Simona Rebolj

« | | »

Z idiotizmi nad domnevne idiotizme

26.11.2019

Kolumna, ki je bila prvotno na RTV Slovenija objavljena pod naslovom Samo idioti se ne cepijo proti gripi, kasneje pa zaradi žaljivega naslavljanja pod spremenjenim naslovom Proti gripi se lahko cepiš že jutri zjutraj, je učna lekcija za telebane, kako spackat idiotski promocijski pamflet, kot da pametno naslavlja morebitne idiote. Osnovnošolska učna ura za razvoj kritične misli na primeru osupljivo spodletele akcije. Še bolj vnebovpijoče izpade zato, ker je tako aboten tekst v eter spustila oddaja Studio City, za katero sicer menim, da je še vedno najboljša informativna oddaja z vidika izvirnosti in celovitosti koncepta, kar jih premore nacionalna televizija. Opozorilo pa se mi zdi pomembno, ker gre za najbolj razširjen simptom ideoloških idiotizmov, ki se šlepa na idejo, da je vsak pamflet v imenu skupnega dobronamernega motiva dober pamflet. Če kaj ne štima, ne bodimo izdajalci in tiho ignorirajmo sramoto, kot da se ni zgodila. Na tak modus operandi seveda ne pristajam, ker je skozi zgodovino preverjeno škodljiv.

Mladenič me najprej kot gledalko Studia City nagovori z vsiljenimi tezami, da sem verjetno inteligentno bitje, saj gledam Studio City, mar ne. In ker naj bi bila inteligentno bitje, sem verjetno cepljena (cepivo proti neumnosti ne obstaja, torej mi lahko mladenič poskuša narcistično servirat nebuloze v imenu pameti). Če imam otroke, sem jih verjetno cepila in o tem modrujem prijateljicam, čveka mladenič. In zdaj me nadutež opozarja na mojo domnevno nadutost, zaradi katere ne premorem dovolj samokritike in ne pomislim, proti čemu vse se še nisem cepila. Torej naj raje pometam pred svojim pragom. Ko je zoprn akviziter opravil svojo nalogo, ki zveni kot klasična prozorna akviziterska učna ura, kako prodat sesalec, in je skušal pritisnit na moj ego v zvezi z inteligenco in odgovornostjo do sebe in drugih, mi je začel prodajat sesalec, pardon, cepivo za gripo. In to je storil na tisti zastarel akviziterski način, ki se šlepa na naduto prozornem in zastarelem kvazipsihološkem čvekanju, pri čemer je vsakemu inteligentnemu potrošniku jasno, da smrkavec pojma nima, o čem blebeta in ga zavoljo enega in edinega interesa niti ne briga. Ampak če se mi je že marsikateri akviziter na vratih zasmilil, ker se bori za preživetje in se repenči pač tako, kot so ga naučili raznorazni idioti po tečajih, in sem mu omogočila vstop v moj zasebni prostor samo zato, da je lahko naredil kljukico pri obisku za svojega šefa, je v takšnih primerih, kot je omenjen prispevek, zgodba drugačna. Ta mulc se ima res za pametnega in je dobil možnost nastopa na nacionalnem mediju s tematiko, ki je še kako pomembna v našem prostoru. Vendar ne na tako banalen, površen in moralno gnusen način.

Kaj mi je pametnjakovič povedal? Nič pametnega. Povedal mi je, da je skrajno aroganten smrkavec, ki se ne zaveda, da 14€ večini revnega prebivalstva v Sloveniji pomeni vsak mesec znova celo premoženje. Razvajenec čveka o nekem “samo” drobižku. Pravi, da imamo v Sloveniji še kar fino zdravstvo. Fino zdravstvo? A res? Izražanje na nivoju osnovnošolca. Verjetno nima smisla polemizirat o mejah realnosti take tinejdžerske izjave. Arogantnost je brezmejna. Fant se ne zaveda niti tega, da na tisoče in tisoče zaposlenih s plačo pod povprečjem in delovnimi razmerami pod vsakim nivojem komaj čaka, da zboli za kakšno gripico in se spoka malo spočit na bolniško. Popolnoma se strinjam, da je postopanje naokrog z virozo pomanjkanje osnovnega bontona, če že ne ogrožanje nekaterih kronično bolnih, ki lahko ne preživijo tudi gripe. Ne vem, zakaj bi postopali naokrog z gripo, namesto da bi se doma zdravili. Aja, saj res. Z neoliberalnimi floskulami okužen akviziter mi razloži, da gripa povzroča nezanemarljivo gospodarsko škodo. Tako se neoliberalno ljubkovalno reče krvavemu potu delavcev, ki jih je treba do zadnje kaplje življenjske energije izkoristit – do razvoja resnih kroničnih bolezni, zaradi katerih na koncu obležijo kot invalidi ali revni in bolni upokojenci. In potem imajo cepljenje proti gripi zastonj, nam pridiga pametnjakovič, ki je prepričan, da ni idiot, in ki se ne more cepit proti idiotskim floskulam. Ta mladenič je zaskrbljen za resno gospodarsko škodo, saj smo vendar Slovenci precej pri vrhu, kar se tiče koriščenja bolniških odsotnosti. Vemo, zakaj je temu tako. Ampak aroganten (nezavedno) neoliberalen promotor pod krinko prizadevanj za ohranjanje pozitivnega razumevanja pomena cepiv za ohranjanje civilizacije in nižje stopnje pojavov množične umrljivosti na to ni pomislil. Ker se breme enoumja in nesposobnosti razumevanja širših kontekstov pametnjakovičev, ki jih sicer imenujemo fahidioti, lahko izkaže v najboljšem primeru za komično, v najslabšem pa tragikomično in škodljivo.

Formalno izobražen mladenič je zaskrbljen zaradi škode v gospodarstvu in je dobil ekskluzivni termin za oglaševanje prodaje cepiva proti gripi. Nič ni zastonj, a veste? Še najmanj vaše zdravje. Poleg osnovnega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja plačajte, da ne boste ogrožali gospodarstva, ki ravno najbolj ogroženim, z zdesetkanim imunskim sistemom, ne nudi niti dostojnega delovnega okolja, kaj šele plače. Plačajte tudi prekarci, ki si bolniške ne morete privoščit ali pa lahko brezposelno in revno z gripo pač ležite doma in ne ogrožate gospodarstva. Ne bodite idioti, ostanite zaskrbljeni zaradi škode gospodarstvu, ki jo povzročate, ko na surovem in nehumanem trgu dela zbolite. Moj odgovor na takšne in podobne oglase je enostaven: “Jebite sebe v glavo, idioti!”

Če nekdo z idiotskim besedičenjem izraža zaskrbljenost zaradi domnevnih idiotizmov, postane oznaka za idiota pravzaprav kompliment. Da je takšen neinteligenten, neoliberalno zasnovan in fahidiotski promocijski zmazek dobil mesto v oddaji, ki velja celo za pretežno levičarsko in socialno naravnano, je toliko večji idiotizem. Ta tekst je proizvod omejenega uma, ki bi spadal v nek drug medij, ki sicer ne bi smel obstajat. Če se že gremo opletanja s pojmi inteligence, odgovornosti in idiotizmov, vsaj ne počnimo tega na tako obupno idiotski način.

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 26.11.2019 ob 21:03 pod Aktualno, Mediji, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Z idiotizmi nad domnevne idiotizme”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !