Simona Rebolj

« | | »

Emancipiranke

1.02.2021

” …Poleg raznih skrbi razgiblje poljsko družbo tudi pojavljajoča se emancipacija žensk, stremljenje, ki gre za tem, da dobijo ženske v javnem življenju več pravic, ugleda in možnosti za samostojno, neodvisno življenje. Seveda pride to stremljenje v ostro nasprotje z nazori stare, v svojem mišljenju okostenele družbe, ki jo poleg vsega še vznemirja špekulativna Amerika s svojim spiritizmom. V tem boju se pokažejo najrazličnejši ženski značaji, ki jih je pisatelj naslikal s fino karakteristiko. Vsa njegova – in tudi čitateljeva – simpatija pa velja najmlajši junakinji, ki svoje neizkušeno pošteno dekliško srce pogumno in neustrašno nosi skozi težke boje s svetom, ki je ne more ali ne mara razumeti. Na koncu knjige pokaže pisatelj možnost za boljšo bodočnost, ki bo idealnemu stremljenju prinesla zasluženo zmago in plačilo.”

Kar ste prebrali v zgornjem odstavku, je prepis opisa literarnega dela, ki ga držim v rokah kot delček knjižne zapuščine mojega očeta. Gre za obsežen roman v štirih knjigah z naslovom Emancipiranke eminentnega poljskega pisatelja Boleslava Prusa (pravo ime: Aleksander Glowacki). Berite in razmislite, čemu ste priča danes, leta 2021! Roman o emancipacijskih prizadevanjih Poljakinj je namreč Prus napisal leta 1894!!! V dveh delih je v Sloveniji izšel prevod šele leta 1939. In danes, ko Poljakinje marširajo po ulicah za pravico do abortusa, nikogar ne zanima več! Na slovenski Wikipediji so pod poglavjem Ustvarjalnost posebej omenjeni skoraj vsi Prusovi romani, le Emancipiranke so izpuščene kot neko manj relevantno delo, čeprav gre za zelo pomembno in obsežno prozno stvaritev. Dobrodošli med lopatarske Slovence. Zdaj, ko spet vihra razmah kleropatriarhalnega frustriranega fašizma po celi Evropi in Ameriki s prilegajočimi težnjami krepitve seksističnega primitivizma, se zdi, da vedno manj vemo o patriarhalnem primitivizmu in še manj o poanti feminizma. Še manj od Nič! V Sloveniji spet in še vedno velja precej razširjeno prepričanje, da je feminizem zgolj neka nepotrebna ideologija in ne predvsem upor zoper patriarhalno fašistoidno in okostenelo ideologijo, ki se spet razrašča! Protirasizem in protinacionalizem nista zgolj ideologija, feminizem pa bojda je. Tako sramotno nerazgledane in neosveščene zapuščajo šole generacije za generacijo.

Že ko sem brala zelo cenjen roman Doktor Glas švedskega avtorja Hjalmara Söderberga, sem se lahko le čudila, kako presežno so bile že konec 19. stoletja premišljane tematike odnosov med spoloma in konkretno vprašanje abortusa vsaj na strani intelektualcev. In kje smo danes?! Oziroma v kakšni zaostali vukojebini neki živim?! Pa dobim v roke še Emancipiranke iz konca 19. stoletja in lahko samo zgroženo zrem, kako Poljakinje leta 2021 brez kakršnega koli smisla in efekta marširajo po poljskih ulicah. Prusova napoved o zasluženi zmagi in plačilu se ni uresničila. Njegova najmlajša junakinja romana bi bila danes že desetletja pod rušo. Po ulicah marširajo generacije takratne daljne bodočnosti. Sramota!!! Toliko o radikalnem in celo militantnem feminizmu, ki bojda neznosno ogrožata razvoj družbe, čeprav je jasno, da vsaka patriarhalna družba brez demokracije živi na drastično nižjem nivoju od Zahoda, kjer se je vzpenjala demokracija, ki jo spet izgubljamo. Saj je menda jasno, da ni demokracije in blejanj o enakopravnosti brez emancipacije žensk?! Saj je jasno, da so ravno feministična gibanja vzpostavila temelje za enakopravnost v ožjem in širšem pomenu izraza? In zdaj spet padamo zaostali v razvoju zaradi drastične neosveščenosti in nerazčiščenih pojmov žensk in moških o feminizmu ter mnogo bolj učinkovite ideološke agresije patriarhalnih frustriranih primitivcev. Vsak izmed njih ima v postelji neko ženo. Ne pozabite tega, drage kolegice!

Poljakinje torej še vedno marširajo po ulicah, namesto da bi pometle svoje drage može in ljubimce na ulico in zahtevale, da končno uredijo problem v svoji vrsti “močnejšega” spola!!! Adijo seks, adijo ljubezenski blef in podobne manipulacije. Ta tako prekleto šibek “močnejši” spol še s posilstvi ni obračunal, kaj šele z bolj sofisticiranimi mačističnimi kompleksi in neumnostmi. Z lahkoto se tudi strinjam, da feminizma ne potrebujemo. Super! Naj se končno začnejo moški ukvarjat s svojimi problemi (do žensk). Se vidimo in slišimo, ko razmislite in uredite zadeve. Se razumemo ali se ne razumemo?! Blefiramo, da nekaj razumemo, ali mislimo resno?

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 1.02.2021 ob 01:02 pod Aktualno, Mediji, Politika, Slovenija, Svet. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Emancipiranke”
  1. Rado - 3.02.2021 ob 14:23
    Rado

    “Poleg raznih skrbi razgiblje poljsko družbo tudi pojavljajoča se emancipacija žensk, stremljenje, ki gre za tem, da dobijo ženske v javnem življenju več pravic, ugleda in možnosti za samostojno, neodvisno življenje”

    Stremlenje za prevladujočo “samostojno, neodvisno življenje”, ne more biti poglavitna agenda. Kajti ljudje smo na tem planetu sposobni preživeti zgolj kot skupnost. Seveda imajo ljudje v okviru skupnosti tudi prostor za individualnost, a le podrejeno.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !