Simona Rebolj

« | | »

Referendum o vodah

7.07.2021

Do zdaj je večina državljanov že odločena, kako bo 11. 7. 2021 glasovala na referendumu o slovenskih vodah. Moram priznat, da me brezmejno dolgočasi nizkotna nižina, v kakršno smo zdrsnili v domnevni globalizirani eri navideznega napredka in lažnega razvoja. Razpravljamo in bojujemo se za ohranitev in dostopnost do osnovnih dobrin za preživetje, kot sta celo vdiha vreden zrak in voda.

V podporo glasovanju Proti aktualnemu zakonu o vodah posredujem nekaj opomb v zvezi z možnimi dvomi in prozornimi manipulacijami, ki se pojavljajo v javnosti.

1. Vlada se s svojimi promotorji v klasičnih medijih in na družbenih omrežjih opira predvsem na dve strateški točki zagovora. Svojo reformo zagovarja z jamranjem, kako nezadostna je prejšnja zakonska podlaga in opozarja na svinjarije v odnosu do čiste in pitne vode, ki so jih dopuščale do zdaj tudi levosredinske vlade. Najraje omenjajo Magno, gradnjo “Jankovićeve” kanalizacije in vojno za življenje v Anhovem. Vse drži. Logika argumenta v podporo novemu škodljivemu interesu pa je seveda nesprejemljiva, saj ne bomo glasovali za obstoječo zakonodajo in pretekle svinjarije. Nasprotovat moramo novim turbokapitalističnim biserom v aktualni zakonski predlogi, ki bodo učinkovali proti javnemu dobremu in poslabšali dostop do vodnih virov, v nekaterih primerih pa zlahka minirali tudi ohranjanje pitne vode! Ne glasujemo proti vladi Janeza Janše, ampak proti novi zakonodaji, ki jo bodo lahko z veseljem zlorabljale v prid pohlepnim podjetniškim prijateljčkom tudi možne druge bodoče vlade, ki se oklicujejo kot levosredinske!!! Ne smemo bit tako naivni, da bi verjeli v svetlo prihodnost, v kateri bo na naslednjih volitvah zmagala leva sredina in popravila vse najhujše legalizirane lopovščine in neumnosti aktualne vlade. Res je, da v aktualni politično razgreti situaciji opoziciji koristi nasprotovanje škodljivim ravnanjem aktualne vlade, kar pa se lahko ob prevzemu oblasti spremeni. Zato je pomembno, da aktualni zakonodajni biser zavrnemo kot navadno svinjarijo, ker tudi je navadna svinjarija!

2. Vlada opozarja na zakonske izboljšave na področju gradnje industrije ipd. Bravo! Hvala! Ampak prav gotovo zaradi tega ne bomo požrli pozidave območij ob vodi! Vlada zavaja s flancami o zgolj enostavnih objektih in si privošči celo perverzije z omenjanjem otroških igrišč. Upajo, da bomo državljani tako trapasti, da se nam bodo orosile oči ob ideji otroških igrišč na obalah. Nehajmo se norčevat iz sebe in ne nasedajmo na take komične prevare. Ne želimo nobenih brezplačnih ali plačljivih igrišč ob vodah, niti lokalov niti motelov niti drugih domnevno “enostavnih” pozidav! Dostop do voda mora ostat v javni rabi, brez ovir in praznjenja naših oskubljenih tekočih računov!

3. Predstavniki Vlade nakladajo, kako bo o primernosti pozidav v priobalnem pasu odločala stroka! Za podeljevanje dovoljenj bo skrbela agencija in varovala interese državljanov po ohranjanju čiste pitne vode in … zaželeni nedostopnosti do voda zaradi zaželenih objektov (smešno, ampak takle ‘mamo). Spet norčevanje iz naše kronično onesnaževane in ovirane pameti! Stroka zelo jasno in glasno nasprotuje členom v zakonu, ki dopuščajo pozidavo ob vodah! Katera stroka torej bo odločala? Aja, saj res. Kot vedno. Politikantom podrejena stroka. Ne, hvala! Inšpekcije bodo bojda opravljale svoje delo. Še ena stroka! A tista inšpekcija, ki dopušča kriminal v Anhovem? Tista inšpekcija, ki se ji Magna ne zdi sporna? Nehajte nas zajebavat v glavo! Mi ne premoremo nobene resne inšpekcije in nobenih strokovnih državnih agencij, ki delujejo v imenu državljanov. Zato pa potrebujemo toliko bolj jasne in nedvoumne zakone, ki za silo ščitijo javni interes in javno dobro!

4. Predstavniki Vlade celo opozarjajo na več pristojnosti lokalnih skupnosti s svojimi župani na čelu. V enem izmed soočenj sem morala prebavit izjavo poslanca NSi, ki je otresal z neslano šalo. Spraševal se je, kdo neki bo pa vedel, kaj je najbolje za občane, če ne ravno župani. Hvala za beden vic! Kot da smo vsi Slovenci popolne budale in nam še vedno ni jasno, kakšne lokalne mafije nam kvarijo kakovost življenja v mestih in na podeželju. Ljubljančani ob takih izjavah padamo s stola od grenkega smeha. Pa Mariborčani tudi. Da prebivalcev Kopra in Pirana niti ne omenjam. In tako dalje vse do najmanjšega zaselka.

5. Predstavniki Vlade trdijo, da je primerjanje s katastrofičnim stanjem pozidanosti obal v Avstriji – kjer skušajo domnevno zavirat sramotno škodo z visokimi davki za priobalne plenilce, kar nič ne pomaga – zavajajoč levi populizem, saj predlagan zakon ne omogoča neposredne privatizacije območij ob vodah. Drži. V prvem koraku omogoča plenjenje s pomočjo države. Naslednji korak v procesu je zagotovitev “enakopravnih” možnosti za plenjenje ozemlja. Tako to gre. V Sloveniji pa sicer tudi plenjenje s pomočjo predstavnikov države in lokalnih mafijcev poteka tako nemoteno, da razlike v praksi praktično ni!!! Ne, hvala!

6. Vlada je nekaj časa prikrivala pravo različico zakonodajnega predloga in objavljala nepopolno različico, kjer so bili seveda prikriti ključni škodljivi členi! Na ta škandal je posebej opozarjala le Piratska stranka (vsaj jaz sem informacijo zasledila le na njihovi spletni strani). Vlada je poskrbela, da je referendumski dan pomaknjen v čas dopustov. Predčasno glasovanje je oteženo z vzpostavljanjem neznosnega drena in pomanjkljivimi informacijami o lokacijah (Gospodarsko razstavišče ipd.). Vlada ni poskrbela za ustrezno dostopno izvajanje glasovalne pravice starostnikom v domovih za ostarele, s čimer bi lahko sprožili kasnejšo razveljavitev referenduma, kar je svinjarija brez primerjave. Vlada je omejevala javno razpravo s stroko o spornih točkah zakonske reforme. Vlada se namesto prepričljivih argumentov poslužuje številnih trikov v prid uveljavitvi zakonskih sprememb o vodah. Verjamem, da so minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in verjetno še četica politikov že v dogovorih za izjemne poslovne podvige, ki bodo koristili dobičkarskim posameznikom in prejemnikom provizij (beri: podkupnin). Ampak njihov izjemen smisel za biznis moramo preprečit v kali!

7. Prihodnost obeta vojno za vodo kot bolj dragoceno dobrino od nafte. Najbolj debilne države z apatičnimi državljani bodo že prej svoje naravne bisere zafučkale. Zakaj? Zaradi premoči dobičkarskih interesov posameznikov. Temu se je treba upirat na vseh nivojih in v vseh primerih.

PROTI!

  • Share/Bookmark
 

Avtor Simona Rebolj, zapisano 7.07.2021 ob 18:05 pod Aktualno, Družba, Politika, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Referendum o vodah”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !