Simona Rebolj

« | | »

Stranišče ni zgolj stranišče

28.01.2020

Tudi stranišče ni zgolj stranišče. Podpiram vsak predlog za spremembo, ki doprinese manj izključevanja in več svobode, ne da bi bila kršena svoboda drugega, hkrati pa ne podpiram nobenega predloga, ki je preprosto skregan z boljšo prakso in brez konstruktivne potrebe služi izključno za propagando določeni politični agendi. Takšna praksa se je kot zgled ponesrečeno zgodila na Fakulteti za družbene vede v imenu zaščite pravic do enakopravnosti transspolnih oseb. Uvedli so spolno nevtralne toaletne prostore in odstranili iz uporabe pisoarje.

Okej, naj obstajajo nevtralni toaletni prostori, brez posebnih oznak spolov. Marsikje bo zaradi tega lahko na voljo več stranišč, saj prostori s straniščnimi školjkami na moških toaletah po navadi ostajajo skoraj nezasedeni, medtem ko pred ženskimi stranišči večinoma vijugajo daljše čakalne vrste kot na urgenci. Absolutno pa ne podpiram ukinitev pisoarjev, ki so za moške oziroma za osebe z moškim spolnim organom mnogo bolj praktična rešitev. Ja, ja, ja … Stanovanja in družinske hiše v toaletnih prostorih večinoma ne premorejo pisoarja, pa Zemeljska bitja s penisom vseeno bolj ali manj uspešno urinirajo v školjko. Razlika je v tem, da doma v primeru neuspešne akcije kapljičarji počistijo za seboj sledove svojega zgrešenega curka. Če ne čistijo za seboj, razčiščujejo s tovrstnimi partnerskimi ali družinskimi problemčki za vrati zasebnosti. Javno stranišče je pa nekaj drugega. Je javno! Na javnih straniščih se zvrsti ogromno ljudi in večina pač ščije malo postrani in prav nič ne čisti za seboj. Drži, da se že zdaj ni higienično razkomotit na nobeni javni straniščni školjki in se moramo ženske pač matrat na pol stoje. Nekatere kleče stojijo na školjki in lovijo ravnotežje, druge potrošijo ogromno toaletnega papirja, ki ga v ženskih wc-jih kronično zmanjkuje, da obložijo straniščno desko. Prave cirkusantske točke so to. V vsakem primeru je slej ko prej vse poscano. In zdaj bo brez pisoarjev zaradi več navala na skupna stranišča vse poscano še bolj. In čakalne vrste bodo brez potrebe daljše, saj je v določen prostor možno namestit precej več pisoarjev kot pa straniščnih školjk.

Tudi z ideološkega vidika je po mojem mnenju potrebna pazljivost. Eno je razumevanje in približevanje potrebam transspolnih oseb, nekaj povsem drugega pa miniranje možne spolne opredelitve! Popolnoma podpiram, da ima vsak pravico izražat takšno spolno identiteto (s kromosomskimi odstopanji ali brez), kot jo čuti in/ali želi. Ima pravico pričakovat tudi osnovno spoštovanje do svojih občutkov. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da spol ne obstaja. Niti ne pomeni, da obstaja več spolov, ker nianse med spoloma še ne pomenijo tretjega, četrtega ali petega spola. Niti nismo še odkrili tretjega spolnega organa ali česa podobnega. Skratka, vedno bolj osovražena binarnost spolov pri transspolnih aktivistih še vedno predstavlja temelj, da sploh lahko govorimo o obstoječih niansah. In na enak način, kot je v imenu človekovih pravic in osebnega dostojanstva pomembno upoštevanje transspolnih oseb, je pomembno tudi upoštevanje oseb, ki se počutijo, doživljajo in definirajo kot ženske ali moški. Povsem binarno! In ni prav, da se osebe, ki se počutijo povsem moški ali ženske, prikrajšuje za določene potrebe ali ugodnosti, ki prav nič ne posegajo v pravice in dobro počutje transspolnih oseb.

Zato pustite moškim s penisom uporabo bolj praktičnih pisoarjev! Naj bodo na razpolago v nevtralnih toaletnih prostorih. Lahko so razmejeni od preostalega prostora zgolj z montažno predelno steno. Nam, ženskam, pa v nevtralne odvajalne prostore primaknite tisto straniščno školjko več, ki jo moški itak redko uporabijo. In primaknite še kakšen umivalnik in ogledalo več za vse Zemljane po vrsti. Transspolne osebe zaradi tega ne bodo nič prikrajšane.

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 28.01.2020 ob 01:12 pod Aktualno, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Stranišče ni zgolj stranišče”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !