Simona Rebolj

« | | »

Ljudstvo v karanteni dobi novo vlado

15.03.2020

Da bo ministrska ekipa Janševe vlade predvidljiva stara šola kleropatriarhalne narodnozabavne mentalitete, ni nobeno posebno presenečenje. Sklepanja, kaj nas čaka, zato niso ravno plod veleumnih analiz. Vse že poznamo in nič se ni spremenilo, ampak bo v poostritvi Orbanovskega neoliberalnega komunizma kvečjemu še huje. Ker bodo državljani po virusomaniji spravljeni na kolena zavoljo ekonomske krize, bo toliko bolj pomembna hrbtenica in razsodnost leve opozicije. Močno upam, da ne bodo zgolj naivno asistirali desni politiki s pamfleti tipa “dol z žico, dol s fašizmom, dol z rasizmom …”, ampak da bodo tudi resno konkurirali s programsko revolucionarnejšo socialno in enakopravnosti zavezano alternativo! Glede na to, da bo ravno politična opcija na Zahodu, ki vlada tudi nam, skušala za silo omilit negativne učinke turbokapitalizma, da bi ohranili status quo pozicijo s poglabljanjem revščine, monopolov kapitalistične peščice in razslojevanjem, bo toliko bolj pomembno, da postkarantensko demoralizirani državljani ne klonejo – preveč veseli, da so vsaj živi.

Posebej pa bi opozorila na štiri ministre, od tega na enega, ki se ne bi mogel nikoli zgodit, v kolikor bi bila slovenska zakonodaja na zreli pravni ravni.

Aleš Hojs bo imel kot minister za notranje zadeve nezanemarljiv političen vpliv na preiskavo zavoljo suma o nezakonitem financiranju stranke preko medija Nova24TV. Aleš Hojs je direktor tega strankarskega medija. Nedopusten konflikt interesov. Spomnimo se, kako je javnost dobesedno linčala Gregorja Golobiča samo zato, ker je imel delež v podjetju Ultra, kar je zamolčal v enem medijskem vprašalniku. Linčan je bil, čeprav so bile sicer protikorupcijski komisiji podane vse ustrezne informacije in čeprav samo po sebi ta podatek ni bil nikakor v konfliktu interesov z njegovim političnim položajem, razen kolikor je sporen vsak politični položaj in podjetniške povezave – torej večina politikov. A mi smo pa država, v kateri lahko kateri koli politik (tudi župan) počne, kar hoče, samo da vemo, kaj počne? Banana republika je premil izraz za takšno kvazipravno državo.

Janez Cigler Kralj iz kvote NSi, ki je postal minister za delo, družino in socialne zadeve, je član in pisec na portalu Iskreni. Portal je namenjen mentalitetni dresuri in vzgoji v radikalnem zastarelem kleropatriarhalnem duhu. Aktualni minister, ki naj bi se vtikal v družinske zadeve in posledično zagotovo tudi v vlogo spolov, je na primer avtor izjemnih člankov z naslovom: 5 stvari, ki jih očetje lahko počnejo z otroki ali Ati, so Jezusa križali v jaslicah? ali Umivanje nog na veliki četrtek ali kako sem iz moškega postal mož, oče, prijatelj … Kakšna bo družinska politika te vlade in odnos do spolov (o čemer priča že sama zastopanost žensk v parlamentu in na ministrskih položajih) je precej jasno. Feminizem bo bolj pomemben kot kdaj koli v zadnjih desetih letih v Sloveniji!

Vasko Simoniti. Bi ostala skoraj brez besed, če ne bi bilo tako komično. Ob Vasku Simonitiju kot ministru za kulturo je bil v prejšnjem mandatu izredno aktiven tudi Branko Grims, ki ga je Janša postavil na predsedniško mesto odbora za kulturo. Sem mislila, da bo tokrat na tem mestu kraljeval na primer izjemen potencial v presoji kulture in eksplicitno umetnosti – Žan Mahnič, a je očitno zaseden s pomembnejšo funkcijo. Ko je ministroval Vasko Simoniti, je bila kultura v popolnem medijskem razcvetu. Skoraj vsak teden na naslovnicah medijev. Zaradi škandaloznega kadrovanja po javnih kulturnih institucijah seveda in drugih škandalov. Pol leta smo se morali ukvarjat z zaščito filmske umetnosti, ker so hoteli uvajat sinhronizacijo. Preostal čas smo morali opazovat, kako postaja področje umetnosti razumevano kot narodnozabavni ansambel, cerkveni obredi in domovinski napevi. Je vse to počel Vasko Simoniti? Niti ne. Mnogi znanci in kolegi ga v bistvu niso prepoznali, ker je po medijih samo strankasko kooperativno rohnel, sicer pa je izgledalo, da kulturno politiko vodita Janez Janša in Branko Grims. Zelo zavzeto! Ker se mi zdi Vasko Simoniti glede na aktualni nastop ob zagovoru bodočega ponovnega položaja precej bolj pijan, kot se je zdel nekoč, pričakujem še večji cirkus za veliko slabe muzike na sporedu.

O Mateju Toninu na ministrstvu za obrambo, ki ne razume niti tega, zakaj neki bi bilo nesprejemljivo vključevanje paravojaških enot v uradno vojsko, pa res nima smisla izgubljat odvečnih besed.

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 15.03.2020 ob 18:14 pod Aktualno, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Ljudstvo v karanteni dobi novo vlado”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !