Simona Rebolj

« | | »

Evropska unija: muhasta teta z debelo denarnico

5.08.2020

S podporo vlade Janeza Janše Madžarski in Poljski pri oviranju pogojevanja finančne pomoči z vladavino prava in spoštovanjem temeljnih pridobljenih človekovih pravic na parketu Evropske unije se ne dogaja le velika sramota za Slovenijo v mednarodnem prostoru, ampak tudi nedvoumna poteza Janeza Janše, s katero v mednarodnem prostoru sporoča, da v pospešenem tempu izvaja sodobnejšo verzijo državnega udara. Janez Janša pač ne more vladat državi, ki spoštuje pravna načela in načela človekovih pravic v skladu z najbolj razvitimi evropskimi državami. Pod temi pogoji nima kaj praskat. Janez Janša nikoli ni bil ambiciozen politik, ker za to preprosto nima mentalne, intelektualne in operativne kapacitete. Nekoč nas je rinil proti estonskemu ekonomskemu modelu, potem nam je hotel naprtit na vrat trojko, ki bi Slovenijo čim bolj potisnila na kolena in osiromašila, zdaj napreduje s paktiranjem k fosilnemu konservativnemu delu diktatorskega višegrajskega pola. Ko je v svojem drugem mandatu vladanja med finančno krizo Slovence strašil z mračnjaškimi napovedmi o padcu gospodarske rasti, ki ga bojda nobena vlada ne more preprečit v drastičnosti, je med drugim obljubil, da bo v primeru pozitivnega razpleta nemudoma izstopil iz politike! Njegova napoved se ni uresničila. Za Slovenijo bi sicer verjetno se uresničila, če njegova vlada ne bi padla in če nas ne bi pred trojko odrešila vlada Alenke Bratušek. Izstopil iz politike Janez Janša ni, kot je obljubil! In zdaj nadaljuje v še bolj bedni različici avtokratskega vladarja, ki lahko vlada le z vzvodi in širjenjem primitivizma. Izgovor za svoje primitivno delovanje je tako beden kot izgovor vsakega delinkventnega otroka, ki ga je nekoč maltretiral sošolec. Vse, kar počnem primitivnega in nasilnega, počnem zato, ker me je napadal primitiven in nasilen sošolec z rdečo kapico. Zakaj nam Janša ne ustvarja boljše države, kot jo sam kritizira, ampak nam tlakuje pot v bedo arhaičnega kulturnega, ekonomskega in družbenega siromaštva? Ker drugače ne zna in ne zmore. Ker se lahko združuje in deluje le v mejah lastne pameti in duševnosti.

Velika hinavščina Evropske unije seveda obstaja. Prav perverzno je, da na njo opozarja kar sam Viktor Orban. EU bi morala že zdavnaj sankcionirat Madžarsko in Poljsko zaradi pogreba demokracije. Po mojem mnenju bi morali bit ti dve državi že zdavnaj izključeni iz Evropske unije. Ampak ker je EU neoliberalna moralno zločinska organizacija, ki ji je prioritetno mar le za pretakanje kapitala, načela vladavine prava v povezavi z že pridobljenimi temelji človekovih pravic niso prioriteta! Postopek zoper Madžarsko in Poljsko stoji! Stoji že leta! Zato se lahko Viktor Orban EU le posmehuje in zato postaja Slovenija pod vlado Janeza Janše še toliko lažje drugorazredna višegrajska vukojebina.

Vsi so zaradi dogovora dveh velesil – Nemčije in Francije – v smeri utrjevanja stabilne EU zadovoljni s porazdeljeno finančno pogačo v okviru pandemijskega paketa posojil in dela nepovratnih sredstev. Zato se tudi madžarski premier Orban veselo treplja po trebuhu, saj nikakršna zapora pri povezovanju dodeljenih finančnih sredstev s sodobno demokratično vladavino prava ni bila uresničena, ampak preložena kot možnost v primeru kršitev (kot da jih ne obstaja že dovolj, saj Madžarska po Freedom House sploh demokracija ni več). Sankcije proti Madžarski in Poljski se pač prestavljajo iz leta v leto. To je tudi zelena luč za našo aktualno vlado, ki že stopa po prvih poteh dveh zavezniških diktatorskih članic v EU.

Danes slavimo dober izkupiček za bodočnost, enako, kot pač slavijo vse ostale države, če odštejemo diplomatski poraz nekaterih premožnejših držav. Italija in Španija sta prejeli največ možnosti za črpanje finančne pomoči. Hrvaška je zadovoljna še bolj in skupni paket finančnih sredstev, ki so Hrvaški na voljo, je enkrat višji od slovenskega, ampak smo tudi v Sloveniji baje lahko zelo zadovoljni.

Vendar pa je slavje na strani državljanov še prezgodnje. V nekaterih državah imajo državljani več razlogov za radost, v drugih manj. Odvisno od politike, ki z njimi upravlja. Kapital sam po sebi ne pomeni veliko! Pomembno je, kako država kapital črpa, prerazporeja in usmerja! EU zato trenutno krepi diktaturo na Madžarskem in Poljskem in prav nič drugega. Kaj lahko predvidevamo trenutno v Sloveniji o ravnanju s kapitalom, ki naj bi poleg saniranja finančne koronakrize spodbujal razvoj (zelo splošen pojem), na tem mestu ne bom izgubljala besed. Švedska, Avstrija in Nizozemska so seveda zagovarjale varčni model, ki so ga nekateri označili za samomorilnega, čeprav je bil namen kvečjemu morilski. Lahko bi rekli, da so se zgledovali po ravnanju madam Merkel iz časov prejšnje finančne krize, ko je Nemčija z varčevalnimi ukrepi na račun ekonomsko šibkejših držav drastično utrdila kapitalski monopol v Evropi in postala prava pravcata ekonomska okupatorka! Kasneje je še podkrepila svoj položaj z migrantsko cenovno ugodno delovno silo, tako da lahko zdaj izigrava dobro, do vseh držav razumevajočo in prijazno teto, ki se je nekaj naučila na podlagi predhodnih “slabosti”. Fuj!

Izgovorov ni več! Opozicija bi morala resno delovat v smeri nezaupnice vladi. Nasprotovanje in pričkanje z idejami in ukrepi Janeza Janše nimajo smisla. Janša nima več česa izgubit. Tudi on se pač stara, zato bo poskušal maksimalno izkoristit preostanek časa in priložnosti, da bi uresničil svoje stare sanje, da postane veliki vodja. Veliki vodja lahko postane pa samo primerni družbi. Janez Janša je v bistvu dobra preizkušnja za mentaliteto in realno stanje razvoja slovenske družbe. Zanemarili smo ruralno področje na vseh ravneh, zanemarili smo področje kulture, zadovoljni smo bili s padanjem kakovosti medijev in zastarelim izobraževalnim sistemom. Vse to in še več se nam periodično maščuje.

Člani DeSUS-a bi se morali resno ozavestit in se znebit predsednice stranke, ki je stranko zavoljo osebnih kariernih koristi že popeljala na politikantsko raven SMC. Opozicija bi se morala bolj osredotočit na upravičeno kritiko koalicijskih partneric, predvsem DeSUS-a. Če bi bila predsednica NSi še vedno Ljudmila Novak, bi bilo lahko marsikaj drugače. Ker pa NSi vodi nek šolarček, ki se igra vojaka, na diplomatsko zrelost NSi ni mogoče računat.

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 5.08.2020 ob 19:28 pod Aktualno, Politika, Slovenija, Svet. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Evropska unija: muhasta teta z debelo denarnico”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !