrajo drhal s kičem, natolcevanjem in škandali. Zaupanje je izgubljeno tudi zaradi čaščenja nekih tako pogrešanih novinarjev stare šole. Vzhičeni smo ob kolcanjih po starih dobrih časih, ko se glasu javnosti ni slišalo, če ne zaradi drugega, ker so se bali poimensko izpostavit, pa so tudi mediji v miru kupčkali s svojimi potmi in stranpotmi morale ter povsem nedotakljivega odločanja, kaj in kako naj se čemur koli v prid že objavi ali česa raje ne. Ne obstaja stara ali nova šola novinarstva. Obstaja samo kvalitetno ali nekvalitetno novinarstvo, pa naj bo modro ali rumeno.

In ko smo že pri rumenih in raznih šund tiskovinah. Kako je mogoče, da so novinarji po resnih medijih objavljali velike prispevke o rezultatu izbora Slovenke leta in redno opremljali Katarino Kresal z omenjenim nazivom, celo kar brez dodatnega pojasnila, da gre za izbor, ki se je zgodil s pomočjo bralske populacije babje revije (kar na žalost še danes označuje cvetober šund prispevkov z veliko kičastih sličic opremljenih z vsebinsko ubožnimi prevodi) Jane (Obrazi so pred izborom političnega obraza leta opravili enako dobro propagandno delo s strani istega izdajatelja)? V takšnih revijah pridobivajo na popularnosti osebe na večinoma omembe nevredni podlagi všečnosti, pa naj gre za Katarino Kresal, Saško Lendero ali Damjana Murka. Jasno je, kakšen nivo pri sleherniku podpirajo tako prekleto zahtevna čtiva. Ali pač ni jasno? Očitno resni mediji dojemajo resno podvige manj resnih medijev, kakor in kadar menijo, da jim pride prav. Niso na primer resno dojeli določene zanimive informacije Bojana Požarja. Gre zgolj za eno izmed mnogih natolcevanj, ki neokusno posega v zasebnost uboge žrtve? Ne bi rekla. Gre za preverjanje verodostojnosti izjav in posledičnega delovanja. In ne gre za edinstven takovrsten cukrček.

Kako rumeni znajo bit resni mediji znotraj embalaže kakovostnejšega sloga in pravopisne neoporečnosti izkazuje tudi citiranje skrajno neresne izjave politika Slavka Ziherla. Med splošnim pobalinskim izbruhom neargumentiranih protiudarcev na nivoju najnižjega forumskega drhaljenja zaradi izjav Nika Kavčiča, je dr. Slavko Ziherl brez pregleda, brez argumenta pa sploh, postavil gospodu diagnozo! Diagnozo, kakršno bi mu zlahka vrnil vsak anonimno forumaški zdravniški laik brez omembe vrednega argumenta: »Dr. Slavko Ziherl je zaradi strahu pred izgubljanjem moči stranke LDS s svojim izbruhom pokazal, da se je znašel v duševni stiski.« A sem dojela strokovno verbalno zajebancijo? Citat omenjene zlorabe domnevno strokovne retorike (ki se s strani Ziherla ni zgodila prvič) se je znašel tudi v resnih medijih s poudarkom, da gre za strokovno mnenje. Bi si sploh lahko zamislili bolj rumen pristop brez kančka modrega?

Kar se tiče popularnosti politikov, pa je tudi Jelko Kacin v Odmevih podal eno zanimivo opazko v forumaškem slogu. V njegovi pregovorni jezljivi zavzetosti pri branjenju dostojanstva predsednice LDS, zaradi česar je bil poleg drugih iz naftalina potegnjenih pripadnikov strankarske vojske verjetno tokrat po dolgem času povabljen v frontalne vrste pred kamerami, je med drugim izjavil, da opaža, kako v naši državi nekateri politiki kotirajo toliko višje na lestvicah popularnosti, kolikor bolj trapaste izjave sesuvajo po medijih. Se strinjam. Ampak koga neki je imel v mislih? Glede na to, da je nekaj minut prej izpostavil kot ključno kvaliteto v predstavitvi predsednice LDS, da je stranki popravila rezultat pri volivcih in da uživa visoko popularnost, je imel zelo verjetno v mislih ravno Katarino Kresal. Raje ne bi pomislila, da je tako tagikomično štrbunknil v lastno jamo, ki jo je lopatal komu drugemu.

MEDIJSKA PIETETA

Nekateri predstavniki resnih medijev so se tudi zgražali, ker naj bi se objavila identiteta Saša Baričeviča. Pred kratkim, na primer, se je zgodil tudi tragični družinski obračun v Sloveniji. Šestnajstletna hči je prijavila nasilnega očeta, odšla v varno hišo, in oče je mater in ženo ubil, ker organi pregona niso odreagirali. Kljub prijavi nasilja izpred šestih let, za kar bojda niso zbrali dovolj dokazov za obtožnico. Diletantizem ali profesionalizem?! Priimek in nastanitev družine sta bila javno objavljena, tudi takojšnje izjave sorodnice. A s tem ni pač nič narobe??? Pojavila se je še ena zanimivost. V enakem obdobju je Hrvaška preživljala afero od očeta zlorabljane deklice, ob čemer je sodišče zaključilo primer s sodbo, da se deklica vrne očetu zaradi domnevno pomanjkljivih dokazov (neprepričljivega pričanja komaj šestletnega otroka). Javnost je podivjala tudi na podlagi dekličine pisne izpovedi. Naši mediji so afero z veseljem objavili, češ, a vidite, tudi pri balkanskih sosedih imajo probleme. Niso pa veselo objavili že naslednji dan novice, da bodo deklico pustili pri rejnikih in poiskali druge poti, ki bodo očetu preprečile stike. Takrat smo mi v Sloveniji ravno požirali plaz podukov o pomembnosti zakonov in predpisov, ki naj bi pomenili prioriteto nad vsem in celo označevali, da dela dobro in pravilno vsak diletant, dokler mu ni dokazana kršitev zakonov. Primer Hrvaške bi torej Slovenci zaključili z vračilom hčerke očetu in pika. Bohnedaj, da bi se zasadila v javnost pravica do dvoma v ustreznost delovanja kadrov na pomembnih funkcijah in pravne države. Srhljivo. Ne samo to!

Pri nas so si nekateri novinarji celo drznili podajat mnenje, da spolna zloraba psov sploh ni javni interes. Takšno izjavo je sesul tudi Miro Senica v intervjuju Dnevnikovega Objektiva. Srhljivo naprezanje v smer nedotakljivosti posvečenih. V kolikor javnost ne bi bila obveščena, da so napadu psov na lastnika botrovale hude zlorabe, bi v javnosti obveljalo prepričanje, da je šlo za nerazumljiv napad pobesnelih zveri nad skrajno ljubečim lastnikom, ki je kužke zgolj bolj slabo obvladoval. Panika in sovražna nastrojenost do drugih psov in njihovih lastnikov bi se spotencirala, kot se je začelo drhalit na začetku samega dogajanja. Zdaj so ti psi postali “personificiran” simbol slovenskih piratov, kakor piratsko problematiko opisuje Tomo Križnar, kar je pravično, četudi morda živimo v opičji republiki, ki pravno dopušča ali celo podpihuje, da tudi s pomočjo prava pravičnost izumira.

Trenutno, po izbrisanih, država z uvedbo nove zakonske odredbe meče na cesto otroke najemnikov denacionaliziranih stanovanj na primer, poleg tega, da je bila najemnikom odvzeta pravica do nakupa stanovanja po Jazbinškovem zakonu. Država krade in povzroča krivice nedolžnim državljanom zaradi vračanja nekoč odvzetega premoženja premožnejšim sorodnikom do kar četrtega kolena! Medijem se to očitno ne zdi vroča tema, saj je prispevkov o tem bore malo, udarnih sploh ni, čeprav se je Svet EU že zjasnil, da gre za kršenje človekovih pravic. Ne bodimo preveč ponosni, ker nam ne vlada šeriatsko pravo in bojda uvajamo demokratične nazore skozi zakon. Jih res?

MEDIJSKA AKCIJA SPOLNE VZGOJE in AMORALNO MORALIZIRANJE

Mučenje živali je amoralno in kaznivo dejanje, kar na žalost nekaterim noče bit jasno. Prenekateri novinarji in publicisti so namreč modrovali, da umevajo zgolj objavo zlorabe kot del javnega interesa, ne pa tudi kakršno koli opisovanje detajlov. Kakšen je bil resničen namen takšnih moralizerskih podtikanj, se je namreč kmalu izkazalo. Po medijih so se začeli pojavljat prispevki, ki so relativizirali pojem nasilja in zlorabe z raznimi pametovanji o zoofiliji, s čimer so skušali prikrivat problem nasilja! Stanislav Meglič je v medijskem soočenju na POP TV izjavil, da bi primer Baričevič bolj kot vpletanje mnenj kinologov, potreboval mnenja psihiatrov. Žal se je tudi motil. Stroka namreč ni stroka, v kolikor goji druge prioritetne apetite. Meglič je v tistem trenutku pozabil na razgaljanje sindroma »gliha vkup štriha«, ki je zasijal v soju žarometov ob primeru Nekrep. Na POP TV se je v okviru obdobja medijskega izobraževalnega kotička o seksu z živalmi pojavil v gosteh tudi nek psihiater, ki na nobeno pobudo sicer zadržane novinarke ni odgovoril drugače kot s smehljajčkanjem (kaj neki naj bi bilo tako prikupno hecnega?) in blebetal o presilni ljubezni do živali, ki, heh, lahko preseže mejo distanciranega odnosa. Počutila sem se, kot da poslušam opravičilni spis pedofila v vsej svoji presilni ljubezni do otročičev, ne pa psihiatra. Izvedeli smo še druge sila zanimive reči. Psihiater je na vsak način hotel prikazat protagonista krvave zgodbe v pozitivni luči na tako bizaren način, da bi se še vsega hudega vajena posiljena ovca čudila. Povedal je, da imajo nenavadne spolne apetite ponavadi bolj izobraženi ljudje (ahhh, seveda, problem je v presilno pohvalni izobraženosti), medtem ko bolj preprosti ljudje na vasi, hohoho, baje seksajo bolj preprosto. Da te kap. Bi prosila za kakšne statistične podatke, da se zoofilija pojavlja bolj med izobraženci kot med neizobraženimi »pastirci«! Res. Kajti seksi pastirsko zbliževanje z ovčicami, osli, psi in ostalimi privlačnimi kosmatinci naj bi bilo veliko večkrat zaznano ravno med manj izobraženimi ljudmi po kmetih. V primitivnejših okoliščinah prevladuje nasploh večja odpornost do nečlovečnih, z razumom slabo obvladovanih vzgibov, kot so »pač« zaznavne v kruti naravi. To seveda nikakor ne pomeni, da bi lahko posploševali ugotovitev na vse manj izobražene kmete in nikakor ne pomeni, da tudi med formalnimi izobraženci ne obstajajo primitivni, duhovno siromašni, nerazgledani in nasilni ljudje. Vsekakor je pa psihiatrov poskus, da bi vprašanja okrog občevanja z živalmi speljal in zakamufliral v nekakšno intelektualno ekskluzivo izobražencev, dosegel le še en učinek stroki v posmeh.

Še več o stroki smo izvedeli s strani kinologa Vidica, ki nikoli ni pozabil poudarjat, kako ljubeč je bil Baričevič do svojih kužkov, pretirano, kot do otročičev, in kako pozorno jih je hodil obiskovat vsak dan, kar je gospoda Vidica oddaljevalo kilometre od pomisleka, da bi lastnik tem kužkom povzročal kakšno zlo. Vidica je ob pomisleku na spolno zlorabo kar smeh popadel. No, nekateri smo se pa Vidicu režali. Kot kinolog ima verjetno vso pravico, da nima pojma o pojmu o osnovah možnega obnašanja pedofila, ki namreč postopa velikokrat do svojih otročičev popolnoma identično. Nadpovprečno ljubeče, predvsem v javnosti, in skrbno. Tudi zato, da z obnašanjem prikriva svoj zločinski odnos do otrok in preprečuje možno razkrinkanje. Izkazovanje pretirane ljubezni seveda ne pomeni nujno zlorabe v zakulisju, definitivno pa lahko pomeni ravno to. Skratka, kaj je počela veterina v obdobju, ko so imeli pse v zavetišču pod državno oskrbo. So jih sploh pregledali? Zaznali možne zlorabe? Ah, ja, niso mogli opravit veleslavne obdukcije z analizami izsledkov vred, saj so bili psi vendar živi. Drage ženske, zdaj vemo. Po posilstvu nam pri dokazovanju nasilja živim ni pomoči. Zdaj vidimo, koliko časa lahko trajajo analize samo treh trupel, pa še te se ne opravijo, če bi se policija lahko odločila, da jih vprašanje ne zanima!

Odzivi po medijih, ki so na vse kriplje skušali manipulativno relativizirat negativen aspekt seksualnega izživljanja nad živaljo, so s svojim obnašanjem podpihovali potrebo po objavi natančnejših podatkov o poškodbah na psih. Ne zaradi naslade drhali, ki bi se nad tem izživljala, ampak zaradi tistih hinavsko resnih medijskih prispevkov, ki so skušali prikazat seksualno zlorabo živali kot nekaj, kar ne priča nujno o nasilju, iz česar bi lahko sklepali, da so Baričevičevi bulmastifi konec koncev lahko orgazmično uživali ob orgijah z gospodarjem. Perverzno! Takšno hinavsko kvantanje ne dela nobene usluge pokojnemu Baričeviču in prikimava vsem razkrinkanim spolnim nasilnežem, ki imajo po logiki stvari za svoje ravnanje vedno na pladnju nešteto ganljivih razlogov, kako vse so bili izzvani, pahnjeni ali celo nagovorjeni k dejanju. Namreč dejstvo je, da psi prostodušno, če jim je dopuščeno, z veseljem naskočijo kakšno nogo. Ampak nikoli nobenemu psu ni v užitek nobena vrsta bolečine. Na bolečino se gonsko odzovejo agresivno, razen če niso s premočjo obvladovani. Izjava sestre Saša Baričeviča, da se psi naskakujejo tudi med seboj, je gotovo resnična. Se tudi kdaj naskakujejo, tako na povrh. Ampak v trenutku, ko pride do slutnje bolečine, kar se pri analnem poskusu tudi zgodi (razen če bi bil lulček ekstremno majhen), je konec veselice in vname se fajt. Zato je totalno nezanimivo obvestilo Francija Keka in drugih podobnih, da jih raznorazne spolne prakse nič ne motijo. Zakaj se nekateri ljudje čutijo tako dolžni reklamirat svojo domnevno liberalno fukaško sproščenost, da izgubijo občutek za izbiro sredstev?

Sicer se strinjam z razpredanjem v Mladini o domnevni drhali, ki se identificira in lahko tudi uživa ob spremljanju informacij o detajlih poškodb rektuma, enako, kot verjamem, da obstaja drhal, ki občuti naslado ob prikazovanju vojnih žrtev in žrtev drugih bolj ali manj naravnih nesreč. Vendar osebno ne uživam ob prebiranju podatkov o poškodbah pasjega ali opičjega rektuma, ampak me kvečjemu žalosti, da moram podpret takšne informacije kot del javnega značaja, ker so nekateri mediji skušali udarno manipulativno relativizirat pojem nasilja, da bi na tak način minimalizirali možno sprevrženo dejanje določene osebe, ga prikazovali predvsem kot ubogo žrtev, s tem pa hkrati diskvalificirali pomen resničnih žrtev v takšnih in v vseh podobnih zgodbah. Bolj amoralno moraliziranje si težko zamislim!

KRIMINALKA NI ENA, KRIMINALKI STA DVE …

Dea Baričevič je v medijski kaos in med ploho sumljivo zavajajočih trditev tudi na račun Megliča lansirala še eno interesantno mnenje. Da naj bi bil njen brat umorjen. Izjava o umoru se mi je zazdela resnično zanimiva, ker bi me v primeru ustrezne raziskovalne pozicije vsekakor intrigirala smrt Zore Roter. Smrt, ki se je zgodila po enoletnem zavlačevanju roka za zaslišanje na podlagi psihiatričnega mnenja, ja, dr. Slavka Ziherla. V javnosti so krožili namigi. Da naj bi padla po stopnicah (???) in da naj bi storila samomor. Vzrok dogodka v obeh primerih je glede na okoliščine vsaj vreden vprašanja. Kaj neki bi Zoro Roter pahnilo v samomor (baje že po enem neuspešnem poskusu s konzumiranjem kisline, kar bi kazalo na akt poskusa čim bolj bolečega samokaznovanja), medtem ko se je odvijal pravni proces, povezan s situacijo njenih otročičev, kot je tudi poimenovala svoje pse? Zanimiva ideja o relativnosti vzroka smrti pri ljudeh. Vsekakor. Kako neki bi pa organi pregona pogruntali, ali ni bil morda Baričevič najprej žrtev poskusa umora (kvečjemu ponesrečenega, saj je bil na kraju dogodka še živ) in potem vržen lastnim psom tako, da so ga ogrizli, mi zaradi komplicirano zastavljenega suma ni jasno, saj našim preiskovalcem še nastavljena kamera nič ne pomaga pri preiskavi, ker preprosto »izginejo« posnetki. Skorumpiranost ali nesposobnost, oboje malo mešano … verjetno ne bomo izvedeli.

REZULTATI OBDUKCIJE PSOV, POLITIKANTOV IN MEDIJEV

Rezultati obdukcije so še vedno v potrditvi zlorabe neuradni. Na predmetu, ki so ga našli na kraju nesreče, so najdene sledi krvi, od česa naj bi bili psi omamljeni, pa se vodi zmeda po medijih. Koga bi sploh še brigali rezultati s strani profesionalnih mutivodičev?!

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je uprizarjala pravo krotovičenje. Po izbruhu škandala se je Katarina Kresal s policijo na čelu zavila v molk in opazovala, kako in kaj bi lahko naprej. Bojan Požar je objavil preveč, da bi se dalo kaj prikrit, na laž bi ga bilo težko postavit, ker je po internetu zaokrožila celo fotografija s kraja nesreče, ki je preveč slikovito potrjevala Požarjeve navedbe. A še vseeno si je direktorica Vursa očitno drznila predstavljat, da se bo zadeve nekako pometlo pod preprogo in v prispevku mirno prejudicirala, da so govorice o zlorabi psov in o najdenem spornem predmetu samo nerealna namigovanja, vendar odgovornost, ker niso raziskovali zlorab, zvrnila na policijo, tja, kjer je očitno presodila, da se med molkom dogaja osrednja akcija tuhtanja, kako naprej. Že naslednji dan je spoznala, da tako prozorno pač policija ne bo padla na limanice, ki bi njih in ministrico lahko ob razodevanju kakšnih prikrivanj sesulo s prestolov, ampak bodo prej žrtvovali direktorico Vursa s svojim ustrežljivim delovanjem (saj bi obvestilo, da ne nameravajo preiskovat zlorabe lahko podala za medije že prvi dan, ne pa po enem tednu pričakovanja javnosti). Društvo proti mučenju živali je po objavi Špeličeve, da jih dokazi o zlorabah pač ne zanimajo, vložilo tožbo proti neznanemu storilcu, da bi preprečilo kremiranje psov in uničenje dokazov. Hvala. In potem je sledilo neznosno zavlačevanje. Za mimogrede še priročna tehnika, da se javnost utrudi v pozornosti in se jim za rezultate začne fučkat. Podobno funkcionirajo tudi naša sodišča, če nisi predstavnik s kešem nabildanega in vplivnega državljana.

Mediji, ki imajo polna usta moraliziranja v zaščito Baričeviču in določenemu delu kapitalistične politične elite, bi morali razumet, da z relativiziranjem in minimaliziranjem neetičnega delovanja, med drugim tudi podpihujejo naklonjenosti osebi, ki je objavila fotografijo Baričevičevega trupla. Zato zgražanje medijev, da se tako nezaslišan vdor v zasebnost lahko pojavi na internetu (kot da bi bilo prvič), izpade v tem primeru kot navadno pristransko zlohotno sprenevedanje. Trupel namreč vidimo precej iz dneva v dan. Tudi obraze mladih fantov, nekoč živečih v Srebrenici, medtem ko jih postrelijo ubogljivi vojaki, ki zgolj izpolnjujejo želje nadrejenih, anede. Kje je kdo, ki bi se razburil, saj ti fantje resnično niso nikomur nič žalega storili, a tako tragično končali. Ubogi svojci, če morajo podoživljat gorje ob rolanju takšnih posnetkov. Raztrganih in razmrcvarjenih trupel po smrti ali komaj še živečih vidimo kar precej, ne samo veleslavnega obešenja muslimanskega diktatorja. Ja, pieteta škripa. Vprašajmo se, zakaj? Glede na obnašanje takoimenovanih resnih medijev, ki znajo s svojimi prispevki in odločitvami, o čem bi pisali in o čem ne, kaj bi »raziskovali« in česa ne, o čem bi moralizirali in o čem pač ne, precej neslano norce brit iz ljudi, in glede na odzive določenih akterjev znotraj afere, je izpadlo, kot da obstaja velika verjetnost, da bi brez fotografije vse skupaj resnično ostalo pometeno pod preprogo, kar seveda meče črno senco na serijo zastaranih in pod preprogo pometenih afer, morda tudi tistih, ki se nikoli niso zgodile, pa bi se lahko. In to je problem, ki bi moral resne medije in resno politiko najprej skrbet, preden začnejo izigravat naivno zgroženost in presenečenje, češ, od kod so se pa ti podrhaljeni primitivni vesoljci prikradli na naš planet.

Lepo, da je Dnevnik, kot je obelodanil Ali Žerdin, že julija objavil prispevek o vračanju bulmastifov lastniku, a se nihče drug ni odzval. Vendar me moti, da novinar ni vprašal Žerdina, kaj je v tem prispevku sploh pisalo, saj sama objava dejstva in logično sklepanje, da se lahko zgodi masaker, ni dovolj. Saj zaupamo stroki, a ne? Osebno se prispevka sploh ne spomnim, pa sem dokaj reden bralec tudi Dnevnika. Očitno ni šlo za nevemkakšno ekskluzivo. So bili raziskani in objavljeni kakšni raziskani dvomi v strokovnost stroke in pravno neoporečnost delovanja? Verjetno ne, saj je konec koncev Ali Žerdin sam objavil po izbruhu afere komentar, kjer je pojem nevarnosti delovanja pohlepnih omrežij predvsem relativiziral z neverjetno ugotovitvijo, eh, da smo itak vsi del nekih mrež (ja, pa ne vsi del škodljivih, ki funkcionirajo profitabilno z vzvodi negativne selekcije) in na koncu ugotovil, da se vse škodljivo lahko regulira najbolje z ustreznimi predpisi. Kako neki doseči ustrezne zakone in predpise, če jih določajo neustrezni ljudje znotraj škodljivih omrežij in po potrebi tudi škodljivo interpretirajo, ni pojasnil. Ko se je poanta brezplodnega filozofiranja okrog omrežij že skristalizirala, ker so nekateri jasno povedali očitno, da gre pač za delovanje pohlepnih in škodljivih omrežij, je tudi Ali Žerdin v Odmevih prikimal, ja, pritiske izvajajo neka neformalna omrežja in postregel z zgodbico, kako ga je po telefonu sekiral nek nedifiniran lobist in skušal preprečit pisanje o primeru Baričevič. No, javnost ti nedefinirani lobisti, ki se jim uredniki tako pogumno upirajo en drek brigajo, izi kejs, ampak prekleto bolj definirani »lobisti«, ki se jim razni uredniki, novinarji in drugi kadri na Slovenskem sploh ne upirajo, ampak kvečjemu pridno sodelujejo. In zagotovo niso problem le neformalna omrežja, ampak tudi formalizirane sfere, ki delujejo približno tako kakovostno in izbrano kot protežirana slovenska popscena. Prodorne rezultate brezmejno profesionalnih in ustreznih strokovnih kadrov v ozadju in v ospredju, ki si delijo dobiček, lahko spremljamo vsako leto na Emi in razumemo zadevo kot sporočilno simboliko, s kakršno se Slovenija predstavlja Evropi in svetu.

Neetično, neodgovorno in nekakovostno delovanje, naj bo plod podkupljivosti, neumnosti, nesposobnosti ali zgolj skrbi za lastno rit s strani tistih, ki nosijo odgovornost za svoje delo in so zanj plačani, spodbuja voljo do raznovrstnih internetnih ali celo pouličnih »piratskih« podvigov.

In tukaj se zaskrbljujoča poanta slovenskega brotherhooda z mreženji, stranpotmi etike, prihodnosti, ki je baje ženskega spola, s pravnimi stezami kot edino pravimi in z mrtvimi, o katerih naj bi bojda kar naenkrat v Sloveniji blebetali samo dobro, šele začne.

 • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 4.03.2010 ob 17:47 pod Aktualno, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

73 odgovorov na “AFERA BULMASTIF ali POLITIKANTSKI in MEDIJSKI BULŠIT”
 1. smoger - 4.03.2010 ob 18:30

  Zdaj pa 1 minuta tišine za slovensko novinarstvo…

 2. milenči - 4.03.2010 ob 18:51

  Izjemno. Z eno besedo.
  !

 3. Dajana - 4.03.2010 ob 18:56

  No, Simona, moram priznati, da si povedala to, kar bi tapravi novinarji morali povedat že pred enim mesecem. Sem prebrala vse v šusu. Kar mi je padlo napamet o tem, ko govoriš, da govorijo politiki ali novinarji o stvareh, ki jih poberejo z interneta in s forumov… Ja, kako pa naj vemo, da politiki in novinarji ne komentirajo po internetu? Anonimno, tako, da ne bo nihče vedel, kdo so…??? ;)

 4. Rado - 4.03.2010 ob 19:32
  Rado

  Simona,
  pohvaljena! Dobro in obširno si tole skupaj spravila.
  In se tudi zavzela tudi za nas (in zase, seveda) blogerje.
  Imam pa podvprašanje. Sem prav razumel, da si se glede Kresalove že odločila? Namreč, da je kriva. In da ji ni treba čakati na razplet, naj raje skrajša agonijo in kar odstopi.

  Zanimivo sozvočje z opozicijo in s Požarjem1

 5. NoMercy - 4.03.2010 ob 19:48

  13 of twelve points. MKOW :)
  ————
  kje pa so gradbinci in odnos medijev do njih? :)

 6. APM - 4.03.2010 ob 19:57

  Obsežen članek dobro opisuje razmere v Sloveniji.
  Sam imam še eno nerazjasnjeno vprašanje.
  Smrtno ranjenega in razmesarjenega Baričeviča so našli v garaži in razširila se je ugotovitev, da je skskal prav tam. Vsi so to kupili kot dejstvo, menim pa, da ni bilo tako in da se še večja perverznost prikriva.
  Po mojem prepričanju človek takšnega standarda in določene razvajenosti, še ob tako velikemu izbruhu hormonov, ne bi svojo spolno strast tešil gol v garaži pri -10 stopinj.
  Zanesljivo je sekasl v stanovanju. In tukaj se pojavijo vprašanja, ki se želijo zakriti in kanalizirati vso godljo na ubogo žrtev, ki je preminila in se sedaj ne more več braniti.
  Torej. skasal je v stanovanju. Tam se je zgodil incident in psi so ga začeli tam klati. Ranjenega je nekdo moral prensti na dvorišče ali v garažo. Glede na to, da se nekoliko spoznam na prenašanje napol mrtvih oseb vem, da je prenos lahko opravilo več ljudi. Kdo so ti? Tudi na te in morda le na te lahko zlivamo gnev! In tukaj se vidi, da naveza ni pretrgana, da se nadljuje in da primer ne bo prinesel katarze, temveč poglobil klientelizem in vrgel senco še na inštitucije, ki do sedaj niso bile involvirane.

 7. Dajana - 4.03.2010 ob 20:10

  APM: Ja, zato pa politiki molčijo. Prikriva se to, kar v zgodbi manjka. Slišala sem zgodbico, da je bila tam črna limuzina, v kateri je bil lahko en človek ali pa deset. In to je vse, kar sem slišala. Nekaj ljudi je, ki vedo, kdo je bil zraven, a si ne upajo povedat. Po moje je nekdo v tej zgodbi prestrašen na smrt. Dea B. pravi, da je bil umor… Torej… Kje ste, pogumni slovenski novinarji?

 8. ametist - 4.03.2010 ob 20:15

  Imenitno povzeti dogodki in imenitna grozljivka, katera se je dogajala s pomočjo najeminentnejših državljanov Slo. Sinoči sem gledal oddajo “Vroči stol” in onemel vsled izjav nekaterih udeleženk, udeležencev tega omizja. Resnična dvoličnost in sprenevedanje in v isti sapi priznanje dejanskega stanja, ki ga v naslednjem trenutku isti komentator-ka, opravičuje bolj kakor mati otroka. Gospa Simona, kapo dol za kronologijo,ki je žal resnična..

 9. gger - 4.03.2010 ob 21:50

  Ah, začne se z marsičem prej in drugim. Drugače pa, takle mamo!, ja.

 10. David - 4.03.2010 ob 21:57

  Super zapis, manjka samo ugotovitev, da slovensko politiko vodijo čisto tapravi SOCIOPATI. Ne pretiravam.

 11. vragica - 4.03.2010 ob 22:49

  Ma kakšen umor ….zame je to, kar se je zgodilo z eno besedo POSILSTVO. Kar je vsake obsodbe vredno ne glede na to, kdo je udeleženec.

  To, da je vmešana vsa elita naše države v vsej tej zgodbi, je pravzaprav samo odkrilo dejstvo, da je vse samo ena velika povezava. Moje mnenje pa je, da politika kot taka, nima dosti s tem, da je bil dotični dohtar POSILJEVALEC in SADIST, ki ga je na srečo doletela prava smrt. Sorry, ampak taki osebi privoščim še kaj hujšega, ne glede na to, nad kom je storjeno tako dejanje.

  Ob prebiranju raznoraznih komentarjev na spletnih straneh pa ugotavljam, da je med nami še vedno preveč tistih, ki glave držijo v pesku in se ne zmorejo ali pa tudi nočejo soočiti z drugačnim razmišljanjem in tako sproščajo svoje negativne frustracije kot anonimni pisci. Seks na drugačne načine ( na žalost pa tudi raznorazna posilstva zlorabe in jasno tudi pedofilija) je v naši družbi še kako prisoten, je pa seveda vprašanje, koliko se je nekdo pač odločil resnici pogledati v oči.

 12. NordStar - 4.03.2010 ob 23:08

  Kapodol za zapis. Mene najbolj boli, da je zadeva v mesecu dni praktično že pod preprogo.

 13. chef - 5.03.2010 ob 09:47
  chef

  Izvrstno!

  Ko sem že mislil, da je blogosfera (oziroma internet na splošno) res postala odveč, neuporabna, neinformativna, da nima možnosti premikati meja, da nikoli ne bo na nobenem nivoju (preverljivost, objektivnost, vloga četrte – nadzirne, hah – veje oblasti) dosegla klasičnega novinarstva, so se zgodili ti nesrečni psi.

  Resnico je povedal možakar, ki fura internetni cajteng, medtem ko je novinarska inteligenca v Objektivu bevskala v sozvočju s politično elito, in to z enim samim namenom: da bralce in internetne komentatorje ali blogerje naredijo za kretene, ki nikoli ne bodo mogli doseči hoch nivoja novinarskega, ali, bognedaj, natančneje, kolumnističnega žanra.

  Zato sem spet začel verjeti, da revolucije medijev ne bo spremenila tehnologija (Ipad), ampak da bo globlja, da bodo tiskani mediji kot taki morali narediti vsebinski preskok nazaj k željam bralcev, ki imajo poln kurac agenda settinga in hočejo vsebine oblikovat sami. No, ne oblikovat vsebine, ampak vsaj povedat, kakšne naj bodo vsebine.

  Ampak v tem primeru so novinarji kot jih imamo, ki ne upajo ali ne znajo zastavit neprijetnega vprašanja, popolnoma neuporabni in degradirani v navadne pisune, ki pišejo tisto, kar hoče bralstvo. Kar so večinoma bolj ali manj že zdaj, samo da jih ne komentira ljudstvo, ampak v končni fazi tisti, ki so baričeviću dovolili natepavat pse.

  Mogoče si čez vikend vzamem čas in razvijem novo revolucionarno teorijo, hehe.

  Čestitke za zapis, tvoj paradni konj, po mojem.

 14. Ana - 5.03.2010 ob 09:56

  Bravo!

 15. ena_ - 5.03.2010 ob 10:11

  se popolnoma strinjam …

  to pritlehno sočustvovanje z sb, mah adijo pamet!podobne slavospeve mu je uprizorila tud jeklinova na vročem stolu.
  js v tem primeru sočustvujem samo z megličem in psi,in z nobenim drugim.
  kolaps medijev v državi in tu se je pokazalo da mediji še zdaleč niso objektivni oz. nevtralni. zanimivo je, da se kresalova ne zgane ob uhajanju informacij v t.i. aferi patria,medtem ko je takoj šla na lov za posnetkom sb, s čimer se je preprečilo, da se stvar ne bi pometla pred preprogo. gre za načelnost! prepričana sem namreč,da bi se stvar pozabila, če ne bi ta slika zokrožila. in ne vem, tudi gg se zelo ukvarja z mediji, govori in pridiga (v nedavnem intervjuju) o medijih in o nevarnosti teh požarjev … torej tudi levica je lakomna vpliva na medije in na tej točki si lahko z janšo poda roko!!!!!!! (čeprav s to razliko, da ji toliko truda v “preobrazbo” ne bo potrebno vložiti)

 16. asta - 5.03.2010 ob 11:54

  Tale afera ni pokazala samo vseh skritih psiholoških človeških plasti, ki so vse prej kot samo to kar vidimo in precej bolj temačne kot si mislimo, da nikoli, res nikoli, ne moremo vedeti, kaj se dogaja med štirimi stenami ter da je žal resnica še bolj sprevržena kot si predstavljamo, ni tudi samo potrdila že dolgo znanega dejstva, da se pač v Sloveniji enostavno res vsi poznamo med seboj, amapak je, kot si sama briljanto ugotovila, predvsem pokazala alarmantno stanje novinarjev, ki doživljajo pritiske, a so hkrati tudi nesposobni razumeti svoje poslanstvo in tako ali tako ne znajo napisati dobrega prispevka, pa če bi bilo njihovo življenje odvisno od tega ter medijev, ki podcenjujejo svoje bralce in so žal zgolj v apologetski službi politike in kapitala, nikakor pa ne ljudi, za katere menijo, da bodo kar veselo slepo verjeli vsemu napisanemu. Vsekakor že dolgo niso četrta veja oblasti, ki bi regulirala in preverjala ostale tri, ter vrednotila njihovo delo in svoje ugotovitve sporočala ljudstvu. Ker kakor očitno vidimo sedaj, jih samo posluša in uboga. Čudi me, da se proda še toliko časopisov kot se. Stanje je res zaskrbljujoče. Pa ne samo tukaj…

 17. milan - 5.03.2010 ob 15:01

  Če bi bili vsi članki v časopisih napisani kakor tale post, bi bilo tudi neumnih komentarjev veliko manj. Je pač treba imet drobec intelegence in potrpežljivosti, da to prebereš in dojameš.
  Zanimivo je, da me z vsakim postom utrdiš v prepričanju o smiselnosti moje volilne neudeležbe, pa čeprev ti hodiš na volitve, zakaj si mi že razložila, pa se mi ne da iskat tvoje formulacije, za katero pa ti tudi dam prav.
  Mislim, da je tudi škoda časa za odgovor na zgoraj navedene komentarje. Ne moreš prepričat prepričanih, še sploh, če je njihova intelegenca na ravni pičkinega dima moje pokojne stare mame

 18. Simona Rebolj - 5.03.2010 ob 23:32
  Simona Rebolj

  @smoger:

  A samo minutka?

  @milenči:

  O! Smo se srečali na križišču. Lepo.

  @Dajana:

  Mah, očitno so “morali” povedat marsikaj drugega … hehe …

  In ja, seveda tudi novinarji sodelujejo celo po forumih. Osebno zagotovo vem za tri, da to počnejo, kar brez dvoma pomeni, da jih je mnogo več.

  @Rado:

  Kar se Kresalove tiče, je mogoče še bolje, da ne odstopi, bom imela, upam, da bo le čas, nekaj zabave s spremljanjem interpelacije, če se cinično izrazim. Definitivno pa ne vidim v njenem primeru kot problem krivdo. Hočem reči, lahko se nekomu za kaj dokaže tudi krivda, a ta ni nujno tako velika in sploh tako zelo sporna, kot je lahko sporno delovanje nekoga brez dokazov o krivdi. Hočem reči, da je meni konflikt interesov MNZ, predsednica LDS, soproga Senice in združenje Yes že v osnovi tako neetična pozicija, da se mi fučka za krivdo in da me preneha zanimat, o čem klepetata s Senico v postelji. No, ampak seveda obstaja že nekaj zoprnih zadev, ki zadeva prej NPU kot afero bulmastif, da mi že tudi v smislu konkretnega delovanja absolutno ne štima in bi morala, ja, odstopit. Ampak več o tem (za katere podatke in izjave gre) v naslednjem zapisu o slovenskem brotherhoodu …

  Sozvočje se lahko zgodi in kadar se zgodi, nimam verskih zadržkov. Čeprav način, kakor se je lotila opozicija napada, nikakor ni po moji meri in ga ocenjujem za precej trapast pristop. Imajo več uporabnejšega materiala, ki ga do zdaj niso uporabili. Morda ga šparajo za interpelacijo. Zaenkrat smo bili priča le neokusnemu poskusu vpletanja šikanacije homoseksualcev in poskusa delno literarnega eseja na stokrat prežvečeno temo s strani Janše. Tega “ne razumem”. Nasploh pa obstaja problem, ker veliko uradnih komentatorjev piše in govoriči nebuloze ravno iz strahu pred sesuvanjem levice z oblasti. In spet ni problem, da to počneš, ampak predvsem to, da to počneš na način, ki naravnost podpihuje leve volivce, da bi danes zagotovo v velikem odstotku ostali doma, če bi bil volivni dan. Tudi temu lahko rečemo neprofesionalnost, trapastost. Nimam besed o škodi, ki nastaja. Janša lahko mirne duše pesmice začne pisat, ker si bodo najvidnejši zastopniki javnega mnenja z leve kar sami skopali jamo med borbo proti trapastim izjavam in potezam na desni. Neverjetno. Kje je kdo, ki bi posnel črno komedijo. S tem scenarističnem materialom bi bili morda nominirani za tujejezičnega oskarja.

  @NoMercy:

  Pridejo na vrsto v naslednjem zapisu, drugem delu tega.

  @APM:

  Dvomim, da bodo detajli kdaj jasni. Tisti, ki bi bili morda še vpleteni v kakšen triler za štirimi zidovi, se bodo zlahka izsiljevali in podkupovali med seboj. Če že.

  Nisem pa zasledila podatka, da naj bi bilo v garaži – 10 stopinj,neogrevano. Je to kje pisalo kot preverjeno dejstvo?

  @ametist:

  Ja, pri Vodušku so si nekateri hudo dali duška, ja. Fascinantno. Včasih pomislim v nekaterih primerih, da so podtaknjeni in dobro plačani, da uprizarjajo tolikšne neumnosti, brez sramu. Kar težko verjameš v določenih primerih, da je mogoče, da bi si kdo želel izpast tolikšen debiloid pred celo Slovenijo.

  @gger:

  Vedno se začne že prej, kot vedno konča še kasneje.

  @David:

  Ne, ne pretiravaš v prenekaterih primerih, se strinjam, med politiko in gospodarstvom.

  @vragica:

  Osebno pa sumim, da ima tudi politika veliko s tem dohtarjem, da je lahko deloval, kakor je deloval, z začetkom v uresničevanju ambicioznih planov ustanovitve zasebne klinike in nadaljnjih procesov povezovanja in poslovanja. Mislim, da politiki in gospodarstveniki niso prišli v njegovo ordinacijo, ko jo je šele odprl, ker je, oh, tako odličen zdravnik med odličnimi … hehehe …

  Sicer pa ja … glava nad peskom lahko včasih preveč boli.

  @NordStar:

  Jah, kaj češ, če pa preiskave tako dolgo trajajo … hehe …

  @chef:

  Se popolnoma strinjam s tabo, kar se tiče preskoka v novinarstvu … Ampak pri nas je problem vpliva in čepenja na mrtvi točki večji, tudi zaradi neobstoja večje konkurenčnosti. Pri nas zadeve, kar so, da pač so.

  Nekoč sem nekemu političnemu pomembnežu, takrat na oblastni opciji, izrazila ogorčenje nad neko majhno inštitucijo s popolnimi abervezniki za mizami, pod katerimi je itak vse prej stagniralo kot napredovalo. Pa mi je rekel, da zadeva dela dobro, ker še ni propadla. Kako naj pa propade, če dobiva podporo od ministrstva na nerazložljivi podlagi in je edina na tem podpročju, ki obstaja, tako da lahko nekaj bazičnega pokasira od mega navdušencev, ki nimajo izbire, sem vprašala. Pa je rekel, ja, no, ko bodo v slabih odnosih z ministrstvom, bo pa zadeva propadla ali bodo druge nastavili, da bo naprej obstajalo in se je režal. Tudi tako lahko to Pač gre.

  @Ana:

  Tnx.

  @ena_

  Jeklinova je zame itak tržnica simbol tistega, zaradi česar je nemogoče dojemat nek naziv Slovenka leta resno, kot plod nivoja Jane. Žal. Jeklinova ima še eno značilnost, ki jo serijsko razkazuje in jo ima določen profil ljudi, ki jih raje ne bom poimenovala s pridevnikom. Da sesuje neverjetne kozle, tudi kadar dobro misli in je smer prava, ampak še tak dober namen ostane, ko se sprazni na ves glas, totalno usran v poanti. Žalostno.

  @asta:

  Uh, ja, četrta veja oblasti, se strinjam, že dolgo niso. Malo bolje funkcionira zadeva, ker so levi in desni tako skregani med seboj in distancirani, da vsaj približno kontrolirajo drug drugega … hehehe … Raziskovalna sfera in kvaliteten kader pa definitivno trpi. Tudi iz enakih razlogov – preveč se jih pozna med seboj, pa premalo izbira po kakovosti in obetavnosti.

  Seveda se proda še nekaj časopisov, če pa ni nobene konkurence. Dva cajtnga na trgu. Mislim …

  @milan:

  Seveda, se strinjam, da se recipročnosti vpliva med kakovostjo medijev in mentaliteto javnosti ne more kar ignorirat, in točno to so naredili v odzivu okrog te afare, kar pomeni, da tako delujejo v bučah.

  Mah, saj lahko voliš kakšno stranko v borbi za porast cvetličnih lončkov na okenskih policah. Vedno se najde kakšna ožje profilirana in dobra po srcu … hehehe …

 19. gger - 5.03.2010 ob 23:58

  Da, da bi se le končalo.Bi bilo že včeraj prepozno.Se mi pa zdi, da bo še trajalo, in trajalo…

 20. milan - 6.03.2010 ob 00:40

  Enkrat si nekaj pisala o kulturni sceni in kako naši umetniki dajejo izgovor, kao saj raja to hoče. Se mi zdi, da se jim ne da potrudit za kaj boljšega. Instant kultura pač. V novinarstvu je pa isti šmorn. V osemdesetih mi je šla na kozlanje večina repertoarja iz slovenske popevke, ampak oni so bli Mozarti za te danes.

  Nekoč sem rekel, da ni problem Damjan Murko. Problem je, da bo on standard čez deset let. To sem rekel leto nazaj, ampak mislim, da sem se zmotil v tajmingu.

 21. chef - 6.03.2010 ob 08:27
  chef

  Itak, tako razmišljajo ljudje, ki denarja niso nikoli zaslužili, ampak ga celo življenje samo zapravljajo. In potem vidim tistega golobradca iz SD med poslanci: on je od žepnine takoj prišel do poslanske (državne) plače, haha.

 22. Dajana - 6.03.2010 ob 12:36

  Simona, to moram še napisat, čeprav ni ravno na temo, ampak OK, no… Leta 2004 sem dobila internet (takrat sem živela še na Dunaju, nov.2005 sem prišla v Ljubljano). Oglašala sem se v glavnem na delu.si pod članki, kar je bilo nekaj podobnega, kar se zdaj dogaja pri tebi ali pri Crniju ali pri Jenšterletuna Blogosu. Pod tistimi komentarji so bile prave borbe in večkrat je bilo seveda popolnoma vseeno, kaj je zgoraj v članku pisalo. No, tako kot zdaj. ;)

  No, pa se je oglašal nekdo, ki je zelo dobro poznal Dunaj in rekel, da tam živi… in sem pogruntala iz komentarjev, da je homoseksualec… Potem sem se spomnila, kdo bi lahko bil (en zelo znan arhitekt… sem malo pobrskala, če je tudi tisti arhitekt homoseksualen in… sem videla, da je…). Sem ga vprašala v komentarjih, če je on slučajno zelo slaven arhitekt(zdaj se ne spomnim njegovega nicka). In je izginil. No, ta nick je izginil, lahko, da se je pojavil z drugim nickom, jaz sem potem šla stran z Dela.;)

  Drugi primer – tudi z Dunaja, tudi zelo znana oseba. Bil je članek o diplomatskem plesu in se je nekdo oglašal, ki je “vse” vedel: o protokolu, kako se morajo ljudje obnašati, obleči in da živi na Dunaju… Sem ga vprašala, če je on slovenski veleposlanik na Dunaju. Se ni več oglasil. hahahahahaha

  Torej je anonimni komentator na internetu še edini prostor, kjer se ti ljudje sploh upajo oglasiti. :)

 23. IZTOK GARTNER - 7.03.2010 ob 05:03
 24. Leiito - 7.03.2010 ob 14:25

  da te groteske objavljaš na jutubu, OK, ajde, sluzava samopromocija takšnih nebuloz na drugih blogih kaže pa na psihopatologijo, delusions of grandeur. Zakaj še kaj ne narišeš, par unih slik recimo, kjer moraš pazit, da ne greš z barvico čez črto, in jih obesiš v narodno galerijo?

 25. Simona Rebolj - 7.03.2010 ob 16:45
  Simona Rebolj

  @gger:

  Seveda bo trajalo in se prenašalo še na druge primere, ob katerih se bo projeciralo podobne sume in dvome v bolj poudarjeni obliki kot do zdaj. To je podoben scenarij kot scenarij o dveh navidez uglednih zakoncih, ki tudi znotraj štirih sten dokaj uspešno drug drugemu igrata in sodelujeta v orgiji prikrivanja nečednosti, da se familija le skupaj drži. Potem pa lepega dne žena najde nek nek tuj uhan pod posteljo in ne more več niti pred seboj prikrivat, da nekaj ni v redu. Vname se fajt, ki naplavi še polno že prej obstoječih prevar, tja do prikrivanja premoženjskih koristi enega ali drugega in drogiranja otrok … hehe … Pride do burnega ločevanja, kamor so vpleteni še vsi sorodniki in prijatelji s svojimi lažni, molkom ali obrekovanjem in kar naenkrat postane ugledna familija tarča in simbol vsega gnilega in razpadajočega, kar obstaja v soseski. Zaradi bučnosti ene družinske afere pa pograbiijo priložnost osredotočene pozornosti še razni borci za pravice do očetovstva, sodniških hendikepov pri ločitvenih postopkih, borci proti mučenju in zlorabam živali (za moža se na primer izkaže zaradi navala obrekovanja še, da je krivolovec), feministke zaženejo halo v imenu pravic do žensk, ki določenim ženam skušajo odvzet pravice do določenih težko dokazljivih pridonosov v skupno gospodinjstvo, potem borci za pravice moških, ki izgubijo na primer dom, potem razprave o morali in pravu povezanih s korupcijo (izkaže sena primer, da je eden od zakoncev deloval znotraj svojega podjetniškega biznisa koruptivno) itd. itd. itd. … hehe …

  @milan:

  Ja, seveda. Gre za izogibanje odgovornosti, ker te zadeve itak potekajo recipročno. Raja se pač ne vzame kar z neba, ampak je tudi posledica konzumirane ponudbe (od vzgojnoizobraevalnih, privatnih, političnih in medijskih sfer).

  Tudi pri borbah poskusov šikanacije takoimenovanih ponudnikov žlahtnih misli in produktov proti razširjevalcem dreka se dogajajo zlorabe in pomanjkanje občutka odgovornosti. Razni murkoti sodelujejo s tistimi, ki ga radi ponujajo raji, ki to sprejema. Nasprotniki murkorije pa slabo parirajo in včasih od občutka marginaliziranosti celo sami v imenu morale ali žlahtne misli podprejo kakšnega murka, da bi izpadli proti pljuvačem pošteni in moralni ali pa vsaj za trenutek obupano In. Tako slabo so oboroženi. Tudi ponudniki žlahtnejših produktov bi morali bit pozorni na kakovost lastnih produktov v imenu žlahtnega in v načinu, kako uspešno uspevajo pridobivat pozornost.

  Na eni strani imamo na primer slaboumen pristranski tekst, ki je za nivo raje dovolj učinkovito kičasto zapakiran v neko propagandno pristransko akcijo. In potem se mu upre nekdo, ki spiše sicer nivojsko mnogo šlahtnejši pameten tekst, v katerem pa ravno tako zasledimo propagandno interpretacijsko pristranskost in s tem košček zavajajoče slaboumnosti. Tako se na primer modri medij lahko degradira na istih spotikah kar sam, v imenu borbe proti rumenemu. In na tej točki postane ljudstvo upravičeno resignirano. Počutijo se nategnjeni pač in tako modri medij pripomore, da se zabrisujejo razlike med funkcijo rumenih in modrih medijev. Če je rumenemu mediju po definiciji vseeno, če izpade neumen, banalen, zgolj obrekovalen in hujskaški, pa modremu po definiciji za taisto vseeno ne bi smelo bit, ampak bi moral svoje namene znat vsaj profesionalneje lansirat od prozorno očitnih istih vzvodov, četudi slogovno, tematsko in pravopisno kakovostneje izpeljanih. Na tako neprofesionalne načine modri medij izgubi na ugledu, rumenemu se pa poviša brez muje – z znižanjem ugleda modrega.

  In enako velja za kakršne koli druge proizvode. Tudi v umetnosti, kot si omenil. Če sfera umetnosti nazaduje v kakovosti pri lansiranju vrhunskosti, molči in se oglasi samo takrat, kadar hoče pristransko na primer podpret kakšno politično opcijo, se degradira kar sama in popscena, banalen razvedrilni program spet brez muje cveti še bolj in ponuja ljudem, kar naj bi domnevno hoteli. Če raja hoče za narodov napredek neželene stvari, ne pomeni samo, da obstaja preveč nivojsko ničeve ponudbe, ki jo konzumirajo, ampak pomeni, da je tudi ponudba v imenu zaželene kakovosti prekleto slaba. Kot opazujemo pri medijskih hišah. Na eni strani imaš pritožbe nad poraznim novojem določenih komercialnih televizij, ampak na drugi strani imaš nacionalko s porazno zaostalim in slabim programom, četudi se lotevajo kdaj zanimivih vsebin pri kakšnih oddajah. Preprosto so zastarele in nekakovostno, dolgocajtno izpeljevane. S takim diletantskim odnosom degradiraš pojem vrhunskosti in tudi sam pripomoreš k razcvetu banalizacije znotraj neke družbe.

  @chef:

  Ja, good point … hehe … Sem pozabila omenit pri tisti anekdoti o diletantski podprti inštituciji, da je seveda služila tudi kot plačano pribežališče nekemu sinkotu brez referenc in ustreznih sposobnosti in njegovim prijateljem pomembnega veljaka, ki plače ni nikoli služil po tvoji razlagi. Mi imamo polno “misic” naokrog, ki med prepevanjem po odrih in zaslužkarstvom še obiskujejo šolo prvih korakov petja in se jim s tem ne zdi nič narobe. Gremo se kar na ministrski stolček učit osnov politične funkcije, v skrajnem in tudi opaženem primeru. Neverjetno.

  @Dajana:

  Ne vem, zakaj izpostavljat Jenšterleta in Crnija z mano v paketu. Me kar oči zabolijo. Jenšterle in Crni sta z mano neprimerljiva, ker nista nikoli z blogom uspela pridobit bralstva, ampak sta brez muje bralcem nastavljana pod nos na prvo stran blogosa (moja udeležba za plačilo ni temeljila na enak način, zgolj zaradi nekih prijateljstev, ampak je bil Crni nekako prisiljen v to za določen čas, ker sem si preočitno že zaslužila s pisanjem in pridobitvijo bralstva, čeprav me na podlagi osebno motiviranega primitivnega slabištva ni maral in z veseljem poteptal ob najmanjši komolčarski priliki). Vprašanje, kdo bi Jenšterleta sploh opazil z njegovimi nekajvrstičnicami s povprečnim zaznavnim, spoznavnim in vsebinskim sržem, če bi se moral pač sam prebijat v konkurenci z na tisoče blogov, ki so enaki njegovemu, precej blogov pa premnogo boljših. Tudi na Vlatkinem blogu se odvijajo boji, čeprav ta ženska v življenju še ni sprackala enega omembe vrednega naslova, saj vsebine sploh ne obstajajo.

  In ja, se strinjam, seveda tudi veliko javnih oseb anonimno komentira, ker si sicer ne upajo izpostavljat svojega mnenja, da ne bi hitro postali nekdanje javne osebe … hehehe …

  @Iztok Gartner:

  Zelo s težkim srcem dovolim, Iztok. Z lahkim srcem bi dovolila, če bi te neskončno sovražila in ti privoščila, da si delaš zlo. Da se takole smešiš. Tvojih linkov, s katerimi reklamiraš po blogih svoje ponesrečene nebuloze, imam poln kufer, kar sem ti že povedala. Kar si spet spropagiral, je slaboumno, trapasto in kar je najhuje, niti najmanj ni duhovito, ampak dolgocajtno, plitko, stereotipno in duhamorno. Človek se ne more smejat idiotu, ki ga bojda igraš, ker je ob ogledu tega dolgcajta preveč obremenjen z vprašanjem, kakšen idiot neki bi šel nekaj tako idiotskega snemat. Za zjokat v bistvu.

  Na tvojo prošnjo bom dobrohotno izbrisala tvojo samopromocijsko blamažo, sicer ga s težkim srcem pač puščam, da si z njim prostovoljno škodiš.

 26. milan - 7.03.2010 ob 18:25

  Leiito hehe

 27. Vanja - 7.03.2010 ob 20:17

  Simona super. vse poante, ki o me neskončno razjezile si predelala. in še kakšno za povrhu. Tisto o zoologijina Popu…se mi je zdelo kot da se nekdo heca. Ampak kaj češ takšni so naši strokovnjaki. in naši svobodnjaki, ki ne obsojajo nobene spolne prakse…za bruhat….V Dnevniku sem prebrala izjemno dober Mastnakov komentar o celotni situaciji, ki je eden redkih, ki v tem celotnem “škandalu” ni izgubil kompasa za kaj se gre.
  Mi je bilo pa komično videti kako se je napadeni Meglič (s katerim sicer sočustvujem) pojavil v Žurnalu s svojo familijo kot nekdo, ki je proti temu, da bi istspolni lahko posvojili otroke. Ko že misliš, da je dolina Šentflorjanska dosegla dno, vidiš, da ga vendarle še ni in da se da vsako sranje izrabiti za nebulozno politično platformo. Je pa afera Baričević le nekaj dokazala ..in sicer da so levi in desni le navidezno skregani…malce globje pa definitino sodelujejo pri biznisu. money is colour blind.

 28. andee - 7.03.2010 ob 20:23
  andee

  Zdravo Simona,
  evo nekaj prispevam še jaz. Zapis se mi zdi super, kljub temu da v zadnjem mesecu sploh še nisem prižgal tv, pa tudi nasploh sem aferi sledil zelo slabo, ker se mi preprosto ni zdela zanimiva oz. imam sam precej bolj zanimivih stvari za početi trenutno (kot npr. in brez šale odgovarjanje na blogih).

  Skratka, zapis je res dober, analitski, in se dotakne številnih stvari v medijskem prostoru, vrednih razprave. Res škoda, ker je (vsaj mislim?) objavljen samo tule, čeprav se najbrž ta teza kar sama potrjuje…ker je zapis premalo sterilen, ga verjetno večina naših že po naravi sterilnih medijev ne bi imela interesa objaviti.

  Toliko zaenkrat z moje strani. Se še kaj vključim v debato.

 29. Simona Rebolj - 8.03.2010 ob 00:16
  Simona Rebolj

  @Vanja:

  Ooooo … Si spet med virtualno živimi! Super. In ja, itak je opazno, da tudi Megliču medijska pozornost pač ni zoprna, milo rečeno, in bo očitno z veseljem sodelovam tudi z pri nebulozijah. Jebi ga.

  In ja, seveda, samo denar prebije politične prepade … ganljivo, a ne … hehe …

  @andee:

  Živjo!

  Fajn, da si se oglasil. In ja, seveda, objavljen je samo tule … kar se interesov medijev tiče, pa ja, definitivno vlada preveč negativne selekcije, nasploh. Že jaz, kot ena oseba med dvema milijonoma prebivalcev, poznam preveč boljših piscev, kot se svaljkajo leta med lomentatorji in kolumnisti, da mi je zlahka jasna negativna selekcija z nekaj redkimi izjemami. Nivo je kurčev in pri kadrovanju pač preveč frendli popivkarski, v stilu odgovora na vprašanje, kako je nekdo začel delat za nek časopis: “Ja, sej ne vem, enkrat sm biu brez džoba med faksom, pa sm sreču enga na piru, k je reku, ej, a bi ti pisou, pa sm reku, ja, no, bi pa probu, če bo šlo, no … itd. … (prevečkrat slišani isti stavki v kurčevih treh ostih kafanah, kjer rolajo tudi fuzbal) … hehehe … Selo pač. Osebno sicer sem pisala tudi za tiskovine in radio, ampak na omejenih področjih, predvsem s filmskega sveta in nekaj malega naokrog v okviru kulture …

  Mimogrede … se oglasim še v razpravici pri tebi … jutri.

 30. gger - 8.03.2010 ob 20:50

  Ja, ja sj to itaq.Men bo čist ql, če bo vse pršlo vn.Ampak res vn; vn.U zavest.To pa dvomim, da se bo zgodilo.Je bolj možno, da se v Delu pojavi oglas: Psi lajajo, karavana gre dalje.Ali se tebi ne zdi, da se vse napeljuje v to smer?

 31. gger - 8.03.2010 ob 20:58

  Aja, pa čestitam za dan žena.Mislim, da si ti ženska, ki se ji za ta dan, res lahko čestita.

 32. Leiito - 9.03.2010 ob 10:48

  a propos afer. Zunanjemu opazovalcu najbrž ni povsem jasno kaj se dogaja v gradbeništvu in kako je mogoče, da ni plačil. Gre za modus operandi, ki ga je pred leti izumila Jankovičeva Electa. Začne se s tem, da posel kot izvajalec dobi firma A, ki ima prave kontakte, in ki običajno ponudi dejansko konkurenčno ceno, ergo navidezno je vse legitimno in legalno. Firma A seveda ne opravlja nobenih gradbenih del, ta čast pripade podizvajalcu podizvajalca podizvajalca podizvajalca, po pravilu firmi, ki je zaradi fiksnih stroškov (predvsem krediti za mehanizacijo) prisiljena sprejeti vsako naročilo, četudi na meji profitabilnosti. Naročnik izvajalcu plača po dogovoru, tipično se med poslom podpiše še vrsta aneksov, ki ceno pretvorijo iz izvirne, nerealno nizke ponudbe, v normalno ceno, a glavni profit je v tem, da se podizvajalcem ne plača v roku, marveč se jih pripelje v situacijo, ko so za preživetje prisiljeni sprejeti bodisi manjše plačilo od dogovorjenega (ejga Jože, men tut niso plačal, ampak k se doug puznava bom zrihtu, da ti plačamo, sam bo mogl bit 20% manj, sej razumeš, al ns pa tožte pa naute dubil nč), bodisi plačilo na obroke (aktualno dokler so kapitalski trgi stalno rasli), ali pa kombinacija obojega.

  Zadnji v verigi podizvajalcev nima nobenega stika z dejanskim naročnikom, njegova pogodba z naslednjim v verigi, če jo sploh ima, pogosto ne specificira dosti več kot postavko “gradbena dela”, dejanski zaslužek ostaja na vrhu te piramidne igre podizvajalcev.

  Samo delo jasno opravljajo migrantski delavci iz bivših bratskih republik in drugih delov Balkana, že tako neučinkoviti slovenski sindikati (z izjemo sindikatov delavcev v javni upravi) tu kaj dosti ne morejo, tudi delovni inšpektorji ne. Delavci imajo uradne pogodbe za normalen delovni čas z minimalnim OD, ostalo je ustni dogovor, v praksi pa to kar se dogaja sedaj, zadnja podjetja v verigi propadajo, ker ne dobijo plačil, izčrpane emigrante zamenjajo sveži sužnji.

  Tako se je gradila pediatrična klinika, tako se gradijo Stožice, tako so se gradili in se gradijo praktično vsi projekti v državi. Na vrhu piramide so faraoni tipa Jankovič, na dnu pa delavci, ki delajo in živijo v razmerah, ki niso nič boljše od tistih v Dubaju, ki jih obsoja cel svet.

  Mimogrede, samo dodatnih €150, ki jih sedaj zahteva Jankovič presega celotne stroške izgradnje daleč najboljšega in najbolj luksuznega stadiona v Mitlevropi, slavnega Sheriff stadiona v Tiraspolu, Pridnjestrska regija. Za ta denar ultra nobl stadion + 5* hotel in pripadajoči objekti, kakršnega si športni gigant kot je Tiraspol tudi zasluži.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sheriff_Stadium

  Predlagam, da tudi Stožice poimenujemo Šerif štadion.

 33. Rado - 9.03.2010 ob 19:14

  He, he, Simona.
  Še vedno misliš, da je Kresalka kura?

  Veš, na ženske se pa vendarle bolj spoznam kot ti. Hitro znam oceniti kvaliteto. In pri Katarinci sem jo prepoznal tisti trenutek ko je prišla na sceno. Če ti že prej ni bilo jasno, je današnji dan vendarle pokazal na to.

  Piši raje o Janu Plestenjaku in drugih.

  P.S.
  Katarino za premierko!!!

 34. Nidurun - 9.03.2010 ob 19:59

  prosim, ne piši, da se spoznaš na ženske, ker je to žalitev za tiste, ki se res spoznamo.

  piši raje o nataliji verboten in drugih.

  hvala.

 35. Rado - 9.03.2010 ob 20:11

  Nidurun,
  sono cosa nostra!
  Ne mešaj se v najin dialog.

 36. b.d. - 9.03.2010 ob 20:20

  Rado, ti si žalitev za moške, brez heca! Ne predstavljam si, kako “izgledajo” tiste ženske, na katere se ti spoznaš. RES NE!

  In ne mešaj pojmov. Kaj ima Katarina Kresal s policijsko preiskavo? Ona sama je večkrat potrdila, da se ne meša v delo policije. Saj bi ji verjel, v enem primeru pa to zagotovo ne drži.

  Tistem primeru, ko so izginili posnetki nadzornih kamer iz križišč in ko je tožilec prišel na kraj zločina šele po 6 urah, medtem ko so prijatelji vpričo kamer tacali po prizorišču “zločina”.

  Sicer pa Bravo za današnje policijsko delo, ko bodo (ti isti policisti) zaprli še Kresalovo zaradi znanstev in škodljivih pogodb z Ram Invest-om, bom pa začel celo verjeti v pravno državo. No ja, mogoče.

 37. Rado - 9.03.2010 ob 20:38

  b.d.
  Dobra stvar neta je, da lahko vsak pove, kar mu leži na duši.
  Slaba stvar pa je, da imajo nekompetentni ravno toliko besede, kot pa kompetentni.

  In, če bi ti b.d. hotel biti kompetenten, potem bi najprej stopil iz anonimnosti in drugič, bi ločil človekova internetna stališča od njegovega realnega življenja. Vsak izmed nas je lahko ne glede na sprejemljivost, ali nesprejemljivost gornjih stališč, kljub vsemu ljubeč človek, lahko je dober po srcu, itd.

 38. b.d. - 9.03.2010 ob 21:02

  Rado, ti si sociopat. Ti si dober po srcu in ljubeč do stvari in ljudi, ki so v simbiozi s tvojimi bolanimi interesi.

  Pa saj to sam dobro veš, kajne.

 39. Leiito - 9.03.2010 ob 21:36

  Rado, smem vprašat koliko si star, kje živiš in kdo ste vi, ki ste pred desetimi leti prvič videli pobrito in “s težavo prikrivali strmenje v umetelno oblikovan grmiček”?

  14.08.2007 ob 10:52, avtor Rado
  “Kakšnih deset let nazaj smo v naši savni prvič videli pobrito. Ni bila povsem na golo, ampak opazen je bil občuten poseg škarjic in britvice. S težavo smo prikrivali strmenje v umetelno oblikovan grmiček. Izvedeli smo, da lastnica tega grmička študentka v Berlinu.
  Iz Berlina je? Nič čudnega. Od tam prihajajo vse mogoče novotarije.”

 40. Simona Rebolj - 10.03.2010 ob 00:30
  Simona Rebolj

  @gger:

  Hehe … Hvala za čestitke. Še migam.

  @Leiito:

  Ja, dobro si opisal stanje stvari, ki je zunanjim opazovalcem skušalo ostajat prikrito. Ne brez razloga. Gre za sfero, ki naj bi Sloveniji pridonašala največ h gospodarski rasti … hehehe … Toliko o tem, za kakšno produktivno državo torej v bistvu stvari gre.

  @Rado:

  Pojma nimam, kaj neki je tebi ta dan dokazal, kar naj bi se nanašalo na KK? Meni je na primer dal veliko smeha, ko vidim neverjeten trud hitrega produciranja afer, ki bi pred interpelacijo preglasile afere, ki ogrožajo KK. Driska, ki se je usula na sointerpeliranca Pogačnika je sploh smeha vredna. Z drugimi besedami … grožnje KK Pahorju, ki jih je izjavljala, ko je izsiljevala njegovo podporo, se uresničujejo. Nasploh bo zanimivo opazovat pucanje domnevnih gospodarskih kriminalcev (ki se bodo že zmazali, magari zaradi enih in istih administrativnih napak, ki jih čudežno vedno znova zagrešijo pri policiji), ki kakopak nikoli ne bodo kakšni pogačarji, ki dobro sodelujejo in radi popivaju skupaj ob zakuskah yesovskih srečanj. Treba se je zavedat, da je takšna pozicija za nekoga, ki je zelo povezan z določenimi gospodarskimi mrežami, izjemna priložnost, da popucaš s tistimi protagonisti, ki ti na terenu kopičenka denarja in bitke za položaj niso po godu, niso iz tvojega klana. In dobro delo v vsakem primeru zlahka postane predvsem orodje za zasedanje terena “svojih”. Za dokaze ob morebitnem takovrstnem početju morajo minit leta, pa še takrat ne morejo postat objektivno dokazljivi (da si na primer deset kriminalcev namerno pustil pri miru in polovil samo tri, ki itak ovirajo prvih pet pri osvajanju teritorija in priložnosti), zato tako kontaminirana minsitrica pač nikoli že po defoltu ne bi smela pristat na takšni funkciji. Po sledila preiskavi kakšnega yesovca, ki plačuje odvetniški pisarni Senica za obrambo, zvečer pa s partnerjem v postelji klepetala o vremenu?

  Kot ti je bilo že rečeno … občuduj svoje Natalije Verboten in Katarine Kresal. Kdo ti brani??? Jaz nikoli. Navdušena sem nad to idejo in priporočam, da se nehaš spotikat ob mene. Porkaduš! In ja, uživaj ob svojih kosmatih, neobritih bejbah. Jaz to nisem. Brijem se v totalu. Najbolj obrita na svetu sem. Bolj od berlinske študentke. Novotarija iz Ljubljane. Čas je, da se nehaš tako zanimat zame, no.

 41. zirosi - 12.03.2010 ob 11:38

  Dobro povedano. Medije ljudem – naj se lotijo dela in raziščejo zadeve, namesto, da delujejo kot nekakšna PR služba. Mediji so po defoltu samo prenašalci informacij.

  Dejansko se je v tej zadevi razkrilo, da nekateri medije še vedno razumejo predvsem kot sredstvo za manipuliranje ali celo kot sredstvo za vzgajanje pretežno neumnega plebsa. Zato je povsem razumljivo, da internet vidijo kot sovražno anarhistično sfero, saj gredo tu informacije tudi v smeri od konzumentov, nad katerimi ne morejo imeti absolutne kontrole, nazaj k prodajalcem.

 42. Leiito - 12.03.2010 ob 15:06

  dej Rado prosim, rotim, opiši kako je bilo, ko ste s prijatelji l. 1999 prvič videli pobrito. Ali je tole daleć od resnice?

  Anno domini 1999, nekje v osrednji Sloveniji.
  Rado z ostalimi vaškimi ugledneži redno obiskuje savno. Tako redno, da ji pravijo kar “naša savna”, saj je znano, da je potiti se v družbi drugih moških zdravo pa še kaj se na ogled postavi.

  Dan je enak dnevu, mesec mesecu in leto letu, dokler en dan, sicer enak vsem drugim, v njihovo savno zaide neznanka. S pobrito. Radotu in njegovim se glave nehote obračajo v smer neznankine pobritosti, vratovi se zvijajo, oči napenjajo, izmenjujejo se vprašujoči, zbegani pogledi, nerodno prestopanje na mestu, kri polni južni del telesa.
  To ni trikotnik kot so ga vajeni od doma, niti brezkotnik sicer mlade, a že močno poraščene sosedove Joži. Česa takega Rado in prijatelji še niso videli, ker ugledna gospoda kot Rado ne gleda packarij.

  Rado kot nesporna moralna avtoriteta v zarotniškem tonu odloči, da je skrivnosti treba priti do dna in pošlje Hinkota v poizvedbo. Hinko je lovec in gozdar ter kot tak v družbi pristojen za grmičevje. “Joži vpraši, ona bo zih vedla”, še naroči.

  Kot vemo se izkaže, da gre za novotarijo iz Berlina. Študentka jasno, skrajna avantgarda, in Rado, med brati, morda bolje, da ne veš kako se je trend razvijal naprej.

 43. Rado - 12.03.2010 ob 15:44

  Leiito,
  kapo dol. Tvoja parodija mi je zelo všeč. Sedi, pet!
  Edini popravek bi imel glede letnice. Moralo je biti vsaj nekaj let prej. /blog je bil napisan 2007 – vsaj deset let/ Recimo tam okoli leta 1995.

  Lahko ti povem vzpodbudno novico Leiito. Gozdički se v vračajo v našo savno. Se razume, zopet avantgarda – punce, ki študirajo v Ameriki in njihove oponašalke.
  Hvala bogu, da so si vsaj nekatere “gor prišle”.

 44. APM - 12.03.2010 ob 15:50

  Sedaj je jasno, da je policija popolnoma v rokah Katarine Kresal in Senice.
  Na kraju dogodka je bil sam dr. Baričevič, ki je gol seksal v garaži, tako da ni posiljeval psov. Ugotovitev slovenske policije. Demokracija v Sloveniji se nevarno širi. Poleg bulmastifov bomo kmalu morali imeti nagobčnike tudi mi, ki vidimo več kot naša vrla policija!

 45. David - 12.03.2010 ob 16:16

  Kot jagoda na vrhu smetane je bila med vsemi podjetji po letu 1990 do 2010, “privatizirana” tudi naša draga policija. Zdaj to ni več državni organ, ampak privatno podjetje.

  Policija d.o.o. je v privatni lasti Katarine Kresal in njenih lobistov iz ozadja.

  KRITIČNO JE TOLE!

 46. Rado - 12.03.2010 ob 20:08

  “Sedaj je jasno, da je policija popolnoma v rokah Katarine Kresal in Senice”

  - Ja kaj pa drugega. Ste pozabili, da je Kresalka notranja ministrica? V čigavih rokah pa naj bi bila policija, če ne v njenih? Še zdaj kdo dvomi v njene sposobnosti?

  - Se je policija z današnjim poročilom izneverila vašim pričakovanjem? Morda pa so bila vaša, z rumenimi mediji vzpodbujena pričakovanja, nerealna.

 47. b.d. - 12.03.2010 ob 20:24

  Uaaauuuu, Rado, dober komentar.
  Sijajna ugotovitev! Čestitam!
  Stari, kje tebi merijo IQ?

 48. Simona Rebolj - 12.03.2010 ob 21:00
  Simona Rebolj

  @Rado:

  Ja, seveda, kaj bi bilo lahko bolj realnega od opisa situacije po APM. Torej: “Na kraju dogodka je bil sam dr. Baričevič, ki je gol seksal v garaži, tako da ni posiljeval psov.”

  Ni čudno, da policija, kot iz kakšnih policajskih vicev o policajih, ni pozabilaposebej opozorit na zgroženost in poostreno preganjanje zločinskega storilca, ki je posredoval fotografijo na internet, ki priča, da je Bričevič z dildom pregledoval psom stanje zobovja, ker je enemu od psov izpadel zob, zaradi česar se je na dildu pojavil madež krvi.

  Zato, res, dol z nagravžnimi nerealnimi rumenimi mediji. V tem primeru so se res osmešili.

 49. Rado - 13.03.2010 ob 12:03

  Simona,
  pač poskušam biti glas razuma. Zato se ne odločam na podlagi v net vrženih indicev. Požar (lažnivec po Googlu.) pač ni neka referenca na podlagi katere naj bi ljudje prišli do relevantnih podatkov. Zdaj je zadeva v rokah tožilstva in sodišča. Bom počakal na končno sodbo. Se mi z obsodbo nikamor ne mudi.

 50. Leiito - 13.03.2010 ob 15:05

  To bi bilo povsem legitimno stališče, če bi bilo sodstvo epitom strokovnosti, moralne integritete, nepristranskosti in ažurnosti, ter če bi sistem zagotavljal hitro procesuiranje. Tako kot je, ko lahko do pravnomočne sodbe traja desetletje, vmes pa stvar zastara ali pade postopkovno, pa je presumpcija nedolžnosti preveč pogosto alibi za nesprejemanje odločitev, za nesankcioniranje morda celo zakonitih, a moralno spornih dejanj in vsesplošno sklicevanje na pravno državo in radikalni legalizem s strani tistih, ki jim neučinkovito pravosodje najbolj ustreza.

  Situacijo še dodatno zapleta semantika, npr. tajkunski krediti. Raziščimo tajkunske kredite se derejo, ob tem pa ni jasno ne kaj je tajkun (v izvirniku sicer beseda s pozitivno konotacijo, bolj primeren bi bil oligarh) in še manj kaj so tajkunski krediti. Običajno imajo v mislih kredite, kjer so banke še ne kupljene delnice sprejemale kot jamstvo za nakup slednjih, kot da je to tako težko razumeti.

 51. Simona Rebolj - 13.03.2010 ob 23:03
  Simona Rebolj

  @Rado:

  Hohoho … potrebo po glasu razuma več kot razumem in podpiram, vendar pa ga v tvojem izbruhu tukaj ni bilo zaznat niti trohice oziroma približno toliko, kot ga je v kakšnem rumenem prispevku veselja in aplavdiranja pod naslovom tipa Bravo, xy nabil s tičem v tamalo bz.

  In sploh pojma nimam, kdo neki je v zvezi s to tematiko omenjal Požarja kot posebno referenco, preko katere smo prišli do nekih podatkov. O kakšnih podatkih pa govoriš, ki niso servirani v vseh časopisih in po vseh poročilih? Posiljeno in ubogo bluziš v tri krasne.

  Ja, raje počakaj na razplet dogodkov, no, preden pisakaš komentarje brezmejnega veselja o nekih dogodkih, ki naj bi dokazovali nevemkakšno velečastnost tvoje priljubljene ministrice, ker … eeee … saj ne vemo, zakaj … aja, vemo … ker je tvoj tip … kot Natalija Verboten. Bi bil lahko še bolj rumeno blond, no.

  @Leiito:

  Če tole repliciraš Radu, te dobronamerno opozarjam, da se nima smisla trudit, razen če te zabava. Ker ne razume, niti ga ne zanima. On si bolj ogleduje nasmeške, grmičke, barvo las in podobno.

 52. David - 13.03.2010 ob 23:10

  Rado – glas razuma???

  Ne me basat, oziroma, Rado, please, give me more, se vsaj malo nasmejim, :D

 53. janez bb - 14.03.2010 ob 00:29

  Simona zadevo si dobro obdelala ni kaj.Vendar resnica je veliko hujša in komplicirana,veliko bolj kompleksna.Tukaj je vpleteno vse ,tajne službe,kriminal iziljevanja,droga.Tega se nebo nikoli odkril.Je prenevarno in tisti ki malo več vejo ,tisti bolj pri vrhu se bojijo.To je vse.Niko nije otporan na metak.
  Da se je zgodilo tako kot se je in se o tem piše kot se je del nekega načrta.Sedaj a je to prav ali ni ,ne vem.Po mojem je ,če nebi bilo te afere z psi bi zalega popolnoma izropala Slovenijo.

 54. Leiito - 14.03.2010 ob 07:01

  tudi ta afera s psi ne bo kaj bistvenega spremenila, očitno je ta generacija politikov in državnih uradnikov na državnem in lokalnem nivoju okužena z virusom kleptomanije. V najboljšem primeru grabijo moč in denar za “višje dobro”, v korist svoje politične opcije.

  Celo nek dr Lukšič, sicer minister in najbrž izobražen mož, je v prejšnji SP razlagal, da obstaja “neka nora predpostavka, da je država slab gospodar”, kar je podobno trditvi, da obstaja neka nora predpostavka o obstoju gravitacije, in nadaljeval, da v primeru prodaje državnih deležev v podjetih vlada lahko kar zapre štacuno, ker kaj naj bi pa počeli brez mešetarjenja z deleži v podjetjih in nastavljanja ljudi v upravne in nadzorne odbore, vodili dejanske projekte na ministrstvih? To potem ni politika, to je golo uradnikovanje.

  Pa tako smo se veselili demokracije, majhne in poceni države prijaznih in učinkovitih politikov in uradnikov, ki po jutranji kavi v svojih pisarnah stopijo v krog, se objamejo okrog ramen in v slogu japonske korporativne motivacije skandirajo: “daukoplačevauc, daukoplačevauc, naše poslanstvo je daukoplačevauc!”

  Očitno pa niso vsi pokvarjeni in nesposobni, obstajajo pokvarjeni in sposobni. Senici je treba priznati taktično in strateško zvitost. “FBI”, prisluhi, tajna sledenja, zdaj lahko Xenos par verjetno po želji izbira z menija in s hobotnico v solati po želji poje politične nasprotnike. Če oz. ko jima uspe odstraniti še BB, ki verjetno tudi sama ni brezmadežna, bosta odpravila še zadnjo nevarnost, ki preti, namreč da bi preiskava o nezakonitem prevzemanju Uniona in lastninjenju Laškega segla do naglavnih grehov Senice, od parkiranja delnic med pivovarsko vojno naprej in možne konsekvence teh in ostalih grehov, od RK-ja do SIB-a so bile verjetno vsaj delni motiv vstopa KK v politiko.

 55. thaicoon - 14.03.2010 ob 19:52

  mali oglas:
  podjetjem v državni lasti kot npr. Luka Koper, ki ne znajo ali utegnejo same kupovati zemljišč, ponujam sledeče:
  a) dajte mi avans za nakup zemljišč, ki jih želite
  b) zemljišča bom kupil za vsoto x in vam jih prodal za 7x
  c) za moje delo mi pripada provizija v višini 4% vrednosti posla
  d) nisem poslanec, tako da je moje dejanje etično sprejemljivo, še več, moja iznajdljivost in uspešnost bo vzor in zgled vsem luzerjem, ki se ne znajdejo in se izgovarjajo na recesijo
  kontakt: thaicoons@gmail.com

 56. David - 14.03.2010 ob 20:45

  Thaicoon, narobe si vse skupaj povedal, popolnoma narobe.

  Tudi ta, ki je zemljišče kupoval za Luko Koper ni bil poslanec.

  Se pravi, da se moraš povezati s poslancem, da boš posel dobil. In ko bi moral plačati dogovorjeno provizijo poslancu, ga prijavi policiji in zadrži še njegov del.

  Barabe so vsi, ampak policija trenutno ščiti še večjo barabo, kot je poslanec :D

  In obstaja še tretja baraba, o kateri tudi ni nič govora. Odgovornemu v Luki Koper, hehe

 57. thaicoon - 14.03.2010 ob 21:15

  možno in Časar je vsekakor kriv najmanj zlorabe položaja, a celotna zgodba gre v vsakem primeru na škodo delničarjev Luke Koper, torej tudi davkoplačevalcev in že zaradi tega bi moral Prijatelj odstopiti.

  Če pa SNS tolerira, da njihovi poslanci tako ali drugače sodelujejo pri mahinacijah na škodo davkoplačevalcev, potem naj gre v večna lovišča celotna SNS s plemenskim govedom na čelu.

 58. thaicoon - 14.03.2010 ob 21:27

  Tuerk pa nikakor ne ujame timinga, po groteskno asinhronem skandiranju “šampioni, šampioni” je še mesec nazaj Luko Koper imenoval “biser slovenskega gospodarstva”.

  A propos Časar & co., še dobro da je predsednik društva malih delničarjev nesojeni nadzornik Istrabenza Kristjan Verbič. Slednji se je obrti učil že kot predsednik ŠOU, ko je bilo treba npr. razpis za najem K4 oblikovati tako, da ga je dobila točno določena firma.

 59. David - 16.03.2010 ob 16:39

  No, pa smo dočakali poročila patologov. Niso jih odkrili novinarji Dela, Dnevnika, Pop-tv-24ur, Žurnala, Mladine, Demokracije ali Reporterja, ampak spet samo Požareport :(

  Stanje medijev v državi je porazno. Kot bi imeli vsaj Putina za predsednika.

  http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=15086

 60. David - 16.03.2010 ob 16:54

  p.s. v poročilih ni uradne ugotovitve vzroka poškodbe anusov, vendar pa uradno potrjuje le te. In Goršek je “izstrelil” kar nekaj neresnic na tiskovki, kakor kaže.

 61. Rado - 25.03.2010 ob 11:24
  Rado

  Izjemna stališča Erazma o gornji aferi!

  http://www.dnevnik.si/video/5228

  Popolnoma soglašam z njim.

 62. Leiito - 25.03.2010 ob 12:40

  Res je, izjemno pronicljiva opažanja, erudicija brez primere in tak lep, pokroviteljski ton. Trembling with anticipation do sobotnega intervjuja.

 63. Simona Rebolj - 25.03.2010 ob 16:00
  Simona Rebolj

  @Rado:

  Hahaha … Hvala za tale link. Smeha se zagotovo ne branim. Naslednjič mi, prosim, serviraj še kakšen link modrovanja Bernarde Jeklin na primer. Ona me vedno nadpovprečno zabava in me res čudi, da tega orodja v komunikaciji z mano še nisi uporabil.

  Imam pa še vedno, priznam, problem s tabo. Preprosto se še vedno ne morem odločit, ali me s temi serijskimi idiotizmi, za katera se moraš vendarle prav potrudit, da jih tako dosledno nizaš, zajebavaš v glavo, ker te to v virtualnem odnosu z mano morda posebej vzburja ali gre za resnično tako dosledno čistino idiotovanja v tvoji buči.

  Pri Erazmu na primer mi je lahko popolnoma jasno, da gre za doslednost pri idiotovanju skoraj brez napake in odstopanj, ne glede na to, kakšno vprašanje mu zastaviš. Format in pristop bo vedno dosledno isti z vsemi logično posledično nebulotičnimi kiksi tudi v imenu abnormalnega simplificiranja. Ampak on to zlorabo možganskih celic izkorišča za svojo promocijo in pri tem pač nima dostojanstva. Nič novega. Murko premore dostojanstva še manj in kuje tisto, kar edino lahko glede na svoj želen cilj. Dobiček in slavo, ker je pripravljen uprizarjat opico. Enako Artur Štern. Še Iztok Gartner izkorišča svoje nebuloze z določenimi tendencami prodora v rumeni medijski svet butalcev. Kaj neki pa imaš ti od tega, da se takole nastavljaš v blamažo??? Ti vsaj božansko pride?

 64. Leiito - 25.03.2010 ob 16:43

  a propos Gartner, maj apolodžiz za coitus interruptus, ampak ker vem, da IG bere tudi tu, in ker ga drugače ne morem vprašati:
  Djambo bwana Gartner! A niste vi kao goreč zagovornik svobode govora, prvoborec anticenzure? Čemu potem taka vnema pri “moderiranju” in selekciji komentarjev, ki niso ne žaljivi ne vulgarni?

  Kot laik vprašam, na splošno, tudi druge recenzente, kje je razlika med recenzijo, kritiko in obnove vsebine filma? Če je namreč obnova vsebine filma recenzija, potemtakem smo vsi, ki smo morali v šoli pisati obnove knjig, v bistvu literarni kritiki.

  Kaj je v tem vprašanju tako groznega, sahib Gartner, da se vam ga je zdelo potrebno cenzurirati?

  Morda se motim, pojasnite prosim. Morda je to, kar se laiku zdi obnova vsebine v bistvu posebej subtilna recenzija, nekaj iz rodu medvrstičnic. Ali gre za kaj še globjega, za sfero subliminalnih, nevrolingvističnih sporočil, laik kaj takega pač spregleda?

 65. Rado - 25.03.2010 ob 17:08
  Rado

  Simona,
  tale Erazem mi je čisto slučajno uletel. Nisem nek njegov oboževalec. Ni mi pa jasno, kaj v njegovih (najinih) stališčih ti ne paše?

  Morda te moti, da ste ženske zanj le kanonfuter? Ja, najbrž bo to. In potem se zaradi te njegove uspešnosti upiraš njegovim (najinim) stališčem. Te pa razumem na čustveni ravni. Sama si umetelno sestavila dolg prispevek na aktualno temo, on te pa v nekaj minutah, tako mimogrede, odpravi.

  Afera z bulmastifi je pretirana Simona. To je tebi tudi povsem jasno, četudi tega tu gor ne boš priznala. Res je /kot pravi Erazem/, da ljudje seksajo z vsem živim in mrtvim (celo kure je omenjal), zelo realna je tudi Erazmova okarakterizacija folka, ki se kampanjsko pustijo nategovati zdaj enim, zdaj drugim. Res, je da ljudje vsakodnevno trpinčimo živali bolj kot v primeru Baričevič. /predvidevam, da jih je dohtar tudi mazilil s kakšnim vazelinom, če jih je že naskakoval/. Nega v klimatiziranih hiškah je bila najbrž vrhunska. Pa vedno sveža pljučka za malico. Kremenatlci počasi pećeni na rahlem ognju! Pa lastnikovo doktorsko znanje . . . Bi rekel, da so bili psi, glede ves vložen trud vanje, pravzaprav zelo nehvaležni.

  Oh stupido, šele sedaj sem se domislil, najbolj te je verjetno razkurilo, ker je Erazem pohvalil Katarinco, češ, da je čisto v redu babnica in da za vsako sranje le ne more biti kriva ona. Ja, ja, zagotovo je to najbolj krivo za tvoj posmeh. Ta tvoja alergija na dobre babe.

  Če Erazem reče kaj takšnega je pa to zares referenca. On, ki je podrl vse živo, pa že ve kaj govori. To je približno isto, kot če bi Katarina Čas, ali pa recimo, Anja Križnik Tomažin, za nekoga rekli, da je tip, ki seka!

  Zgoraj se nekaj sprašuješ, ali te s svojimi prispevki poskušam zajebavati v glavo. In kaj imam od tega? Morda, kakšen fetiš nate?
  Nikakor Simona!

  Iztok pa Murko mi tudi nista blizu. In fetiš nate? Ljubi bog, kako naj imam fetiš na obrite? Celo najbolj obrite, kot si zadnjič zapisala. :-) Niti v sanjah si tega ne predstavljam. Pišem ti zgolj zaradi tega, da ti odkrijem, pojasnim, razgalim, predstavim, še kakšen svet poleg tvojega. Ne zgolj svet agresivne tekmovalnosti med moškim in žensko, ampak tudi svet harmonije med obema spoloma, svet komplementarnosti. ***

  Ne hiti z odgovorom Simona. Preberi in pusti, da se tvoja replika malo medí v tebi. Dan, morda dva. Ne dovoli, da ti čustva zameglijo razum.

  *** Madam de Tourvelle (Michelle Pfeiffer) iz Nevarnih razmerij, je ideal prave ženskosti. Ideal pregrešne čistosti.

 66. Leiito - 25.03.2010 ob 17:29

  madame, ne madam, slednja je ženska varianta pimpa. De Tourvel, ne Tourvelle. Dlakocepstvo sicer, se strinjam, s temi E-ji (in E.-ji), je veliko hrupa za nič.

 67. Simona Rebolj - 25.03.2010 ob 18:31
  Simona Rebolj

  @Rado:

  “tale Erazem mi je čisto slučajno uletel. Nisem nek njegov oboževalec. Ni mi pa jasno, kaj v njegovih (najinih) stališčih ti ne paše?”

  če ti ni jasno, bi se lahko vzdržal nebulotičnih insinuacij v nadaljevanju in bi si spet prihranil, da se, kot ponavadi, izkažeš kot en navaden primitiven frustriran preprozoren butelj, ki ne premore dovolj pameti, da bi lahko uporabljal bolj žlahtno orožje od zahrbtnih špekulacij in podtikanj. Kot na primer že takoj narediš z izjavo:

  “Morda te moti, da ste ženske zanj le kanonfuter? Ja, najbrž bo to.”

  Ja, verjetno si ti sprstom brišeš usrano rit. Ja, najbrž bo to to.

  Osebno pa nimam, ama, nič z ženskami, ki bi bile za nekega Erazma le kanonfuter. Namreč moškega njegovega tipa ne bi imela niti kot kanonfuter, ker bi se mi zdela absolutno brezvezna izguba časa, niti “ne razumem”, kako se nekim takovrstnim erazmom ljubi zapravljat čas, da takšne ženske, kot nam jih je predstavljal Erazem, uporabljajo za kanonfuter. Zame je to strip v deželi “kretenčkovih” in absolutno menim, da si te ženske in takovrstni erazmi zaslužijo drug drugega, torej naj se imajo fajn še naprej. Bistveno je, da jih meni ni treba prenašat v bližini. Tako da jaz te domnevne “uspešnosti” preprosto “ne razumem”. Taki uspehi so blizu bolj tebi kot cilj, očitno. Osebno nisem nikoli hrepenela po cilju, da ob sebi kopičila zveze z brezmožganskimi moškimi lutkami, niti nisem hrepenela po bojda uspešnem cilju, da bi taisto vlogo odigrala sama kakšnemu moškemu. Moja hrepenenja so nekako v tem smislu kotirala očitno zelo naduto mnogo mnogo više in bolj kompleksno. Jebi ga.

  “Sama si umetelno sestavila dolg prispevek na aktualno temo, on te pa v nekaj minutah, tako mimogrede, odpravi.”

  Jah, če ti misliš, da je bojda mene s svojim nastopom odpravil v nekaj minutah, to pač veliko več spet pove o tebi kot o meni in tudi več pove o tebi kot o Erazmu … hehe … Se ti ne zdi, da malo preveč osebno vpletaš v odnosu do mene celo neke medijske pojave, ki bojda v tvoji buči z mano obračunavajo? Postajaš še paranoiden.

  “Res je /kot pravi Erazem/, da ljudje seksajo z vsem živim in mrtvim (celo kure je omenjal), zelo realna je tudi Erazmova okarakterizacija folka, ki se kampanjsko pustijo nategovati zdaj enim, zdaj drugim. Res, je da ljudje vsakodnevno trpinčimo živali bolj kot v primeru Baričevič.”

  A za to potrebuješ modreca Erazma, da te obvesti o teh dejstvih???? Res je tudi, da dnevno preprodajajo z na tisoče in tisoče otroki za izkoriščano delovno silo in spolno izživljanje. Pa vseeno normalni ljudje razumemo, da to še ne pomeni, da bi lahko zamahnili z roko ob primeru nekega posiljenega dekleta, ki je imelo morda celo sicer lepo otroštvo. Zgodila se je tudi medijsko silno podprta ugrabitev male Maggie. Takrat Erazem pač ni dobil priložnosti, da bi prišel na televizijo pametno pridigat, čemu toliko poročanja o eni izginuli deklici, ko vendat dnevno izginja na tisoče otrok, ki jih serijsko zlorabljajo, pa nihče nič ne naredi. Zdaj lahko verjamem, da bi Erazem ob prometni nesreči, ki bi se zgodila v bližini, zamahnil z roko in šel mimo, češ, čemu bi tukaj izgubljal čas in pomagal, porkaduš, koliko vojn še dovja po setu, pa jih ne ustavijo, ko ljudje umirajo. Pričakujem, da bo to tudi sporočil ministrici Kresal, ki se rada pohvali, da so na podrpočju varnosti na cesti veliko storili (po odmevnih medijskih bumih zaradi nesreč na cesti, povzročenih iz malomarnosti … čemu tolikšno razburjanje sploh, bi rekel Erazem).

  Skratka … tako zgolj opisovanje, kaj vse se še dogaja hudega na svetu s ciljem, da minimaliziraš neko hudo stvar, je samo sprevržen abervezen cinizem nekoga, ki očitno nima na temo nič pametnega za povedat. Kaj naj si mislim po njegovi razlagi o njegovi logiki, če bi imel hčer??? Hmmm … Mogoče to, da se mu ne bi zdelo nič hudega, če bi jo posiljeval, v kolikor bi sicer lepo skrbel zanjo, ji kuhal dobre večerje in namontiral klimo v spalnico. In če ne bi punca znala to cenit, bi Rado pametno rekel, da je smrklja v bistvu zelo nehvaležna. Hvala za dozo shrljivo primitivnih idiotizmov. Lahko rečem samo, da me Erazmovo blebetanje v bistvu ne prežema s kakšno posebno zamero, ker menim, da sploh ni namenoma tako trapasto primitiven, ampak da se preprosto ne zaveda, kaj je v bistvu povedal.

  No, ta primer pa z vsem tem itak nima zveze, saj bistvo odmevnosti tega primera tiči povsem drugje. Ampak ne tam, kjer je pomodroval Erazem, češ da so mediji spregledali bistvo, ki ga je odkril on, modrec in začel opozarjat na nevarne pasme. Bohpomagi. To so pa res mediji spregledali, ja. Samo en teden, dan na dan, smo to poslušali. In ker je popolnoma neinformiran, nas še pouči, kako se definira nevarno pasmo. s statistiko o ugrizih in nato začne blejat o pitbulih. Po statistiki pa je največ ugrizov pač s strani zlatih prinašalcev, ki veljajo za prijazno pasmo … hehehe … Če bi tip vsaj novice prebral enkrat na teden, ne bi takih klatil. Za kaj več, pa očitno itak ni mogoče pričakovat.

  “Oh stupido, šele sedaj sem se domislil, najbolj te je verjetno razkurilo, ker je Erazem pohvalil Katarinco, češ, da je čisto v redu babnica in da za vsako sranje le ne more biti kriva ona.”

  Ja, stupido, daj ugibaj še malo, kaj naj bi se pletlo po moji glavi. Ne razumem vrednosti izjave za domnevno resen časopis, da je neka političarka po nekogaršnjem okusu fejst baba. Take kdaj po pomoti preberem z razumevanjem na kakšnih rumenih straneh. In seveda se popolnoma strinjam, da Kresalova ne more bit kriva za vse, saj tudi nihče česa takega ni trdil. Nihče na svetu ni kriv za vse. Še ena modrost za kakršno pač res “ne razumem”, zakaj je treba zlorabljat medijski prostor. Sončece sije in včasih ga prekrijejo oblaki. Right and so fucking what?!!!

  “Če Erazem reče kaj takšnega je pa to zares referenca. On, ki je podrl vse živo, pa že ve kaj govori.”

  Pojma nimam, če je Erazem podrl vse živo. To veš očitno ti. Jaz, priznam, da ne vem. Dekleta, ki jih je razkazoval medijev, pa je zame eno in isto dekle v zgolj za detajl različnih podobah, kar zame pač ne pomeni podret vse živo. Veliko vprašanje se mi zdi, če ta človek lahko podre kaj drugačnega od tega, kar podira, kaj šele vse živo. Seveda pa spet “ne razume” tvoje presilne modrosti, kakšno vezo neki sploh naj bi imelo nekogaršnje fukanje z resno oceno neke politične osebnosti. Očitno je zate to posebna referenca, česar spet “ne razumem”.

  “Pišem ti zgolj zaradi tega, da ti odkrijem, pojasnim, razgalim, predstavim, še kakšen svet poleg tvojega.”

  Hahahahaha … O, hvala lepa, nikarte, no.

  “Ne zgolj svet agresivne tekmovalnosti med moškim in žensko, ampak tudi svet harmonije med obema spoloma, svet komplementarnosti. ***”

  Evo. Spet ” ne razumem”. Komentar že začneš s hujskanje o odnosu do žensk s strani Erazma, čeprav je tema nekaj povsem drugega. Tako tudi nadaljuješ. Natolcuješ o ženskah kot kanonfutrih, kar naj bi, seveda, pameten murkovač mene jezilo, ob čemer ti več kot očitno prihaja, in zdaj pisakaš, da prihajaš kot sel neke harmonije med moškim in žensko proti agresivnosto?!!!! Kar počneš, tudi če teče tema o popravljanju avtomobilskih zavor? Mislim, da si zelo bolan. Resno.

  “Ne dovoli, da ti čustva zameglijo razum.”

  Brez skrbi. Skrbi raje zase. Bojda imaš neko ženo in otroke.

  “Madam de Tourvelle (Michelle Pfeiffer) iz Nevarnih razmerij, je ideal prave ženskosti.”

  Ja, razumem. Bolan si od hrepenenja, da bi lahko kdaj pometal z žensko, jo ukrotil, da bi padala na kolena pod tabo. Ne vem, kaj botruje tvoji frustraciji, ker ne poznamtvojega ozadje od otroštva dalje. Poskusi poiskat strokovno pomoč na strani Nebojse.si. Jaz nimam kompetenc, poleg tega sem postala virtualni objekt tvojih problemov, zato ti zagotovo ne morem pomagat, tudi če bi hotela.

 68. Kinofil - 25.03.2010 ob 19:13

  Rado: “Bi rekel, da so bili psi, glede ves vložen trud vanje, pravzaprav zelo nehvaležni.”

  sicer jih med psi in psicami najdeš, ki se za klimatizirano uto in kupone za hrano pustijo naskakovat, ampak to ni obča praksa, taki dili so bolj pogosti pri homo sapiensu.

  Drugače imaš pa prav, analogen primer iz Rusije:
  http://exiledonline.com/brutal-car-accident-footage-russian-woman-plows-into-pedestrians-but-is-only-worried-about-her-smashed-up-car/

  V Irkutsku hči šefa volilne komisije na pločniku zbije dve osebi, eno do vozička, drugo do smrti. Ženska sicer ful OK, daje revnim, v primerjavi z drugimi Rusi uporablja varno, primerno vzdrževano vozilo. Ampak od interneta naščuvani ljudje pobesnijo, ker ženske ne kamenjajo, kot da v Rusiji ni zilijon drugih problemov s korupcijo, pijanci in slabimi cestami.

 69. Kinofil - 25.03.2010 ob 19:15

  Exiled je moral očitno umakniti link, hiri it iz: http://www.youtube.com/watch?v=DB5xvBmU9Zo

 70. Rado - 25.03.2010 ob 21:13
  Rado

  Simona,
  če bi pravilno razumela priliko o madame de Tourvel, potem bi razumela, da gre za vzajemnost odnosa med Vikontom in med Tourvelovo. Ženska mu namreč niti najmanj ni bila podrejena. Njegov namen, poigrati se z njo, je prvič ujet v pravo ljubezen, tudi sam plačal z življenjem. Izjemno sporočilo! Ko gre za pravo ljubezen, namreč ni šale. In ni podrejenih.

  - Tale “kanonfuter” si mi tako zamerila. A je bilo to potrebno? Razumel sem, da Erazma nimaš najbolj v čislih. Pa saj te ne silim v to, niti ga jaz nimam za moralni vzor. Strinjam se le z izrečenim v intervjuju. To je vse. (tudi prvi del replik, pred 14 dnevi je bil namenjen minimaliziranju zadeve). Vse tiste primerjave, ki sem jih dodal nazadnje, so bile le za popestritev. Seveda gre tudi za relativiziranje, tu imaš prav, a tudi sama si v istem zosu. Pri treh (menda) poseksanih psih se oglašaš, ne pomnim pa, da si se kdaj oglasila pri 300 od žeje pocrkanih kravah. Torej?
  - “poleg tega sem postala virtualni objekt tvojih problemov”. Kako lahko trdiš kaj takšnega? Je pa menda ja jasno, da se oglasim le takrat, ko si fejst mimo mahnila. Večinoma ploskam tvojim umotvorom. In ne skrivam simpatij do tvoje nadpovprečnosti.
  - to zlatih prinašalcih me je pa presenetilo – nisem vedel.
  - o Katarini Čas in o Anki Tomažinovi si pozabila replicirati.

  Bloganju na rob:
  Pa nečesa se bi pa vendar morala zavedati Simona. Vsa naša stališča in mnenja /blogarjev in replikantov/ ne determinirajo tudi naša resnična življenja. In naša ravnanja. Pri bloganju se stvari pač malo radikalizirajo.
  Ne glede na tvoja spoznanja iz mojih replik, v realnem življenju ne težim k nadvladi nad ženskami, itd., itd. Tudi tvoj primer kaže na isto. Tvoje stalno pizdenje na blogu, ne opozarja nujno na tvojo resnično naravo. V resnici si simpatična in prav nič zatežena ženska. Imel sem te priložnost spoznati.

 71. Simona Rebolj - 25.03.2010 ob 21:57
  Simona Rebolj

  @kinofil:

  “sicer jih med psi in psicami najdeš, ki se za klimatizirano uto in kupone za hrano pustijo naskakovat, ampak to ni obča praksa, taki dili so bolj pogosti pri homo sapiensu.”

  Hahaha … Dobra.

  @Rado:

  Ne, ni šlo za vzajemnost odnosov, ampak za primerek špekulacij in repenčenja ter v imenu repenčenja za žrtvovanje ljubezni. Ona po neumnosti umre zaradi enega trapastega klovna, ki je pač tako zafrustriran v svojem bistvu, da je nesposoben vzajemne ljubezni. Ona naredi počasen samomor od razočaranja. Takovrstno razočaranje pri ženski je tipično razočaranje nad sabo v bistvu. Ker je zakockala svoje najbolj predano čustvo navadnjemu v ugleden gvant namaškaranemu nesposobnemu, posranemu pujsu, ki je pač mašakarado moral zganjat, ker bi se razkrit v ljubezni počutil prevelik brezveznik, nevreden ideala, ki ga je ugledal v madame. In ona je kot mali cucek padla na foro in izdala sebe. Njegova smrt je povezana z utrujenostjo od dokončnega spoznanja, da takšno pujsasto tele, kakršno je, pač itak nikoli ne bo mogel bit srečen. To ni zgodba o ljubezni, ker se sploh še zgodila ni. To je zgodba o slepem hrepenenju po ljubezni na eni strani (ona) in o strahu pred ljubeznijo in s tem o strahu pred seboj na drugi (on).

  Nič ti nisem zamerila nobenega kanonfutra, čeprav si očitno želiš, da bi ti. Samo pojasnila sem svoj pogled na to. Zelo preprosto. Očitno nimaš replike pač. Fajn.

  “Seveda gre tudi za relativiziranje, tu imaš prav, a tudi sama si v istem zosu.”

  Nisem opazila, da bi bila v kakšnem zosu. Če kdaj kaj relativiziram, tudi pojasnim, zakaj in kakšna korist neki naj bi bila od tega.

  “Pri treh (menda) poseksanih psih se oglašaš, ne pomnim pa, da si se kdaj oglasila pri 300 od žeje pocrkanih kravah. Torej?”

  Nihče na svetu, niti ni potrebe, se ne more oglašat v zvezi z vsem možnim obstoječim na svetu, niti ni potrebe po tem, ker to ni nikakršen argument v smer moralne pravice do oglašanja. Kar se krav in drugih živali tiče, sem se že oglašala v zapisu. Nazadnje pod naslovom o krznu. Tam sem tudi pojasnjevala ravno zgrešenost aspekta, ki ga tukaj serviraš v zvezi z oglašanjem. Kar se tiče afere z bulmastifi, pa jaz nisem pisala predvsem zaradi seksa z živaljo kar tako, ampak sem pisala zaradi medijskih odzivov na dogajanje samo, ki so se šli določene vzgojne kotičke, ki niso v resici služili ničemur drugemu kot minimaliziranju in zaščiti neke določene osebnosti. pri tem se jim je zapackalo nešteto škandaloznih tez, podobih, kot jih je uspelo sproducirat tudi Erazmu. Nisem še končala. Pride še en zapis, saj škodljivega idiotovanja s pomočjo medijev in bojda uglednih manipulatorjev ni in ni konec. Ta primer je zanimiv namreč predvsem zaradi tega. Ko se odvija poročanje o nekih posiljevalcih ovac ali o dehidriranih kravah, je moralni statement jasen!!! Ne bereš kretenizmov, kakršne smo brali in poslušali v primeru Baričevič. In ravno to je spodbujalo nadpovprečno zgražanje javnosti. V tem primeru kar naenkrat ni več jasno, kaj je prav in kaj ni. Ni jasno, kdo je bil žrtev in kdo rabelj. Zdaj bi morali še pse dojemat kot razvajence, ki bi bili lahko hvaležni, da so imeli klimo, pa kaj, če so ga malo fasali v rit. Z lahkoto sklepam, da se takšna sprevrženost v glavah podkupljenih in v rit zlezenih primitivcev (tudi slinastih intelektualcev) raznim petičnežem, odvija zlahka tudi v primeru zlorabe otroka. Ščitili bodo petičneža, minimalizirali povsem očtno negativno delovanje in izpostavljali domnevno trpljenje rablja. Potem pa še jokali ob trpečih sorodnikih, ki so se lepo izkazali v odmevih in bi bilo bolje, da se izkazali ne bi, glede na to, kaj so govorili (oziroma samo sestra). Kje so bili vsi ti propagandisti pietete do sorodnikov, ko so jasno kazali vsem obraz in vso sprevrženo neumnost očeta, ki je hčer posiljeval in je z njim celo zanosila???? Ne, takšne zadeve se hitro poležejo in zaključijo, ker pač ne gre za petičneža, ob kakršnem bi se razni kurčevi v rit zalizani medijci, politiki in poslovneži raznežili. Zadeva z Baričevičem bi se zaključila zelo hitro, če se ne bi vsi vpleteni, politiki in medijci sprenevedali, prikrivali, prodajali celo sprevržene teorije in žalili vse žrtve tega dogajanja ter skušali celo rablja, ki se je sam odločil za svoja dejanja in bi moral zavoljo svojega statusa tudi na ugled precej bolj pazit od nekega neukega obubožanega kmeta, predstavit kot žrtev. Fuj in fej! Zato je ta primer tako odmeven! In zato dehidracija krav ali posiljena ovca tako odmevna nista, ker je tam, začuda, vsem, ki korjijo javno mnenje, jasno, kaj je prav in kaj ni!!!

  O Katarini Čas in Anji Tomažin nimam nič pomembnega za povedat. Čedni, nekdaj sposobni tv voditeljici, ki sta razprodali svojo osebnost za vsebinsko najbolj poden cenene ekranizirane izdelke. Podobno kot Jonas. Na žalost.

  Marsikdo, ki me bere, mu je bilo popolnoma jasno, kakšna oseba sem in tudi ko me je spoznal v živo, ni bil nič presenečen. Seveda pa to niso bralci, ki tripajo zgolj na “filmske” specialne efekte, ampak tudi berejo moje besede. In tisti, ki bere, kaj pišem, si zelo težko predstavlja, da bi v živo srečal agresivno zateženo grozildo.

 72. Leiito - 26.03.2010 ob 20:41

  Erazma Predjamskega misli so prilično banalne, ampak kar težje razumem je kaj vodi urednike Dnevnika, da o aferi Baričevič in občem stanju družbe naročijo intervju s tako irelevantno in očitno ne preveč globokoumno osebo. Žutizacija tiska OK, raztegovanje Mastifgate-a OK, ampak kot da ne premoremo ljudi, ki bi imeli na to temo povedati kaj bolj izvirnega in zanimivega.

  Družbena konstrukcija realnosti je v največji meri produkt medijev in prodaja mediokritet za avtoritete niža že tako porazen nivo zahtevnosti slovenskega bralstva in odkar je tudi Delo, vključno z nekdaj vsaj občasno odlično Sobotno Prilogo idejno, vsebinsko in stilistično diha na umetna pljuča prevodov člankov iz Der Spiegla, Panorame, v Sloveniji ni praktično več kaj brati.

  Upati je le, da bodo vsebine kvalitetnih tujih časnikov in revij vsaj še nekaj časa brezplačne, in da čimprej pride neko stojalo za iPad, nekaj takega kot tiste lesene statve za časopise v boljših kavarnah.

 73. Simona Rebolj - 27.03.2010 ob 16:09
  Simona Rebolj

  @Leiito:

  “Erazma Predjamskega misli so prilično banalne, ampak kar težje razumem je kaj vodi urednike Dnevnika, da o aferi Baričevič in občem stanju družbe naročijo intervju s tako irelevantno in očitno ne preveč globokoumno osebo.”

  Se popolnoma strinjam in evo, spet, bolj kot objekt in vsebina obravnave same je fascinantno krojaštvo medijev. Umeščenost vsebine v prostor in čas ter rokovanje z njo nosi vsaj pol vrednostnega sporočila vsebine same. Definitivno.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !